Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

«Tagad dzīvoju vienā mierā kā Dieva ausī!»

«Dzīvoju Rīgā. Tagad pensijas vecumā varētu dzīvot kādā mazpilsētā vai ciematā. Pensija atļauj apmaksāt sev pašvaldības dzīvokli, bet vēl 100 latu saimniekam nesanāk. Vai pensionāram ir iespējams, piemēram, īrēt no pašvaldības dzīvokli ar ērtībām?» Senioru Dienai jautā Edītes kundze. Pensionāru ar līdzīgu vēlmi nav mazums. Cik reālas ir iespējas vecumā pārcelties dzīvot citur, kas jādara? Patiesībā viss atkarīgs no paša uzņēmības.

Rīgā nav ko darīt

Pirms astoņiem gadiem uz dzīvi prom no Rīgas burzmas pārcēlās Irēna Hartmane (79), pensionēta fizikas skolotāja. Ienākot viņas gaišajā divistabu dzīvoklī Aizkrauklē, viss liecina, ka šeit dienas vada ar dzīvi apmierināts cilvēks. «Man tagad ir ideālas vecumdienas. Raugiet, kāds skats pa logu - Daugavu redzu! Tūja pie loga, pavasarī ceriņi zied, vasarā puķes. Vecumā naktīs jau ne vienmēr var gulēt, tad raugos zvaigznēs - brīnišķīgs skats! Te ir klusums un miers, tīra vide,» jūsmo kundze. Taču toreiz par viņas avantūru daudzi teikuši - dulla un traka.

«Izdomāju, ka pensionārs pie naudas var tikt tikai tad, ja samaina dzīvi uz kaut ko lētāku. Rīgā bija dārgi, šeit - lēti. Gribēju, lai līdz mūža galam nav jāmokās, jo jādzīvo jau no pensijas ir. Ārpus Rīgas var izdzīvot lētāk, vienkāršāk, mierīgāk, klusāk. Rīgā var dzīvot skolnieks, students un strādājošais, pensionāram tur nav ko darīt,» uzskata Irēna. Vispirms viņa meklējusi dzīvokļus Rīgas tuvumā - caur sludinājumiem, paziņām, interesējusies nekustamo īpašumu firmās. Taču Siguldā, Cēsīs, Ikšķilē tie maksājuši tikpat. «Sapratu, nav jēgas. Tad man ieteica, lai paskatos Aizkrauklē.» Ogres nami pensionārei piedāvājuši vairākus dzīvokļus. «Šis bija neprivatizēts pašvaldības dzīvoklis. Stāvēja tukšs, ar milzīgiem parādiem par ūdeni, apkuri. Skats bija baigs. Durvis izlauztas, logi aizsisti ar naglām.» Irēna pārdevusi Rīgas dzīvokli, piepirkusi klāt trūkstošos sertifikātus, nomaksājusi dzīvokļa parādus un to privatizējusi. «Man vēl palika naudiņa, lai dzīvokli izremontētu, nopirktu mēbeles, mazbērniem piepalīdzētu un aizbrauktu ekskursijā uz Venēciju, kas bija sens sapnis.» Četru mēnešu laikā dzīvoklim veikts kapitālais remonts. Tagad ziemā komunālie maksājumi esot ap 60 latiem.

Ja vien nesēž mājās

«Mazbērni teica: vecomamm, kur tu brauc, uz kaut kādu Stučku, kur nevienu nepazīsti... Bet mute man taču ir! Uzreiz iestājos Aizkraukles Pensionāru biedrībā. Nonācu sapulcē. Tur skaitīja balsis - skaitīt nemācēja. Nenocietos, teicu, kā jādara. Man tikai noprasīja vārdu un pierakstīja sarakstos. Tā pensionāru biedrībā kļuvu kultūras ministrs,» smej Irēna. «Šeit pensionāram ir ļoti laba dzīve, ja tikai pats nesēdi mājās pie televizora, bet ej laukā, skaties un dari.» Irēna nav no sēdētājiem, darbojas sociālajā centrā. «Mums ir izstādes, rokdarbi, datorkursi. Organizē ekskursijas. Te spēlē teātri.» Irēna rāda tautastērpu - iesaistījusies arī senioru deju kolektīvā Jautrās vecmāmiņas. Irēna ir vecākā starp dāmām. Uzstāties brauc uz dažādiem sarīkojumiem. «Bijām pat Polijā. Ja jūs zinātu, kā mūs uzņēma - ar «urrā!» Jo tādas sievas - vecas, gados, bet ar tādiem apgriezieniem! Te notiek lustīga dzīve. Bet Rīgā sēdētu dzīvoklī, neko no tā nevarētu.»

Vēl viņa apmeklē veselīga uztura mācības kursus. Mazdārziņa gan pašai nav. «No domes varēja īrēt dārziņu, bet padomāju: kas man to zemi raks? Man jau kaimiņi, deju biedrenes padalās ar pašaudzētajiem kabačiem, kartupeļiem, tomātiem, gurķiem - pilns ledusskapis! Dzīvoju vienā mierā un jūtos kā Dieva ausī.»

Jāmeklē piemērotākais

No Rīgas uz Aizkraukli atmukuši vairāki pensionāri. Tiesa, īrēt pašvaldības dzīvokli Aizkrauklē nav iespējams. «Pirmām kārtām jārūpējas par sava novada maznodrošinātajiem. Taču var pārdot dzīvokli Rīgā un te nopirkt no privātajiem. Laipni lūdzam!» saka Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja vietniece Aina Podvinska. Kā ir citur? Smiltenē iespējas īrēt ir, taču nav piemērotu dzīvesvietu. «Ir dzīvokļi, kas prasa kapitālus ieguldījumus. Vesela daudzstāvu dzīvojamā māja stāv tukša, bet tādā vidē diez vai kāds gribēs dzīvot. Tie pašvaldības dzīvokļi, kuros var dzīvot, jau paņemti,» atzīst Smiltenes novada domes Sociālā dienesta vadītāja Inta Siliņa. Arī, piemēram, Rojas, Cesvaines pašvaldības dzīvokļus neizīrē. Taču Rucavas novada domes priekšsēdētāja vietniece Līga Stendze teic, ka viņiem ir pašvaldības dzīvokļi, ko var gan izīrēt, gan pārdot. «Komunālie maksājumi, salīdzinot ar Rīgu, mums ir lēti, ap 20 latiem. Dzīvokļiem gan vajadzīgs remonts, bet, ja pensionārs pārdod dzīvokli Rīgā, to var atļauties. Mums ir gan ambulance, gan bibliotēka, rīkojam pasākumus. Būtu priecīgi, ja pie mums brauktu dzīvot,» aicina L. Stendze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā iegūt informāciju

Likums paredz pašvaldības palīdzību dzīvokļu jautājumos, taču lēmumu pieņem attiecīgās pašvaldības dome, ievērojot likuma «Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā» un pašvaldības domes saistošos noteikumus.
Lai noskaidrotu iespējas konkrētajā pašvaldībā, vispirms ieteicams sazināties ar sociālo dienestu pārstāvjiem.
Rakstot iesniegumu un gaidot no pašvaldības oficiālo atbildi, informācijas apmaiņa ir gausāka, nekā komunicējot pa tiešo, pa telefonu un arī dabā apskatot potenciālo piedāvājumu.
Var arī ievietot sludinājumus noskatītā novada vietējā medijā, tādējādi iegūstot vairāk ziņu par nekustama īpašuma tirgu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?