Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Tiem, kam tirgotāja gēns

«Lai piedāvātu izdevīgāko, saprastu, kuru no riskiem būtu nepieciešamāk apdrošināt, par katru klientu jāizzina pēc iespējas vispusīgāka informācija, taču tā vienlaikus paplašinu arī savu redzesloku dažādās dzīves situācijās un nozarēs. Tas ir interesanti,» stāsta apdrošināšanas akciju sabiedrības Balta klientu darījumu vadītājs Kristaps Račko.

Kā pārdot netaustāmo

Pēc Āgenskalna Valsts ģimnāzijas Kristaps Banku augstskolā sācis studēt uzņēmējdarbības vadīšanu, tad nolēmis pastrādāt Īrijā, tomēr drīz atgriezies. Turpinājis mācīties un strādājis uzņēmumā Valmieras piens par tirdzniecības pārstāvi Pārdaugavā, sadarbojies ar veikaliem Maxima, Rimi, kafejnīcām, kam bija jāpiedāvā piena izstrādājumi. «Pēc nepilna gada šķita, ka šajā sfērā esmu visu apguvis un karjerā jāatrod tālākas izaugsmes iespējas,» stāsta Kristaps. Apsverot darbu kādā bankā vai apdrošināšanas kompānijā, izšķīries par labu tieši aa/s Balta. Taču, tikai sākot darbu, sapratis, cik liela ir atšķirība, tirgojot taustāmu preci vai finanšu produktu. Apdrošināšanā vairāk nepieciešamas specifiskas zināšanas, jābūt arī psihologa dotībām, jo katru dienu jātiekas ar atšķirīgiem klientiem - gan strādnieku, gan starptautiska uzņēmuma augsta līmeņa vadītāju. Jāmeklē risinājumi gan cilvēka personīgās apdrošināšanas vajadzībām, gan arī kompleksiem apdrošināšanas gadījumiem kompānijām, kas darbojas ļoti specifiskās industrijās.

Apdrošināšanas speciālistam neiztikt bez labas komunikācijas prasmes, spējas ātri rast kontaktu ar cilvēkiem. «Ja patīk pieņemt izaicinājumus, uzdrīkstēties un tikt galā ar šaubām, šajā profesijā ir visas iespējas šādi izpausties,» teic Kristaps. Būdams klientu darījumu vadītājs, viņš pārzina visus Baltas piedāvātos produktus, saistītus gan ar transporta, gan īpašuma, gan nelaimes gadījumu apdrošināšanu. Citi kolēģi ikdienā sadarbojas ar lielajiem korporatīvajiem energoapgādes, telekomunikāciju u. c. uzņēmumiem. Lai būtu veiksmīgs pārdevējs, jāpārzina konkurentu piedāvājumi, notiekošais nozarē, jāspēj atbildēt uz ikvienu klienta jautājumu.

Apņēmība un degsme

Daudzi šajā profesijā strādā ilgus gadus, taču Kristaps nākamo karjeras pakāpienu saista ar tālāko izaugsmi aa/s Balta vai tās māteskompānijas RSA grupa ietvaros, kā arī norāda, ka iegūtā pieredze un zināšanas var būt labs pamats, lai nākotnē apsvērtu sava biznesa sākšanu.

Baltā Kristaps sācis faktiski no nulles, bet nepieciešamās zināšanas apdrošināšanā apguvis gan kompānijas rīkotajos kursos, gan tālmācībā, ko nodrošina RSA grupa. «Visu var apgūt, ja tikai ir iekšējs dzinulis, apņēmība un degsme.» Kristaps darbu sāka kā apdrošināšanas konsultants. Grūtākais bijis piesaistīt klientus, veidot datubāzi. Tas prasa lielu neatlaidību, taču pūles atmaksājas, jo tie, kuros izdevies radīt uzticību, iesaka viņa pakalpojumus arī citiem.

Pēc Kristapa domām, apdrošināšana varētu būt interesantāka par darbu bankā, jo ikdienā valda lielāka dažādība. Apspriežot, piemēram, īpašuma apdrošināšanu, sarunā atklājas arī citi aspekti, kas jāsadzird un jāprot izmantot. Bieži jādodas uz konkrētiem objektiem, Kristaps nereti brauc pa visu Latviju. Viņa darbadiena gan nav normēta un ilgst 24 stundas diennaktī, klientu vēlmes jāuzklausa arī brīvdienās, kuras var nākties pārtraukt, ja atgadījies kas neparedzēts un nepieciešama apdrošinātāja klātbūtne vai padoms.

