Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

To jūs uzzināsiet pēc vēlēšanām

Politiķi pirms vēlēšanām visi kā viens sola nemazināt pensijas un nespert arī citus sabiedrībā nepopulārus soļus, taču kā tad īsti tiks konsolidēts nākamā gada budžets, skaidru redzējumu vismaz pagaidām nepiedāvā neviens no politiskajiem spēkiem, kam saskaņā ar aptaujām ir izredzes tikt nākamajā Saeimā. Līdz ar to jautājums, ko no katra politiskā spēka pēc vēlēšanām var gaidīt, konsolidējot 2011. gada budžetu, joprojām ir neatbildēts un atbilde, visticamāk, sekos tikai pēc Saeimas vēlēšanām šosestdien.

Politiķu minētie argumenti, kāpēc patlaban vēl neesot iespējams dot skaidru piedāvājumu ar konkrētiem soļiem un konsolidējamām summām, ir informācijas trūkums par valsts finansiālo stāvokli. Arī varbūtība, ka būtiskie makroekonomiskie rādītāji var mainīties un līdztekus arī konsolidējamā summa. Tāpēc patlaban piedāvātie soļi un prognozes vēlāk varot izrādīties sabiedrību maldinošas. Vēl arī tiek minēts, ka vispirms ar savu 2011. gada budžeta piedāvājumu būtu jānāk klajā Finanšu ministrijai (FM) un pašreizējai valdībai.

FM jau vasarā nāca klajā ar vairākām idejām, ko tā varētu virzīt uz valdību. Tajā skaitā ir priekšlikums atcelt samazināto 10% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, kas šobrīd ir spēkā vairākām precēm un pakalpojumiem, piemērojot 21%. Tas dotu budžetā 95 miljonus latu. Tāpat izskatīti dažādi varianti nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes paaugstināšanai. FM piedāvās arī īslaicīgi atteikties no iemaksām pensiju otrajā līmenī, kas budžetu ļautu konsolidēt par vairāk nekā 100 miljoniem latu. Laikraksts Telegraf vēstīja, ka skatīta iespēja arī ieviest progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi un mazināt ar IIN neapliekamo minimumu (NM) pensijām. To šopavasar ieteica Pasaules Banka, mudinot NM no pašreizējiem 165 latiem mazināt līdz 80 latiem mēnesī, kas ļautu gadā ietaupīt līdz 85 miljoniem latu.

No FM priekšlikumiem visas partijas patlaban ir pret pazeminātās PVN likmes atcelšanu un NM samazināšanu pensijām. Atsevišķi politiskie spēki pauž atbalstu idejai iesaldēt iemaksas pensiju otrajā līmenī. Vairāki runā par NĪN paaugstināšanu, atsevišķi - arī par progresīviem ienākuma nodokļiem, taču vairumā gadījumu netiek norādītas ne nodokļu likmes, ne arī vismaz aptuvenas summas, kas budžetā varētu ienākt pēc nodokļu celšanas. Ir arī tādi, kas piedāvā samazināt nodokļus cerībā, ka tā būs motivācija iziet no ēnu ekonomikas un maksāt nodokļus. Tomēr arī te netiek norādīts, cik daudz naudas 2011. gada budžets iegūtu. Vairums politisko spēku redz iespēju ietaupīt, reformējot valsts pārvaldi, taču ir arī tādi, kas nekonkretizē, cik lielu summu cer gūt.

Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas skatījumā politiķi uz jautājumu, kā tiks konsolidēts nākamā gada budžets, sniedz vispārīgas frāzes, bet neatbild, kas konkrēti tiks darīts. «Faktiski mēs nedzirdam to, ka nākotnē varētu tikt veiktas nopietnas strukturālās reformas,» bažījas Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, paužot satraukumu, ka varētu tikt celti nodokļi, kas, viņaprāt, apstādinātu ekonomikas nelielo izaugsmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?