Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Tāda sēta pat Latgalē retums

Tāda sēta kā Griezes pat Latgalē vairs nav tik bieži sastopama! Pagājušā gadsimta sākumā būvētajai dzīvojamajai mājai vēl saglabājies pirms kara liktais skārda jumts, krāšņie logu aizvirtņi, gaņkas jeb veranda, kas liecina par toreizējo saimnieku pārticību un daiļuma izjūtu. Plašo pagalmu norobežo zem viena jumta celtās saimniecības ēkas - klēts, sprauga un kambaris ar jumta pašelēm, kur ērti glabājas saimniecības lietas, bet pagalmā vēl šūpojas akas dzērve jeb svēre, kā to latgaliski sauc. Savukārt dārzu ap māju pārdomāti un izsmalcināti veidojusi jaunā paaudze.

Prīkuļu pamatskolas sākumskolas skolotāja Albīne Pauniņa kopā ar vīru Andri uzskata, ka vispirms ir jāsaglabā šī senatnīgā, latgaliskā aura.

Vecmāmiņas rožu dobe

«Nu nav jau tā, ka es te pirmā esmu sākusi kaut ko ierīkot,» kautrīgi atzīstas Albīne. «Jau vecmāmiņai te bija liela rožu dobe, bet pagalmā vienmēr ir bijis puķu dārziņš.»

Jā, puķu dārziņš ar klūgām vai sprunguļiem pīto sētiņu, lai vistas neizbradā, vienmēr ir bijis Latgales sievu un meitu lepnums. Nav taisnība tiem, kuri uzskata, ka Latgalē vienmēr ir valdījusi nabadzība un nolaistība. Albīnes vecvecāku sēta liecina par pretējo, vecvecmāmiņai esot bijuši trīs dēli, diviem vecākajiem tēvs iepircis zemi un uzcēlis mājas citos pagastos, bet jaunākajam, Albīnes vectēvam, palikusi šī māja, kas būvēta, kā jau Latgalē parasts, uz diviem galiem: silto un auksto, kurā parasti rīkoti godi.

Vecmāmiņas rožu dobe gan bijusi citā pusē. Savukārt pašreizējā saimniece dārzu veido pēc diviem principiem - gan lai būtu vieglāk kopt, jo skolas darbi prasa savu, gan lai krāšņi ziedētu no agra pavasara līdz pat salnām.

Augi paši izvēlas

«Tagad man ir iepatikušās hostas, nu jau ir 14 šķirņu. Tās ir tādas interesantas puķes - it kā vienādas, bet tām ir tik daudz atšķirīgā. Pamazītiņām katru pavasari kaut ko jaunu piepērkam klāt, taču tikai tagad esmu sapratusi, ka visu pēc kārtas savā dārzā stādīt nevar, ka ir jāizvēlas, kas iederas un kas neiederas,» saka Albīne. Dažkārt ir gadījies, ka jaunam stādam ilgi nevar atrast īsto vietu dārzā, ir nācies pat pārstādīt. Lai cik dīvaini būtu, arī puķes, it kā zinādamas, meklē savu īsto vietu, tā Albīnes dārzā īsti neiedzīvojas vairākas šī laika modes puķes, taču vecās aug griezdamās, kā, piemēram, sārtie flokši, kurus drīz vien nomainīs zilie rudens miķelīši jeb salnas puķes, un leknās kannas pie verandas. Albīnei ir bēda, ka verandu pēdējos gados arvien vairāk noēno vecāsmātes stādītā tūja, kuru žēl cirst ārā. Pagājušajā vasarā daiļdārznieku kursos kursu vadītāja, pazīstamā Latgales puķu dārzu veidotāja Velta Drule ieteikusi mēģināt tūju skujotni izgriezt tā, lai veidotu dažādas figūras.

Svēri atstās

Dārza iekārtošanas un kopšanas darbus pārsvarā veic Albīne viena pati, lielākais palīgs ir vīrs, taču viņam pēdējā laikā darbs ir tālu prom no mājām. Uz mazo Prīkuļu skoliņu, kur sākumskolas klases jau apvienotas, skolotāja brauc ar velosipēdu līdz pat sniegiem, bet brīvais laiks aiziet, kopjot dārzu, meklējot žurnālos un internetā jaunas idejas.

«Skatos gan krāsas, gan formas, lai saderētos kopā. Arvien vairāk mācos, vasarās braucu ekskursijās pa dārziem, pamācos arī priekš sevis.»

Mājas otrā pusē saglabāta liepu aleja un milzīgs ozols, stādīts laikam vēl senču laikos. Arī vecā pirtiņa saglabājusies, tikai tagad pārbūvēta no melnās uz balto, jo nu jau nav ne iesala, ko kaltēt, ne gaļas, ko žāvēt.

Mājas priekšā starp ābelēm tiek kopts mauriņš, lai ir brīva teritorija, kur atpūsties šūpuļtīklā, pasēdēt pie galda liepu ēnā pirtiņas priekšā. Arī tagad Albīne uzklāj mātesmātes izšūto galdautiņu, uz kura uzlikt pīrāgu bļodu. Uz galda uzreiz uzlec dauzonīgs kaķēns, viens no diviem vienīgajiem Pauniņu mājdzīvniekiem, jo skolotājai ar govīm un cūkām nav laika noņemties.

«Ir jau domāts taisīt remontu un kaut ko modernizēt, taču akas svēri noteikti atstāsim skaistumam. Vecais šarms jāsaglabā,» saka Andris. Bet māju nosaukumu Griezes nācies izvēlēties pēdējā brīdī - Latgalē agrāk māju nosaukumi pārsvarā nemaz neesot bijuši, bet, ierakstot tagad zemesgrāmatā, visi labākie jau bijuši aizņemti. «Ātri sadomājām - Griezes, jo te aiz mājām tīrumā, kur kaimiņam rudzi piesēti, visu vasaras nogali grieze griež.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?