Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Tendences nākotnei

Pasaule ir nepārtrauktā kustībā, viss ir mainīgs un tāpēc jo interesantāks. Vīna industrija nav izņēmums, tā pieņem arvien jaunus izaicinājumus. Gandrīz katra desmitgade paliek atmiņā ar kādu jaunu tendenci. Pagājušā gadsimta 80. gados vīndarīšanā īpaši plaši sāka izmantot jaunas ozolkoka mucas. Tās vīnam ļāva pilnvērtīgāk nogatavoties un vienu brīdi ieguva gluži vai brīnumlīdzekļa statusu.

90. gados Eiropa sev atklāja koncentrētos un intensīvos Jaunās pasaules vīnus un vīndari no Austrālijas, Čīles, Dienvidāfrikas un citām Jaunās pasaules valstīm nokļuva uzmanības degpunktā, slavas zenītā.

Jaunā tūkstošgade vīna cienītājus «šokēja» ar skrūvējamajiem korķiem, kas tika uzņemti ar visai dalītām jūtām, bet tagad ir kļuvuši par pašsaprotamu lietu. Dažus gadus vēlāk par sevi lika (un vēl arvien liek) runāt tā dēvētās organic/bio vīndarītavas, kas vīnogu audzēšanu cenšas padarīt pēc iespējas draudzīgāku cilvēkam, izmantot dabai un cilvēkam saudzējošākas metodes un līdzekļus.

Kas varētu sekot? Pēdējos gados baltvīnu patēriņš ir zaudējis savu vasaras sezonas raksturu, arvien vairāk tie tiek baudīti arī ziemā. Tā varētu būt mūsu aizsargreakcija vai atbilde 14,5 - 15% stiprajiem sarkanvīniem (pēdējos 15 gados vidējais alkohola līmenis vīnos ir pieaudzis par 2 - 3% alkohola). Meklējot zemāku alkoholu, liela vīna baudītāju daļa pievēršas baltvīniem. Kas zina, varbūt tiekšanās pēc zemāka alkohola vīnos iezīmēs nākamo tendenci nākamajai desmitgadei. Alkohols noteikti ietekmē ne tikai mūsu spriestspēju, bet arī vīna garšu. Vīni ar mērenu alkoholu (12 - 13%) ir labi saskaņojami ar mūsdienu virtuves tendencēm, kas vairāk akcentē pārtiku, kura mūsu organismam būtu vieglāk pārstrādājama, izvairoties no pārāk trekniem un smagiem ēdieniem.

E.K.O de Murviedro 2010.

Tas, ko ēdam, arvien vairāk aizņem mūsu prātus, pievēršot uzmanību produkta uzturvērtībai un izcelsmei. Līdzīgi ir ar vīnu. Arvien vairāk mēs iedziļināmies uzrakstos uz iepakojumiem un etiķetēm, cenšoties izvairīties no sarežģītiem ķīmisku savienojumu virknējumiem. Murviedro iet solī ar laiku un piedāvā vīnu no organiski audzētām vīnogām ar samērīgu alkohola saturu. Tas nāk no milzīgā Lamanča reģiona, kas ir lielākais vīndarīšanas reģions pasaulē ar aptuveni 500 000 ha vīnogulājiem (50% no visiem Spānijas vīnogu dārziem), kurā ietilpst arī Humija apgabals.

Iris de Murviedro 2011.

Vīna košā etiķete atspoguļojas arī vīna krāsā un aromātā. Tas gan ir biklāks miesā nekā E.K.O - kā nekā par 3% zemāks alkohols. Garšā starp pussausu un pussaldu, bet, pēc tehniskajiem datiem spriežot, vīns ir pussalds (18 grami cukura uz litru). Ēdiena kombinācija gan šoreiz man bija diezgan savdabīga, bet nevaru teikt, ka tā sagādāja vilšanos. Sviestā apcepta kukurūza izrādījās gana laba uzkoda pie Iris, saldums abos labi saskanēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

E.K.O de Murviedro Iris de Murviedro




Kāpēc iesaka? Pilns ar bagātīgiem tumšo ogu aromātiem, garšā pirmais iespaids izteikti salds, bet tomēr ne, vīns ir sauss, ar tikko jaušamu un maigu tanīnu sīvumu. Jauns un spilgts, pilnībā gatavs. Neliela ozolkoka ietekme, bet ne mazākās asuma vai raupjuma izpausmes. Vīnam ir vidēji piesātināta ķiršu sarkana krāsa, un garšā tas ir maigs un relaksējošs. Iris varētu būt sava veida tilts no izteikti saldajiem uz sausākiem vīnu eksemplāriem.

Apgabals Spānija, Humija Spānija, Utjela-Rekena

Vīna darītava Murviedro Murviedro

Vīnogas Monastrell Tempranillo, Garnacha

Cena veikalā Ap Ls 5 Ap Ls 5

Saderība ar ēdienu Vītināta un cepta gaļa, dažādas gaļas uzkodas, arī medījums. Tradicionālā Spānijas paelja, arī pasta

Alkohola saturs 13% 10%

Pasniegšanas temperatūra ap 16 - 18 oC ap 16 oC

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?