Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Tanheizera seriāls beidzies (?)

Nav pārkāpuma sastāva - otrdien nosprieda Novosibirskas apgabala tiesa, izlemjot slēgt skaļās administratīvās lietas, kuras bija ierosinātas saistībā ar Riharda Vāgnera operas Tanheizers iestudējumu Novosibirskas Valsts akadēmiskajā operas un baleta teātrī Timofeja Kuļabina režijā. Teātra direktoru Borisu Mezdriču attaisnojoša sprieduma nolasīšanu klātesošie tiesas zālē apsveica ar vētrainiem aplausiem un pat bravo saucieniem.

Vēlā pēcpusdienā, teju astoņas stundas ilgušās tiesas sēdes noslēgumā, tika atzīts, ka likumpārkāpumu sastāva nav arī režisora Timofeja Kuļabina lietā. Notiekošajam tiesā varēja detalizēti sekot teātra Twitter kontā: //twitter.com/operansk.

Kā jau iepriekš ziņots, tiesu procesi Tanheizera sakarā sākti, pamatojoties uz Novosibirskas pareizticīgo baznīcas metropolīta iesniegumu. Tēvs Tihons, kurš, pēc paša teiktā, izrādi nav redzējis, prokuratūrā iesniedza sūdzību, apgalvojot, ka izrāde aizskarot pareizticīgo reliģiskās jūtas un tajā notiekot reliģiskā kulta priekšmetu un simbolu tīša apgānīšana ar iepriekšēju nodomu. Savukārt no visas Krievijas uz tiesu instancēm un Novosibirskas operteātri plūda atbalsta vēstules, kurās daudzi pazīstami mākslinieki, kā arī teātru un citu kultūras institūciju vadītāji pauž atbalstu Tanheizera iestudētājiem un aicina nekavējoties izbeigt mākslinieku un radošās brīvības vajāšanu.

Atklāto vēstuļu sūtītāju vidū ir Georgija Tovstonogova Krievijas Valsts akadēmiskais Lielais dramatiskais teātris, Maskavas A. Puškina dramatiskais teātris un Maskavas Valsts Ļenkom teātris, virkne citu teātru, Krievijas teātra prēmijas Zelta maska žūrijas eksperti. Kopīgu vēstījumu parakstījuši jauno eksperimentālo teātru vadītāji. Viens no pasaulē pazīstamākajiem Krievijas operrežisoriem Dmitrijs Čerņakovs mākslinieku vajāšanā saskata «pirmo soli Krievijas teātra mākslas genofonda iznīcināšanas virzienā. Bet vai tas nav noziegums, par kuru vajadzētu iesniegt prasību prokuratūrā?» atklātajā paziņojumā retoriski vaicājis Čerņakovs.

Uz skandalozajiem notikumiem ar publisku paziņojumu reaģējis arī slavenais rokmūziķis Boriss Grebenščikovs. «Ja mūsu valstī pieļaus režisora Timofeja Kuļabina un Novosibirskas operas notiesāšanu, tā būs tumsonības uzvara un inkvizīcijas ēras sākums. Laicīgās mākslas pakļaušana reliģiskajiem aizliegumiem loģiski novedīs pie grāmatu dedzināšanas laukumos līdz pat Ermitāžas un Tretjakova galerijas gleznu un statuju iznīcināšanai,» uzskata Grebenščikovs. Līdzīgi brīdinājis arī ievērojamais režisors, Maskavas Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Oļegs Tabakovs: «Nedrīkst ar krimināllikuma pantiem vērsties pret izrādēm, grāmatām, gleznām, mūziku. No tā ir tikai viens solis līdz grāmatu dedzināšanai sārtā,» uzsvēris režisors, atgādinot, ka «radošā brīvība ir absolūtā vērtība, tāpat kā ticības brīvība».

«Tas ir uzbrukums sarežģītajiem cilvēkiem, uzbrukums brīvajiem, kuri ir izjutuši brīvību un sapratuši, ka Krievija bez tās nevar pastāvēt kā varena un unikāla zeme. Brīvība mums ir vajadzīga, un, kamēr vien būs šādi sarežģītie, ne - parastie cilvēki, mēs būsim dzīvi un spēcīgi,» tā operrežisora veikuma nodošanu tiesas rokās komentējis ievērojamais kinorežisors Aleksandrs Sokurovs. Internetā izplatītu petīciju ar aicinājumu nekavējoties beigt mākslinieku tiesāšanu četrās dienās līdz otrdienas, 10. marta, rītam bija parakstījuši 47 000 cilvēku Krievijā un arī ārpus tās. Līdz ar attaisnojošajiem tiesas lēmumiem (ja vien tie netiks pārsūdzēti) Tanheizera seriāls ir beidzies. Nākamās Tanheizera izrādes Novosibirskā notiks 14. un 15. martā ar Aināru Rubiķi pie diriģenta pults. Jēzus tēlā filmēšanas skatā 1. cēlienā redzams Latvijas tenors Andris Ludvigs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?