Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Terorisms atkal uzbrūk Eiropai

Četrus mēnešus pēc Rietumeiropā uzaugušu islāma radikāļu sarīkotā slaktiņa Parīzē Eiropu atkal satricinājis terorisms. Sprādzienu sērijā, par ko atbildību uzņēmies džihādistu grupējums Islāma valsts, starptautiskajā lidostā un metro stacijā Beļģijas galvaspilsētā Briselē otrdien nogalināti vismaz 30 cilvēku, ievainojumus guvuši vairāk nekā 180 cilvēku. Notikumi Briselē piespieduši pastiprināt drošības pasākumus visā Eiropā.

Terora akti Briselē notika dažas dienas pēc tam, kad tika notverts vienīgais izdzīvojušais Parīzes uzbrukumu dalībnieks Salāhs Abdeslāms, kurš ir uzaudzis par džihādistu perēkli dēvētajā Molenbēkas rajonā Beļģijas galvaspilsētā. Ļoti iespējams, ka Briseles uzbrucēju vidū bija viņa sabiedrotie, kas varētu būt piedalījušies arī Parīzes terora aktu rīkošanā.

Spridzinātājs pašnāvnieks

Otrdien aptuveni astoņos no rīta pēc vietējā laika Briseles lidostā, kas ik dienu apkalpo vairākus simtus tūkstošu pasažieru, nogranda divi spēcīgi sprādzieni.

«Tas bija drausmīgi. Griesti iebruka. Visapkārt bija asinis, ievainoti cilvēki un izmētātas somas. Mēs staigājām pa drupām. Tas atgādināja kara ainu,» kāds pasažieris, kurš bija ielidojis no Ženēvas, sacīja Francijas telekanālam BMFTV. Sprādzieni laupīja dzīvību vismaz 10 cilvēkiem, ievainoti tika aptuveni astoņdesmit, paziņojusi Beļģijas Veselības ministrija.

Beļģijas federālā prokuratūra, kas izmeklē Briseles uzbrukumus, paziņojusi, ka vienu no lidostā notikušajām eksplozijām, visticamāk, sarīkojis spridzinātājs pašnāvnieks, pie kura tika atrasts Kalašņikova automāts. Aculiecinieki apgalvo, ka pirms pirmā sprādziena viņi dzirdējuši saukļus arābu valodā un vairākus šāvienus.

Otrs eksplodējušais spridzeklis varētu būt bijis noslēpts ceļojuma somā. Pārmeklējot evakuēto lidostu, policisti atrada arī neeksplodējušu sprāgstvielu vesti.

Beļģu izdevums La Derniᅢᄄre Heure otrdien pēcpusdienā publicēja Briseles lidostas novērošanas kameru uzņemto attēlu, kurā it kā esot redzami divi iespējamie spridzinātāji.

Pēc sprādzieniem no Briseles lidostas tika evakuēti tūkstošiem cilvēku, kā arī tika atcelti vakar paredzētie izejošie un ienākošie lidojumi.

Vēl viens sprādziens ap deviņiem notika Mālbēkas metro stacijā, kas atrodas netālu no Eiropas Komisijas, Eiropas Savienības Padomes un Eiropas Parlamenta ēkām. Briseles mērs Ivans Maijērs informējis, ka uzbrukumā nogalināti vismaz 20 cilvēku un ievainojumus guvuši 106 cilvēki. 17 cilvēku guvuši dzīvībai bīstamas traumas, ziņoja BBC.

Briseles sabiedriskā transporta uzņēmums STIB informējis, ka sprādziens Mālbēkas metro stacijā noticis, kad vilciens ar trim pārpildītiem vagoniem sācis kustību. Viss liecinot, ka spridzeklis detonēts vidējā vagonā.

Nacionālās sēras

Beļģijas valdība izsludinājusi triju dienu nacionālās sēras. Valsts premjerministrs Šarls Mišels nosodījis teroristu uzbrukumus, nodēvējot tos par «akliem, vardarbīgiem un gļēvulīgiem». «Tas, no kā mēs baidījāmies, ir noticis. Šī ir traģiska, melna diena,» paziņoja Š. Mišels. «Aicinu visus saglabāt mieru un izrādīt solidaritāti.»

Līdzjūtību Beļģijai izteikuši pasaules līderi. «Šie uzbrukumi ir vēl viens apliecinājums teroristu kalpošanai naidam un vardarbībai,» paziņoja Eiropas Savienības Padomes prezidents Donalds Tusks. Francijas prezidents Fransuā Olands uzbrukumus Briselei nodēvēja par uzbrukumu visai Eiropai; ASV līderis Baraks Obama paziņoja, ka jāturpina cīņa pret tiem, kuri apdraud nevainīgu cilvēku drošību visā pasaulē.

Pēc terora aktiem Briselē drošība pastiprināta ne tikai Beļģijā, kur ieviests augstākais terorisma apdraudējuma līmenis, bet arī citās Eiropas valstīs.

Maksimālais drošības apdraudējuma līmenis izsludināts Itālijā, drošības pasākumi pastiprināti lidostās un dzelzceļa stacijās Romā un citviet valstī.

Francijā dzelzceļa stacijās, lidostās un uz robežām izvietos papildu 1600 policistu, paziņojis valsts iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs. Arī Vācija pastiprinās pārbaudes uz valsts robežas ar Beļģiju un ieviesīs stingrākus drošības pasākumus lidostās, vēsta portāls TheLocal.de.

Lielākajās lidostās Zviedrijā pastiprinās likumsargu klātbūtni, papildu patruļu un pārbaužu ieviešanu izziņojusi Vīnes Starptautiskā lidosta. Dānijas policija izsludinājusi papildu policijas patruļas Kopenhāgenas lidostas apkaimē un citās plaši apmeklētās vietās visā pilsētā.

Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ziņu aģentūrai LETA sacīja, ka Latvijā terorisma draudu līmenis ir zems, tāpēc nav nepieciešams pastiprināt drošības pasākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?