Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Tirgo, acis nemirkšķinot

Pašlaik no visām 824 licencētajām aptiekām Latvijā ir tikai piecas aptiekas, kas ir saņēmušas atļauju bezrecepšu zāles izplatīt internetā. Recepšu zāles šādā veidā nemaz nedrīkst tirgot. Taču, aplūkojot interneta dzīles, atrodas ne viena vien mājaslapa, kurā jebkurš anonīmi var iegādāties gan recepšu, gan bezrecepšu medikamentus.

Pirms diviem gadiem uz šāda veida lapām uzdūrās arī biedrība Veselības projekti Latvijai un nodeva informāciju Veselības inspekcijai (VI), kas tālāk sazinājās ar Valsts policiju (VP). Tomēr interneta vietnes aizvien darbojas. Divu gadu laikā nav bijis iespējams pat slēgt domēnu.

Sena vēsture

2014. gada maijā Veselības projekti Latvijai, veicot zāļu reklāmu uzraudzību, informēja VI par divām konkrētām mājaslapām, kurās nelikumīgi tiek tirgotas recepšu zāles un ir aizdomas arī par zāļu viltojumiem. (Diena šajā gadījumā izvēlas konkrēto interneta vietņu nosaukumus nepublicēt, lai neradītu lieku reklāmu.) Jūnijā biedrība no VI saņēma atbildi ar apstiprinājumu, ka abās interneta vietnēs konstatēta nereģistrētu recepšu zāļu un recepšu medikamentu izplatīšana. Pārkāpti arī reklāmas noteikumi, un iespējams preču zīmju viltojums. Informācija nosūtīta arī VP lietas apstākļu turpmākai noskaidrošanai.

Septembrī biedrībai jautājot vēlreiz, kā veicas ar lietas virzību un kāpēc interneta vietne joprojām darbojas, inspekcijā atbildēja, ka «visticamāk, tiek vākta informācija par mājaslapas reālajām likumpārkāpumā iesaistītajām personām. Vienkārša lapas darbības pārtraukšana dos tikai to, ka uzradīsies jauna lapa un personas, kuras būtu jāsoda, tā arī nekad netiks atklātas». Tagad, kad pagājuši gandrīz divi gadi, abas interneta vietnes joprojām darbojas.

Darbības nelīdz

Lai saprastu, kas pa šo laiku noticis, Diena vērsās VI un noskaidroja, ka ir veikts atbilstības izvērtējums. Sākta arī administratīvās lietas izskatīšana, konstatējot neatbilstošu recepšu zāļu izplatīšanu. Lēmums nosūtīts Lietuvas pilsonim un uzlikts par pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kā arī informēt inspekciju par lēmuma izpildi, pievienojot apliecinošus pierādījumus. VI pārstāve Agita Antonāne gan piebilst, ka lēmums nosūtīts tikai pirms Lieldienām, tāpēc ir iespēja, ka vēl nav saņemts. Ja prasība netiks pildīta, vēstule tiks sūtīta mājaslapu uzturētājam, ja reakcija nesekos - arī Valsts policijai. Naudas soda apmēru inspekcijā gan uzreiz pateikt nevarēja. Šķērslis ir arī tas, ka attiecīgā persona nav Latvijas pilsonis. Inspekcijā apgalvo, ka šādā gadījumā lieta virzītos ātrāk.

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis Dienai skaidro, ka šādos gadījumos bieži konkrētu lapu slēgšana ir apgrūtināta, jo to iespējams izdarīt tikai kriminālprocesā, taču lielākoties tirgotāji saucami tikai pie administratīvās atbildības. Tomēr nevar teikt, ka šādas lapas nav iespējams aizvērt - ir vairāki gadījumi, kad pēc administratīvā soda saņemšanas likumpārkāpēji paši pārtrauc nelegālo biznesu. Kā piemēru var minēt divus gadījumus, kad interneta lapās potencei.lv un e-aptieka.lv tika tirgoti potences medikamenti, bet pašlaik neviena no šīm abām lapām vairs nestrādā. Vienlaikus T. Sadovskis uzsver, ka no šo lapu uzturētājiem vērojama arī zināma pretdarbība - viņi cenšas maksimāli apgrūtināt policijas darbu, piemēram, lapas tiek reģistrētas ārvalstīs.

Citur tiek galā

Par nespēju rīkoties un interneta vietni slēgt, lai šādi medikamenti neapdraudētu cilvēku dzīvību, neizpratnē ir Veselības projekti Latvijai valdes locekle Signe Mežinska. Radies iespaids, ka attiecīgās iestādes uzskata - tā nav nopietna problēma, bet gan nenozīmīga Lietuvas uzņēmēja izklaide. Tai pašā laikā pasaulē nereģistrētu un viltotu zāļu tirdzniecība internetā tiek uztverta vairāk nekā nopietni. 2015. g. notika Interpola operācija Pangea VIII, kurā 115 valstīs tika veikti 156 aresti un konfiscētas potenciāli bīstamas zāles 81 miljona dolāru vērtībā, kā arī slēgtas 2414 interneta vietņu. Šajā operācijā tika slēgtas arī divas interneta vietnes, kurās pirkto svara zaudēšanas zāļu lietošanas rezultātā bija mirusi viena sieviete Anglijā un smagi cietis vīrietis Francijā, kā arī miris vīrietis Īrijā, stāsta S. Mežinska. Viņa atzīmē, ka vieglprātīgi izturēties pret potenciāli bīstamu produktu tirdzniecību Latvijā nedrīkst. Pozitīvi esot tas, ka VI ir sākusi informatīvu kampaņu, kurā brīdina, ka nelegāli pirktu zāļu lietošana var būt veselībai bīstama vai pat letāla, tomēr ar to vien nepietiek, ir vajadzīga arī aktīva rīcība, slēdzot interneta tirdzniecības vietas.

Lai situāciju kaut nedaudz vērstu par labu, no 2015. gada 1. jūlija Eiropas Savienībā ieviests vienots logotips visām aptiekām, kas piedāvā iedzīvotājiem iegādāties zāles internetā. Tas paredzēts, lai novērstu viltotu zāļu nokļūšanu legālas piegādes ķēdē. Mērķis ir arī palīdzēt sabiedrībai identificēt legālos zāļu mazumtirgotājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?