«Ja pārdod apdrošināšanu, noteikti jāpiemīt pārliecināšanas spējām, bet tas jau pārdevējiem raksturīgi,» smaida Kristaps un skaidro, ka ar apdrošināšanas summas aprēķiniem nodarbojas Riska parakstīšanas nodaļas darbinieki, ar izmaksām - Atlīdzības nodaļas speciālisti. Pārdevēju uzdevums ir ievākt maksimāli daudz informācijas. «Jāredz kopējā bilde. Ja kādā uzņēmumā nolemts apdrošināt tehniskās iekārtas, bet tā īpašniekam pieder arī nekustamie īpašumi, saprotu, ka varu ieteikt arī to apdrošināšanu.» Tie apdrošināšanas speciālisti, kuri ieguvuši attiecīgu izglītību un speciālu sertifikātu, var strādāt arī apdrošināšanas brokeru sabiedrībās un piemeklēt klientam piemērotāko risinājumu no dažādu apdrošināšanas kompāniju piedāvājuma.

Nepazaudēt uzticību

Darbā vajadzīga arī zināma piesardzība, īpaši, ja ierodas klienti, kuri pieprasa kaut ko veikt ļoti steidzami. Dažreiz tas var būt mēģinājums apdrošināt jau notikušu negadījumu, Kristaps stāsta. Viņš gan vēlas kliedēt uzskatu, ka apdrošināšanas speciālisti to vien dara, kā kaut ko grib notirgot. «Tā ir nopietna un atbildīga profesija, citādi tas būs īstermiņa bizness ar pazaudētiem klientiem.» Jebkurš risks tiek cenots pārdomāti, turklāt daudzas apdrošināšanas kompānijas ir ar cienījamu, ilgu vēsturi.

Apdrošinātājam un klientam svarīgi būt savstarpēji atklātiem, tas ļauj meklēt, variēt un atrast piemērotāko un izdevīgāko apdrošināšanas risinājumu. Bieži cilvēki neapzināti paši apņemas kontrolēt visus dzīves riskus, bet apdrošināšanas speciālista uzdevums ir ieteikt un par atbilstošu atlīdzību pārņemt lielākos no tiem, piemēram, par mājas vai auto drošību, uzņēmuma biznesa nepārtrauktību. Arvien biežāki ir piedāvājumi polises iegādāties internetā, bet Kristaps domā, ka internets nekad neatbildēs tik vispusīgi kā speciālists tiešā kontaktā.

«Jaunajiem speciālistiem darba tirgū jārēķinās ar milzīgu konkurenci, tāpēc jābūt arī pašpārliecinātam un ar ambīcijām,» iesaka Kristaps. Viņš pats enerģiju uzkrāj sportojot un ceļojot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara?
Tiekas ar klientiem, piesaista jaunus, iesaka un noformē tiem atbilstošākos apdrošināšanas risinājumus. Veic fizisku un juridisku personu auto, nekustamā īpašuma, dzīvības, veselības, ceļojumu u. c. apdrošināšanu, specializējoties konkrētu polišu pārdošanā.

Kur mācās?
Vēlama augstākā izglītība ekonomikā, finansēs, biznesa vadībā. Jāiziet arī speciāls mācību kurss apdrošināšanas kompānijā, pēc kura tiek izsniegts apdrošinātāja sertifikāts. Lai strādātu ar dažādiem apdrošināšanas veidiem, jāiegūst sertifikāts katrā no tiem. Teorētiskas zināšanas apdrošināšanā var iegūt vairākās augstskolās Latvijā, kā arī ārzemēs, piemēram, The Chartered Insurance Institute Anglijā. Latvijā koledžas līmeņa studijas apdrošināšanā piedāvā ISMA (pilna laika studijas - divi gadi, Ls 640 gadā), RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātē apdrošināšanā var specializēties programmas Uzņēmējdarbība un vadīšana ietvaros (divi gadi, budžeta vietas vai Ls 850). LU Ekonomikas un vadības fakultātē iegūst prof. bakalaura grādu apdrošināšanā un finansēs (četri gadi, Ls 1250), Banku augstskolā - prof. bakalaura grādu finansēs (četri gadi, Ls 1300).

Kur strādā?
Apdrošināšanas kompānijās. Nokārtojot speciālu sertifikātu - arī apdrošināšanas brokeru sabiedrībās.

Darbarīki
Biroja tehnika, dators, tālrunis, auto.

Cik pelna?
Ls 200-600 un vairāk. Atalgojuma pamatu veido komisijas par piesaistīto prēmiju apjomu, var saņemt arī papildbonusus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?