Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Teātra observatorijas sakarā tiesāsies visi

Teātra observatorija (TO) Rīgas Kongresu nama Jauno zāli pametīs tikai ar tiesas spriedumu, apgalvo teātra vadītāja Gaļina Poļiščuka. Viņa atzīst, ka konkurss par Jaunās zāles apsaimniekošanu savulaik tika rīkots, lai rastu telpas Teātra observatorijai, un Rīgas domi (RD) salīdzina ar saimnieku, kas uz ielas izmet suni.

Pašvaldības SIA Rīgas nami (RN) uzskata, ka TO līgumā noteiktās saistības nav pildījusi un telpas tai jāpamet 22. septembrī. Vēl dienā, kad jau jāizvācas no Kongresu nama, TO šos apgalvojumus sauc par nepatiesiem un norāda, ka teātra slēgšana Latvijas kultūras dzīvei būšot liels zaudējums, vairāki teātra kritiķi gan spriež citādi. Savukārt pret TO tiesā gatavs vērsties teātra bijušais direktors Gints Celmiņš, kuru TO vaino finanšu mahinācijās.

Parāds par īri un komunālajiem maksājumiem piecu tūkstošu latu apmērā bija galvenais, taču ne vienīgais apsvērums, kāpēc RN nolēma līgumu ar TO lauzt. RN pārstāve Terēza Luksa gan norāda - šī summa sakrājusies laikā no pērnā gada novembra līdz šā gada jūnijam, taču tā jau pieaugusi. Īres maksa mēnesī bijusi Ls 200, G. Poļiščuka apgalvo, ka ik mēnesi esot bijis rēķins par diviem tūkstošiem latu - īre, komunālie maksājumi, kā arī 1% no biļešu ieņēmumiem. Kā vienu no iemesliem, kāpēc nav segti rēķini, TO min bijušā teātra direktora G. Celmiņa negodīgo rīcību, kurš kopā ar savu kompanjonu vasaras sākumā esot piesavinājies ieņēmumus no biļešu tirdzniecības. TO juridiskā pārstāve Ineta Muižniece presei ceturtdien pavēstīja, ka nevēloties skaidrot, kā tiek risināts šis jautājums, taču teātris vērsīšoties tiesībsargājošās institūcijās. G. Celmiņš Dienai saka: «Tie ir atklāti un ciniski meli. Ne tieši, ne pastarpināti man nepieder nekādi uzņēmumi, kam būtu jebkādas finansiālās attiecības ar TO. Tuvākajā laikā es lūgšu šo ziņu paudējam TO oficiālu skaidrojumu un vērsīšos tiesā ar prasību atlīdzināt man nodarīto kaitējumu.» TO nolēmusi, ka parādu atmaksāšot sešu mēnešu laikā, taču tikai tādā gadījumā, ja RN apstiprinās atmaksas grafiku un ja viņiem ļaus spēlēt izrādes. Pagaidām teātra mākslinieciskā darbība ir apturēta. «Nauda apzināti netiek maksāta, jo neesam pārliecināti par nākotni,» atklāj aktieris Andis Kvēps.

Ar RN noslēgtajā līgumā TO bija apņēmusies ik sezonu repertuārā nodrošināt vismaz deviņas izrādes, to skaitā piecas pirmizrādes, kā arī ne mazāk kā 25 000 apmeklētāju sezonā. G. Poļiščuka apgalvo, ka visas šīs prasības esot pildītas, taču T. Luksa norāda - RN nav saņēmuši līgumā paredzētos ikmēneša pārskatus, kā arī izrāžu plānus, informāciju bija iespējams gūt tikai no teātra mājaslapas, kurā prasītais izrāžu skaits nebija vērojams.

«Šis ir mūsu teātris, mēs to esam savām rokām uzbūvējuši un projām neiesim,» uzsver aktrise Karīna Tatarinova, stāstot, ka visus iekštelpu apdares darbus esot veikuši paši aktieri. Teātra izdzīvošanas labad trupa esot atteikusies arī no atalgojuma. Kopumā Jaunās zāles remontā ieguldīti ap 60 000 latu, šo naudu savulaik TO ziedojis uzņēmējs Edvīns Samulis, kurš gan drīz no atbalstītāja statusa atkāpās. G. Poļiščuka apgalvo, ka sponsors atteicies no turpmākas sadarbības, jo viņa kandidējusi 10. Saeimas vēlēšanās no Par labu Latviju! saraksta. Līgums neparedz, ka teātrim tiks atmaksāta tā apsaimniekošanas laikā Kongresu nama telpās ieguldītā nauda. Vēl ceturtdien nebija skaidrs, kā RN rīkosies gadījumā, ja TO telpas nepametīs labprātīgi, taču T. Luksa pieļāva, ka tās tiks aizzīmogotas.

TO G. Poļiščuka nodibināja 2005. gada rudenī. Laikā no 2007. līdz 2009. gadam teātris saņēmis valsts dotācijas no Kultūras ministrijas 400 tūkstošu latu apmērā, periodā no 2006. līdz 2011. gadam - Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējumu Ls 42 475. Vēl 2010. gadā G. Poļiščuka draudēja ar teātra slēgšanu nepietiekamā finansējuma dēļ, uzreiz pēc tam pievienojoties Tautas partijai. Pēc pārrunām ar Rīgas domi tika nolemts, ka teātris varētu apdzīvot telpas Kongresu namā, ceturtdien stāstīja G. Poļiščuka. Tika izsludināts konkurss, kura vienīgais dalībnieks un arī uzvarētājs bija TO. RN plāno, ka atbrīvotās telpas, slēdzot īstermiņa īres līgumu, varēs izmantot visi interesenti, taču TO šāda iespēja piedāvāta vairs netiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?