Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Tā dzīvot ir vieglāk

Eleganti stāvvietā novietojis melnu nevainojami uzturētu Mitsubishi Galant, no mašīnas izkāpj šarmants, smaidīgs kungs labākajos gados. Diez vai nezinātājam rastos aizdomas, ka docenta Agņa Štifta labākie gadi jau pārsnieguši devītā gadu desmita robežu. Savulaik ilggadējais Endokrinoloģijas nodaļas vadītājs spējis saglabāt gaišu, mierpilnu skatu uz dzīvi, staltu stāju: «Tagad dzīvoju saskaņā ar Somerseta Moema teikto - pati lielākā vecuma priekšrocība ir tai garīgajā brīvībā, kura iet roku rokā ar vienaldzību pret daudzām lietām, kas brieduma gados likās tik nozīmīgas.

Vecums atbrīvo cilvēku no skaudības, nelabvēlības un naida.» Mūsu sarunas laikā cienījamais ārsts vairākkārt atkārto - atskatoties uz piedzīvoto, atmiņa jācentrē uz labo: «Tā dzīvot ir vieglāk.»

Māsiņa visu mainīja

Agnis Štifts stāstījumu par jaunības gadiem sāk ar Zemgales laukiem. Būdams rīdzinieks, nonācis vectēva mājās, kur nodzīvojis pāris gadu: «Man bija liels pārdzīvojums vērot dzīvo radību. Vislabākās atmiņas ir par zirgiem, kas likās lieliskākie, labsirdīgākie dzīvnieki - milzeņi un tik paklausīgi!»

Nē, par veterinārārstu viņš nav sapņojis kļūt. «Man bija maza māsiņa, kura trīs gadu vecumā dabūja akūtu apendicītu. Toreiz viņa bija laukos - no rīta sāka sāpēt vēderiņš. Māsa nekavējoties tika aizvesta uz Dobeles slimnīcu, tai pašā pēcpusdienā viņu operēja, bet naktī viņa nomira. Kāpēc, neviens lāgā nezināja paskaidrot,» atceras Agnis Štifts. Tas bija 1941. gada jūnijs. Līdz tam jaunais cilvēks bija iecerējis studēt inženierzinātnes vai arhitektūru. «Skolā pat nebiju mācījies latīņu valodu, domāju - nevajadzēs. Man bija liela pieķeršanās matemātikai - bijām trīs četri zēni, kam matemātikas skolotājs deva smagākus uzdevumus, tos rēķinājām, galvām kūpot. Bet māsiņas nāve visu mainīja.» Pēc skolas beigšanas 1942. gadā jauneklis sarunājis mājskolotāju, kura piekritusi padzīvot lauku maizē. «Pa vasaru viņa man iemācīja latīņu valodu, eksāmenu Izglītības ministrijā noliku kā eksterns. Dabūju pieci. Taču, lai varētu stāties universitātē, man pieprasīja nodienēt darbadienestā. Tādas vēlmes man nebija, aizbraucu dzīvot uz laukiem,» stāsta Štifta kungs.

Dieviņš stāvēja klāt

LU Medicīnas fakultātē Agnis Štifts iestājies 1944. gada decembrī. «Jau ar trešo gadu voluntēju klīnikā kā jaunākais dakterītis pie Nikolaja Skujas, pēc ceturtā kursa Smiltenē praksē gāju mājas vizītēs. Dūša uz patstāvīgu darbošanos man bija. Man bija lieliski pedagogi, tas iedrošināja,» atzīst Agnis Štifts. Pēc piektā kursa padzirdējis, ka Salacgrīvā nav ārsta, gājis pie veselības tautas komisāra - gribētu uzņemties daktera pienākumus Salacgrīvā: «Viņš domāja - atteikt, neatteikt, bet laikam nosprieda - labāk lai ir students, nekā nav neviena. Un ar savu parakstu deva līdzi jauku papīru - ka atļauj man izrakstīt receptes, darba nespējas lapas un miršanas apliecības. Un lietot ambulances zīmogu. Tāds es ierados Salacgrīvā.»

