Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Svētkus gaidot

Viens no senākajiem vīna darīšanas apgabaliem Francijā - Burgundija - mūsdienās plūc laurus ne tikai savā dzimtenē Francijā, bet arī tālu aiz tās robežām. Vietējās vīnu darītavas ir daudzu izcilu vīnu šūpulis. Atšķirīgā augsnes struktūra, klimatu zonu dažādība, tas viss kalpo par pamatu dažādiem vīnu garšas stiliem, ar kuru pārsteidz plašais vīndaru loks. Lai gan izcilo vīnu pamatā ir tikai divas elitāras vīnogu šķirnes - baltā Chardonnay un sarkanā Pinot Noir, rezultāts ir izteiksmīgs.

2014 Doudet-Naudin Chardonnay, Burgundija, Francija - baltais vīns.

Burgundija Francijas ziemeļos ir favorīts vecās pasaules baltvīnu elites plejādē. Vēsais klimats, daudzveidīgā augsne, unikālās īpašības vīna dārziem sniedz visus nosacījumus, lai no šķirnes Chardonnay tiktu veidotas patiesas vērtības. Doudet-Naudin vīna darītava ir viena no vecākajām un prestižākajām apgabalā. Tās vēsture sākusies 1849. gadā, kad Alberts Brenots dibināja uzņēmumu. Pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu sākumā namu pārņēma Dudē ģimene, turpinot kopt senās tradīcijas un saglabājot vīnu stilu, ieviešot nelielas korekcijas tehnoloģiskajās iespējās, tomēr minimāli ietekmējot vīna materiālu, līdz ar to arī gala produktu.

Vīndara radīto gaiši dzelteno Chardonnay toņu paleti lieliski papildina zeltaina nokrāsa. Savaldīgā un reizē rosinošā vīna smaržā izpaužas viegli minerālu un balto ziedu toņi, kuri mijas ar pikantu greipfrūtu, pamelo niansēm. Garša ir izteikti tīra, labi veidota. Vīna fermentācijai atvēlētie astoņi mēneši nerūsējošā tērauda tvertnēs ļāvuši spirgtajam pirmajam iespaidam pievienot pilnskanīgu un izsmalcinātu svaiguma sajūta. Līdzsvars starp citrusu un minerālu notīm lieliski izceļ vīna elegantumu. Apvienojumā ar jūras veltēm tas atklāj savu būtību, padarot to par īstu baudījumu.

2012 L. Tramier & Fils Pinot Noir, Burgundija, Francija - sarkanais vīns.

Katram nopietnam vīnu cienītājam noteikti ir savs iemīļots vīna stils vai vīnu darītava. Iemesls tam varētu būt vīndara rokraksts, vīnu kvalitāte - aromātu, garšu īpašību kopums, kas padara to neatkārtojamu. Ģimenes uzņēmumu Luī Tramjē dibināja Burgundijas apgabala sirdī 1842. gadā, un tā sasniegumi ir cieši saistīti ar slavu un popularitāti ieguvušajiem vīniem, kuri top reģionā. Mūsdienās ģimenes pārstāvji, turpinot senču tradīcijas un izmantojot mūsdienu tehnoloģiskās iespējas, vīna darītavu ierindojušas reģiona piecdesmit populārāko skaitā.

Tramier Pinot Noir vīnam piemīt dzidra, rubīnsarkana krāsa. Aromāts grezns un pikants - no ķiršu un kazeņu ogu, līdz pat austrumu garšvielu niansēm. Vīna garša ir sabalansēta un plūstoša, ar maigiem tanīniem, bez izteiktas agresivitātes. Nelielā vīna malkā virmo sarkano ogu nokrāsas, kuru nomaina ilgstoša, delikāta pēcgarša.

Samtains, ar elegantu un nedaudz pikantu pēcgaršu, tas būs pārliecinošs pavadonis gaļēdāju virtuvei. Īpaši saderēs kombinācijā ar sarkano gaļu, nelielu medījumu vai dažādiem sieriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?