Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tas ož pēc masu psihozes

Pēc kaujas ar dūrītēm nevicinās, skaidro izteika, tādēļ nominantu attiecību pret Akadēmijas 5782 reāli balsojušo biedru izvēli nekomentēšu, tikai piebildīšu, ka kvalitatīva izklaides produkta un kinovēstures stilizācijas parauga - filmas Mākslinieks - triumfs, manuprāt, ir stipri pārspīlēts. Bet Akadēmijai, izrādās, patīk kāpt uz veciem grābekļiem - līdzīgs nepelnīts vienas filmas izcēlums, kad pār Gredzenu pavēlnieka 3. daļu Karaļa atgriešanās nogāzās 11 Oskaru lavīna (uzvarot visās nominācijās, izņemot gada labāko filmu), jau gadījās 2003. gadā.

Taču, ja Gredzenu pavēlniekam šādu dāsnumu varēja izskaidrot ar triloģijas nobeiguma akorda avansu «par trim filmām kopumā», tad nebūt ne šedevra slavināšana - tas ož pēc masu psihozes. Rezumējot šī gada Oskaru ražu, jāatzīst, ka tendence gremdēties kinovēsturē un pagātnē vispār ir Akadēmijas firmas zīme - šī gada Oskaru līderi gremdējas un pārtiek no nostaļģijas - gan Mārtina Skorsēzes Hugo (5 balvas), gan Mišela Hazanaviča Mākslinieks (5 balvas) ir stāsti par kinematogrāfa vēsturi, arī nominētās 7 dienas un naktis ar Merilinu, Pusnakts Parīzē (Oskars labākajam scenārijam - man vienmēr prieks par balvu Vudijam!), Dzelzs lēdija, Kara zirgs - tās ir refleksijas par pagātnes notikumiem, vēsturiskiem personāžiem, nevis aktuālais kino. Tādēļ patiesais drosmes apliecinājums ir tikai pāris laureātu - Oskars Irānai par Šķiršanos un Pakistānai (Oskars īsajai dokfilmai).

Nikns esmu tikai par faktu, ka labākā vīriešu lomas Oskars aizgāja vienas grimases tipāžam Dižardēnam, kaut pelnījis bija Gerijs Oldmens (Skārdnieks, drēbnieks, zaldāts, spiegs) - lūk, kur liktenis un eksistenciālās dzīles aktierdarbā. Balvu Merilai Strīpai (ne to labāko lomu) kā perfektai Tečeres imitētājai komentēšu, kā smejies, politkorekti - pēc piecpadsmit nominēšanām vajadzēja taču beigt ņirgāties par ģeniālo aktrisi, kura kā tāda mūžīgā rezerviste smaidīja, kad Oskarus nocēla citas. Un Strīpas runa bija lieliska - ar pašcieņu, humoru un cieņu pret kolēģiem. Tāpat kā visvecākā jelkad Oskaram nominētā aktiera 82 gadus jauneklīgā Kristofera Plammera skaidrā, prātīgā uzruna, kas paliecināja zināmo - vecums nav gadu skaits.

Toties šoreiz patīkami pārsteidza ceremonijas norise - tā bija raita, gaumīga un, galvenais, maksimāli cilvēciskota (visdažādākās filmindustrijas zvaigznes speciālās minifilmiņās runā, kādēļ tieši viņām svarīgs un maģisks šķiet kino uz lielā ekrāna, nevis, kā indīgi bilda šova vadītājs Billijs Kristals, «kaut kādā mobilajā telefonā»). Uzvēdīja sajūta, ļoti emocionāla un personiska, ka ar i-neta un mikrotehnoloģiju okupāciju mūsu dzīvē zūd šīs «lielā ekrāna pieredzes», kad skatītājs tumsā elpo un jūt mākslas notikumu kopā ar citiem.

Oskaru ceremonija savā ziņā bija kā tāds atgādinājums, adresēts nākotnei, ka kino pionieri bija rēķinājušies ar šo kolektīvās mākslas pārdzīvojuma aktu, nevis kinoonānismu vienatnē - dirnēšanu mājas kinozālē vai pie datora ekrāna. Efektīgais un elegantais Cirque Du Soleil priekšnesums arī piederēja pie «redz, kādus brīnumus cilvēks, ne tehnika iespēj ar savu ķermeni» repertuāra. Radās sajūta, ka kinematogrāfs stāv grandiozu pārmaiņu priekšā kā tehnoloģisks komunikācijas rīks, taču dzīvs cilvēks un emocionāli gudra stāsta nozīme nekur nepazudīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?