Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tādu rindu vairs nebūs

Trīs parakstu vākšanas, divas tautas nobalsošanas un vienas Saeimas vēlēšanas nepilna gada laikā ir noorganizējusi pērn apstiprinātā Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), kura drīz noliks savas pilnvaras. Referendums par Satversmes grozījumiem bija pēdējais tās lielais uzdevums, kurš turklāt bija jāsagatavo ļoti īsā laikā un kurā bija līdz šim nepieredzēti liela aktivitāte. To CVK nebija paredzējusi. Taču ar to saistītās likstas nemainīs politiķu solījumu atbalstīt Arņa Cimdara ievēlēšanu par CVK priekšsēdi uz vēl vienu pilnvaru termiņu, liecina partiju pārstāvju sacītais pēc referenduma.

Centrālā vēlēšanu komisija ceturtdien apstiprināja un paziņoja oficiālos referenduma rezultātus. Tautas nobalsošanā par Satversmes grozījumiem, kas paredzēja krievu valodai otras valsts valodas statusu, piedalījās 1 098 921 pilsonis. Par Satversmes grozījumiem balsoja 273 347 jeb 24,8% balsstiesīgo pilsoņu, pret bija 821 722 jeb 74,8%. Jāuzsver, ka pret balsojošo skaits ir lielāks, nekā nepieciešams Satversmes grozījumu apstiprināšanai tautas nobalsošanā. Neviena ideja nevienā referendumā pēc neatkarības atjaunošanas nav sasniegusi tādu atbalstu, kāds šoreiz pēc būtības tika izteikts latviešu valodai kā vienīgajai valsts valodai. Salīdzinājumam - referendumā par iestāšanos Eiropas Savienībā 2003. gadā piedalījās 1 010 467 pilsoņi, no kuriem iestāšanos ES atbalstīja 676 700 balsstiesīgo.

CVK visvairāk pārmet, ka tā nav paredzējusi lielo pilsoņu aktivitāti ārvalstīs, kur nebija nodrošināts pietiekams balsošanas zīmju skaits, ko nācies kopēt uz vietas. 11. Saeimas vēlēšanās septembrī Londonā nobalsoja 1407 pilsoņi, turpretim referendumā tur piedalījās 5086. Dublinā uz pēdējām vēlēšanām aizgāja 667 balsotāji, bet tautas nobalsošanā piedalījās 3527 pilsoņi. CVK priekšsēdis Arnis Cimdars atzīst, ka CVK nebija noprognozējusi šādu aktivitāti, taču noraida pārmetumus, ka Latvijā nav ieviesta elektroniskā balsošana. Ja tāda būtu, izpaliktu rindas pie iecirkņiem. CVK aktīvi piedalījusies koncepcijas izstrādē, taču deputāti iepriekšējās Saeimās nav izšķīrušies par šīs iespējas paredzēšanu likumā, kas ir parlamenta kompetencē. A. Cimdars arī uzsver, ka līdzās iespējai balsot elektroniski pilsoņu gribas izteikšana vēlēšanu iecirkņos komisijas klātbūtnē joprojām būs galvenā.

Lai paredzētu elektronisko balsošanu, ir jāievieš vēlētāju reģistrs arī Saeimas vēlēšanās un referendumos. Tad vairs nebūtu iespējas balsot jebkurā vietā Latvijā. Tas bija viens no iemesliem, kā dēļ politiķi iepriekšējās Saeimās pretojās šai idejai, kura daļā cilvēku arī radīja šaubas, vai tad varēs uzticēties vēlēšanu rezultātiem. Tagadējā koalīcija, kuru veido Vienotība, Zatlera Reformu partija un Visu Latvijai!-TB/LNNK, ir vienojusies par elektroniskās balsošanas sistēmas ieviešanu un vēlētāju reģistra izmantošanu arī Saeimas vēlēšanās. Ceturtdien ar CVK priekšsēdi Arni Cimdaru tikās arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, kura pārstāvji informē - Valsts prezidents skaidri atzina, ka elektroniskās balsošanas ieviešana būtu ieguvums vēlētājiem, tādēļ uz to nepieciešams virzīties bez kavēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?