Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tiesa atļauj latvietim bankrotēt Lielbritānijā

«Tā ir iespēja ātri visu sākt no jauna,» saka Andris (22), kura pieteikumu par maksātnespējas procesa sākšanu tikko apstiprinājusi Lielbritānijas tiesa. Tagad administratoram būs jāizpārdod Andra manta, un jau pēc gada viņš no visiem parādiem tiks atbrīvots. Andris nav vienīgais, bet pagaidām retais Latvijas iedzīvotājs, kurš izmanto liberālu Lielbritānijas maksātnespējas regulējumu, lai tiktu vaļā no finanšu saistībām.

«Bankrotu tūristu» varētu kļūt vairāk pēc jauna Latvijas Maksātnespējas likuma apstiprināšanas, jo daudzi to gaida, lai pieņemtu galīgu lēmumu par došanos uz Angliju, atzīst starpniekfirmas _Clear Debt Solutions_ vadītājs Kaspars Mačs.

Iespēja samērā ātri un nesāpīgi iziet bankrota procedūru Lielbritānijā uz šo valsti jau atvilināja tūkstošiem Vācijas un Beļģijas iedzīvotāju. Nu par šādu iespēju arvien aktīvāk sāk interesēties arī Latvijas kredītņēmēji. K. Mačs, kurš ir bijušais iekšlietu sistēmas darbinieks, te saskatīja perspektīvu biznesa nišu un nodibināja uzņēmumu, kas palīdz organizēt maksātnespējas procesu Anglijā. Atšķirībā no Latvijas, kur bankrota procedūra (periods, pēc kura parādi tiek dzēsti) ilgst piecus gadus, Lielbritānijā tie ir tikai 12 mēneši, turklāt vismaz pagaidām, kamēr spēkā ir vecais maksātnespējas procesa regulējums, arī izmaksas ir daudz mazākas. Tiesa, lai kļūtu par maksātnespējīgo Lielbritānijā, jāiegūst rezidenta statuss - valstī ir jānodzīvo vismaz seši mēneši un jābūt ekonomiski aktīvam.

Kā stāsta Andris, viņam bija vairāki kredīti Latvijā, kas ņemti, lai palīdzētu brāļa biznesam, kā arī autokredīts Lielbritānijā. Bizness brālim neizdevās, un segt Andra kredīta maksājumus viņš vairs nevarēja. Lielbritānijā Andris strādā jau aptuveni piecus gadus. «Nospriedu, ka tā ir laba iespēja visu sākt no baltas lapas,» viņš skaidro savu lēmumu. Procesu viņš kārtoja ar juristu palīdzību - tas izmaksāja dārgāk, tomēr ievērojami atviegloja dokumentu kārtošanu, un arī uz tiesu viņš bija atnācis sagatavots, jau iepriekš zinot, kādi jautājumi tiks uzdoti un kā uz tiem ir jāatbild. «Tagad man būs jāstrādā ar administratoru un, ja viss būs labi, pēc gada būšu brīvs,» optimistisks ir Andris. Viņš lēš, ka visa procedūra viņam izmaksās ap diviem tūkstošiem mārciņu - no šīs summas lielāko daļu veido atalgojums palīgiem.

Bankrotēt uz Lielbritāniju dodas gan bijušie nekustamā īpašuma spekulanti, gan arī parastie kredītņēmēji, atklāj K. Mačs. Patlaban ar firmas palīdzību uz Angliju jau devušies seši cilvēki. «Aizbrauca, piemēram, arī viena skolotāja, kurai samazināja algu, un viņa vairs nespēja maksāt kredītu,» stāsta uzņēmējs. Interese par maksātnespējas procesu Anglijā esot liela, taču daļa no interesentiem nogaida, kas notiks ar Maksātnespējas likumu tepat Latvijā. Kad situācija kļūs skaidrāka, klientu varētu kļūt vairāk, domā K. Mačs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijā

Rīt, ceturtdien, Saeima paredzējusi pieņemt jauno Maksātnespējas likumu galīgajā 3. lasījumā. Tā galvenās vadlīnijas*:

lai sāktu maksātnespējas procesu, jārēķinās ar 460 latu izdevumiem, ko veido atlīdzība adminstratoram divu minimālo mēnešalgu apmērā, kā arī 100 latu liela valsts nodeva
fizisko personu bankrota procedūra paredz parādnieka maksātspēju atjaunot aptuveni divu gadu un sešu mēnešu laikā (patlaban process ilgst piecus gadus). Sākot šo procedūru, parādnieka manta sešu mēnešu laikā tiek izsolīta un turpmāk viņš divus gadus turpina maksāt atlikušo parādu 30% apmērā no saviem ienākumiem neatkarīgi no to apmēra. Pēc tam visas saistības tiek dzēstas
ja ieceltais maksātnespējas administrators atklāj, ka parādnieks slēpj savus patiesos ienākumus, maksātnespējas process tiek izbeigts un prasījumu apmērs atjaunojas pilnā apmērā
ja vienīgajā mājoklī parādnieks mitinās kopā ar apgādājamo personu un nespēj vienoties ar banku par kredītā iegādātā mājokļa turpmāko īrēšanu, parādniekam citas dzīvojamās telpas meklēšanai tiek dots gads. Šajā laika periodā banka nedrīkst mājokli atsavināt.

* skaidro atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?