Pēc augstskolas beigšanas sadales komisija viņu norīkojusi darbā par terapeitu uz Jaunjelgavu. Agnis Štifts smaida: «Tur arī man gāja labi. Pirmos gadus apkaimē biju vienīgais ārsts. Man vajadzēja arī bērnus ārstēt, bet trakākais - pat dzemdības pieņemt. Vecmāte Jaunjelgavā bija, bet viņai bija dramatiska ekzēma uz rokām, darīt neko nevarēja. Bet brauca man līdzi un mierināja. Dzemdībās man bija šaušalīgs uztraukums, tās vienmēr pieņēmu drebēdams.» Tad jaunais ārsts padzirdējis, ka profesora Rudzīša katedrā ir vairākas vakances, uzzinājis, ka profesors atpūšas savās lauku mājās Daugavas krastā, un devies apciemot. «Prasu, vai viņš būtu ar mieru mani pieņemt savā darbā. Rudzītis sāka mani eksaminēt - lika stāstīt, ko esmu darījis. Man jau tie pirmie gadi bija kā Dieva zīmes! Dzemdniecībā prakses nebija, tikai teorija. Bet Dieviņš stāvēja klāt - neviens nesaslima, neviens nenomira. Dzemdētājas bija brašas sievas! Stāsts iznāca briesmīgi raibs - pa to starpu vienu apendiksu arī biju izoperējis. Jā, skola man laba bija,» secina mediķis. Viņa pieredzi tolaik novērtējis arī profesors Rudzītis - uzaicinājis strādāt Rīgas Medicīnas institūta Fakultātes terapijas katedrā, jaunatklātajā Endokrinoloģijas nodaļā. Šai medicīnas jomai docents Agnis Štifts veltījis 50 sava mūža gadus.

Laimes luteklis

«Es ilgi negāju pensiju aprēķināt, iztiku ar savu aldziņu. Zināju - valsts jauna, ko nu es laupīšu. Tikai tad, kad paliku uz pusslodzi, pensijai pieteicos,» saka Štifta kungs. Nu seniors pilnībā bauda pensionēta cilvēka priekšrocības: «Pierakstu savas atmiņas par tāliem gadiem - par senčiem, par studiju laikiem, ārsta un pasniedzēja darba gadiem. Salīdzinu, kā bija toreiz un tagad.» Vēl Štifta kungam ļoti patīk klasiskā mūzika, viņš labprāt apmeklē operu. Priecājas, kad mājās saulainā dienā saules stari pa logu ikreiz citādi izgaismo gleznas pie sienas. Tieši seniora gados no jauna atklājis dzeju, tā gūstot gan ētisku, gan estētisku baudu. Pozitīvo dzīvē ienes arī jaunā paaudze - mazbērni. «Ģimene ir vienīgā, kas dod prieku,» uzsver seniors.

Vasarā Štifta kungs ar auto aizbrauc uz lauku mājām, taču arī ziemā ikdienā sēžas pie stūres. Seniors rāda bērnības fotogrāfiju ar tolaik lepno tēvam piederošo amerikāņu auto: «Braukt iemācījos, tikko kājas sniedza Studbeker pedāļus.» Viņam pašam pirmā mašīna bijis moskvičs, tad volga, pēc tam žigulis un tad - 1991. gadā iegādāts Mitsubishi Galant. Ar to seniors brauc joprojām! «Galīgs vectētiņš - tas auto ātrāk sarūsēs nekā nodils. Domāju, es jau to motoru nepaspēšu nobraukt. Tā ka - cik pats izvilkšu, tik izvilks arī mašīnīte,» smej Štifta kungs. Atskatoties uz dzīvi, viņš sevi uzskata par laimes lutekli: «1923. gadā dzimušos kā pirmos leģionā mobilizēja vācieši un kā pirmos krievi, kad atgriezās 1944. gada rudenī. Neesmu bijis ne vienā, ne otrā armijā. Man ļoti daudz palīdzēja visparastākie lauku cilvēki. Un tas, kurš par mani varēja būt čekas ziņotājs, acīmredzot bija ļoti labs ziņotājs. Ja ar mani nekas nav noticis, tad viņš ir bijis labs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Agnis Štifts

Dzimis 1923. gada 13. septembrī Rīgā
Rīgas Franču liceju pabeidzis 1942. gadā
Studējis Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē (1944-1950)
Strādājis Rīgas Medicīnas institūta Fakultātes terapijas katedrā, bijis Endokrinoloģijas nodaļas vadītājs; P. Stradiņa slimnīcas Konsultatīvās poliklīnikas endokrinologs (1958-2009)
ZA Goda doktors, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris
Ar sievu Rutu laulībā pavadīti 65 gadi
Ir divas meitas, trīs mazmeitas, mazdēls, četri mazmazbērni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?