Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Suši konkurētspēja

Kad pirmo reizi pirms nepilniem desmit gadiem Ņujorkā nogaršoju suši, atzīšos, ka man tie galīgi negāja pie sirds. Pagaršoju, un pietika. Bezgalīgais skaits suši ēstuvju uz mani neatstāja nekādu iespaidu, un devos tām garām, acis nemirkšķinādama. Nākamā reize, kad pagaršoju suši, bija jau pēc vairākiem gadiem Latvijā. Trekno gadu amoka skrējienā, kad darba bija daudz un laika maz, vienkārša, gatava, svaiga maltīte bija īsti vietā. Iegaršojās. Visai ģimenei. Taču pašiem piņķerēties ar gatavošanu pat prātā nenāca.

Nonākot Dānijā un izpētot tuvākās apkārtnes ēstuves, atradu taizemiešu ēstuvi, kurā varēja dabūt labu labos suši vakariem, kad ģimenes lokā atzīmējams kāds īpašs notikums. Padārgi Latvijas standartiem - kā jau viss Dānijā -, taču katrā ziņā lētāk un vienkāršāk par jebkuru restorānu.

Dzīves ritmam mainoties un interesei par ēst gatavošanu augot, kopā ar meitu sākām gatavot suši arī mājās ziemas garajās un tumšajās nedēļas nogalēs. Sanāca tīri labi, un šķīvji tukšojās ļoti ātri, par spīti gatavošanā ieguldītajam laikam un darbam.

To, ka mūsdienu bērniem, it īpaši tiem, kuriem bijusi lielāka saskarsme ar citām kultūrām, suši ļoti labi garšo, lai gan ēdienā ir jēla zivs, pārliecinājos meitas skolā. Kad daudzu tautību vecāki pusgada noslēguma ballītē sanesa nacionālos gardumus, nekas no galdiem nepazuda tik ātri, kā japāņu mammu gatavotie suši. Pat saldumi nespēja ar tiem konkurēt. Mana meita, novērojusi, ka japāņu bērniem vecāki pusdienām līdzi mēdz dot pašu gatavotus suši, sapņaini nopūtās, ka varbūt arī mēs tā varētu. (Japāņu mammas gan saka, ka tik bieži nemaz ikdienā japāņi paši neēd suši, jo tas esot padārgs prieks pat Japānā.)

Un, kad starptautiskās skolas gada lielākajā notikumā pavasara gadatirgū galdi vai lūst no dažādu valstu un tautu nacionālajiem ēdieniem, atkal lielākā burzma ir pie japāņiem. Ar tiem spēj konkurēt tikai ar lielu pompu un grila dūmu mākoni gatavotie amerikāņu hamburgeri.

Ja runājam par konkurētspēju, suši gada laikā, kopš esam Dānijā, mūsu dzīvesvietas apkārtnē izkonkurējuši gandrīz visas citas ēstuves. Pirms gada te bija divas suši ēstuves - jau pieminētā taizemiešu un vēl cita ar pievilcīgu āra terasi. Pavasarī uzradās vēl divas jaunas - viena, kas reklamē sevi kā labāko un lētāko pilsētā, un vēl viena pavisam pieticīga izmēra ziņā. Šoruden jauna un glauna suši ēstuve durvis vēra kāda mūždien tukša restorāna telpās.

Man nav ne jausmas, kas slēpjas aiz šī fenomena, un, visticamāk, tas neatspoguļo objektīvu ainu visā karaļvalstī, taču manas dzīvesvietas apkārtnē (tur nebūt nedominē japāņi) suši nu jau ir ārpus konkurences. Iemesli varētu būt vairāki. Dānijā, kur svaigas un labas zivis ir ļoti dārgas, no svaigām zivīm gatavotie suši spēj konkurēt ar cenu un kvalitāti. Tas ir viegls, veselīgs ēdiens, kas labi iet kopā ar šeit tik iecienīto alu. Turklāt tās ir ļoti ērtas vakariņas līdzņemšanai - nekad nav jāuztraucas par atdzišanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?