Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tekstu vietā - vairāk bilžu

Ar bērnu grāmatām saslimu tieši Boloņā, kur pavisam nejauši iegāju kādā milzīgā bērnu grāmatnīcā pašā pilsētas centrā. Atbraucu uz Rīgu, un pēc pāris gadiem kopā ar Elīnu Purlāci atvērām Grāmatu karuseli. Karuselī tagad saimnieko Elīna ar meitām, bet es mīlu grāmatas arvien vairāk. Toreiz vēl nezināju, ka Boloņa ir bērnu grāmatu galvaspilsēta, jo tieši šajā Itālijas pilsētā ik gadu norisinās bērnu grāmatu izstāde. Uzzinājusi, ka uz starptautisko izstādi devusies grāmatu izdevniecības liels un mazs vadītāja Alīse Nīgale, nespēju atturēties no viņas iztaujāšanas.

Kā jums gāja izstādē?

Starptautiskajā bērnu grāmatu tirgū, kas Boloņā šogad notika jau 49. reizi, Latvija ar savu nacionālo stendu piedalījās tikai otro gadu pēc kārtas. Tomēr šķiet, ka latviešu izdevēji ir pamanīti un ka tiekam ņemti par pilnu.

Kāda ir interese par mūsu grāmatām no ārvalstu izdevēju puses?

Interese ir. To saku, balstoties gan uz dzirdētajiem komplimentiem, kas tika izteikti stenda dizainam un tajā izstādītajām grāmatām, gan pēc attieksmes, ar kādu saskāros, tiekoties ar citu valstu izdevējiem. Pirmajos gados, kad sākām braukt uz Boloņas grāmatu tirgu, izdevēji ar mums tikās, lai piedāvātu iegādāties tulkojuma un izdošanas tiesības savām grāmatām, tagad esam vienlīdzīgā situācijā, proti, izdevēji ir ieinteresēti arī mūsu grāmatu izdošanā.

Akcents Latvijas stendā šogad tika likts uz rakstnieku Juri Zvirgzdiņu un ilustratori Anitu Paegli, jo viņi abi bija lielāko bērnu literatūras balvu - Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas un Hansa Kristiana Andersena balvas - nominanti. Šogad bija izcelts arī Māris Putniņš, kura bērnu piedzīvojumu romāns Mežonīgie pīrāgi nesen iznācis vienā no lielākajām Vācijas izdevniecībām S. Fischer Verlag. Šī grāmata izdota arī lietuviešu valodā.

Savukārt mūsu izdoto Jura Zvirgzdiņa grāmatu Mufa ar Reiņa Pētersona ilustrācijām savā ikgadējā labāko bērnu grāmatu kolekcijā Baltie kraukļi šogad iekļāvusi Minhenes Starptautiskā bērnu un jaunatnes bibliotēka. Interesi par liels un mazs grāmatām izteica izdevēji no Polijas, Nēderlandes, Austrijas, Krievijas, Portugāles, Slovēnijas. Tomēr ir pilnīgi skaidrs, ka panākt, lai latviešu bērnu literatūru tulko un izdod ārzemēs, nevar vienā dienā. Es ļoti ceru, ka jautājums par to, vai Latvijai ir vai nav jāpiedalās Boloņas bērnu grāmatu tirgū, vairs netiks apspriests, bet gan būs starp stabilām valsts prioritātēm.

Ko jaunu var novērot grāmatniecības nozarē pasaulē?

Tendence, ko varētu izcelt, ir šāda: aizvien lielāku vietu ieņem vizuāli stāsti. Pats jēdziens «stāsts» aizvien vairāk pārvietojas no literāra teksta uz vizuālu. Līdzi iet arī priekšstats par grāmatu - bilžu grāmatu pārsvars pār lasāmgrāmatām kļūst acīmredzams, teksti bērnu grāmatās sarūk. Bilžu grāmatas vairs nav domātas tikai maziem bērniem. Kā vienu no spilgtākajiem piemēriem varu minēt pirms dažiem gadiem iznākušo un pasaules slavu iemantojušo austrālieša Šona Tana grafisko romānu Arrival (Ierašanās), kā arī šogad Boloņā izstādīto un komentēto Sūzijas Lī The Border Trilogy (triloģija Robeža. Jūra, Spogulis, Ēna). Lai rastos kāda nojausma, varat ielūkoties Sūzijas mājaslapā www.suzyleebooks.com.

Pēc izstādes noteikti ir jaunas idejas, kuras piedāvāt lasītājiem. Ko varam gaidīt no liels un mazs tuvākā gada laikā?

Jā, idejas mums ir! Pavisam noteikti tuvākā gada pusotra laikā mūsu lasītāji var sagaidīt divus jaunus tulkojumus - flāmu un nēderlandiešu autoru bērnu dzejoļu izlasi ar fantastiskā mākslinieka Karla Knauta ilustrācijām un kādu no Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas 2012. gada laureāta Hīsa Kaijera grāmatām. Interesanti, ka bērniem domātā dzeja nav nemaz tik plaši sastopama. Izņēmumi ir Beļģijā, Portugālē, Čehijā, Polijā un Latvijā, kur vēl arvien iznāk un tiek lasīti dzejoļi bērniem.

Spēkā ir arī mūsu vēlme dažādot bērnu grāmatu vizuālo tēlu: patlaban top Ingrīdas Pičukānes «dokumentālās» ilustrācijas jaunai Jura Zvirgzdiņa grāmatai par nakti muzejā un Ilzes Abikas plastilīna ilustrācijas lietuviešu autora Vītauta V. Landsberģa darbiem, bet mākslinieks Juris Petraškēvičs darbnīcā būvē zemes, gaisa un zemūdens pasauli pasakai par trim draugiem upes krastā…

Kādas grāmatas šobrīd atrodas uz tavu bērnu naktsgaldiņa?

Mans vecākais dēls katru dienu skatās grāmatas, ko nupat atvedu viņam no Boloņas, kuras, sekojot pieminētajām tendencēm, ir bilžu grāmatas bez teksta.

Savukārt jaunākajam dēlam šobrīd ļoti mīļas ir amerikāņu autora un ilustratora Erika Kārla cietā kartona grāmatiņas ar dzīvniekiem - Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? (Brūnais lāci, brūnais lāci, ko tu redzi?), Have You Seen My Cat? (Vai neredzēji manu kaķi?) un citas, kā arī Kitijas Krauzeres Alors? (Ir laiks?). Vakaros lasām, pie gultas stāv Astridas Lindgrēnes Lennebergas Emīls, Ērlenna Lū Kurts un Ulfa Starka Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es, kā arī divas angļu valodā tulkotas Svena Nūrdkvista grāmatas par večuku Petsonu un kaķi Findusu, ko liels un mazs cer izdot kaut kad nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?