Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

«Točku kartei» ziņo daudz, bet rezultāti jāpagaida

Kopš izveidota policijas «točku karte», kurā var anonīmi ziņot par nelegālām akcīzes preču vai narkotiku tirdzniecības vietām, iedzīvotāju atsaucība bijusi tik liela, ka pārsteigusi pašu policiju. Ziņojumi joprojām plūst griezdamies, tomēr vairāki Dienas lasītāji jau pauduši neizpratni, kādēļ viņu nosūdzētā točka vēl nav iznīdēta.

No pašu policistu stāstītā gan izriet - šāda neizpratne rodas no cilvēku gaidām, ka uzreiz pēc ziņojuma nosūtīšanas atbrauks policijas ekipāža ar ieslēgtām bākugunīm un točkas saimniekus taisnā ceļā aizvedīs uz cietumu, kaut patiesībā jāiziet gana laikietilpīgs process, kamēr krutkas tirgoņus izdodas izravēt ar saknēm.

Kopš «točku karte» 21. jūnijā tika iedarbināta, tajā atzīmes izdarītas 885 reizes jeb vidēji saņemti vairāk nekā 20 ziņojumi dienā. Vairāk nekā puse no atzīmēm izdarīta Rīgas reģionā, bet otri aktīvākie ziņotāji bijuši latgalieši. Policijas pārstāve Sintija Virse gan steidz uzsvērt, ka «šie skaitļi nav pielīdzināmi nelegālo tirdzniecības vietu skaitam, jo nereti vairāki cilvēki atzīmējuši vienu un to pašu vietu, tāpat ir gadījumi, kad pēc policijas pārbaudēm sniegtā informācija neapstiprinās».

Viņa arī norāda, ka lielākajā daļā atzīmēto vietu policija jau darbu uzsākusi vai plānojusi sākt. Atklāts paliek jautājums - kāda tad īsti ir ziņošanas jēga? «Noziņoju par sev zināmu točku jūlija sākumā, kā izdzirdēju, ka tāda iespēja internetā ir. Bet kopš tās reizes tā arī neesmu redzējis nevienu policijas auto piebraucam pie kaimiņmājas, kur lodziņš ir smuks un uzkrītošs, bet «klienti» joprojām tur staigā regulāri. Cik ilgi man būtu jāgaida, varbūt ziņot vēlreiz? Pagaidām tomēr šķiet, ka jēga no tā būs maza,» Dienai sūrojās rīdzinieks Andris.

No pašu policistu stāstītā izriet - jēga būs, bet jāpaciešas. Anonīmie ziņojumi caur «točku karti» automātiski nonāk attiecīgajā iecirknī, un, ja ziņa ir par kādu policijai līdz šim nezināmu točku, tiek uzsākta administratīvā lietvedība, meklēti liecinieki, kas varētu apstiprināt, ka šajā vietā tiešām notiek nelegāla tirdzniecība, piemēram, ķerot no točkas iznākošos klientus vai lūdzot iesniegumus rakstīt točkas kaimiņiem. Tas nepieciešams, jo iekļūšanai točkā tik un tā vajadzīga tiesneša sankcija, kas bez kārtīgas pierādījumu bāzes jeb atsaucoties tikai uz anonīmu «viena tante teica» ziņojumu dota netiek. Līdz ar to anonīmi ziņot caur «točku karti» ir jēga, norādot tajā pēc iespējas detalizētāku informāciju, lai policisti jau iepriekš zinātu, piemēram, cikos iet dežurēt pie točkas, lai būtu lielākas iespējas kādu liecinieku savaņģot, tomēr labāk būtu saņemt drosmi un iet liecināt oficiāli.

Ja izdodas iegūt tiesneša sankciju un točkā atklāt nelegālās preces, tās turētājs var tikt administratīvi sodīts par to glabāšanu. Ja grib sodīt arī par tirgošanu, jāsavāc pietiekams pamats, lai tiesnesis dotu sankciju veikt operatīvo eksperimentu jau kriminālprocesa ietvaros. Protams, konstatējot pārkāpumu, uz vietas esošā prece tiek konfiscēta, bet tas nebūt nenozīmē, ka nelegālais bizness momentā ir sagrauts, jo, pirmo reizi kādu pieķerot, draud tikai administratīvā atbildība un tirgoņi aiz restēm vēl nenonāk, tādēļ var no sava piegādātāja iegādāties jaunu preci un turpināt tirdzniecību. Tas gan, protams, nenozīmējot, ka policija ir bezspēcīga, jo vienreiz pieķerts tirgonis, kurš savu rūpalu tomēr vēl neizbeidz, tik un tā kļūst daudz piesardzīgāks, pārdodot savu preci vairs tikai ļoti šauram uzticamo klientu lokam, un tādējādi nelegālais bizness tiek stipri ierobežots. «Piemēram, mūsu iecirknī ir viena točka, par kuru jau notiek kriminālprocess. Tirdzniecība vēl turpinās, bet tirgotāja tagad savu preci iedrošinās pārdot tikai trim ļoti konkrētiem cilvēkiem, kuriem uzticas,» skaidroja kāds policists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Točku kartes top 10

Policijas iecirknis un ziņojumu skaits
Rīga, Zemgales iecirknis 103
Rīga, Kurzemes iecirknis 90
Rīga, Latgales iecirknis 89
Rīga, Ķengaraga iecirknis 78
Daugavpils iecirknis 50
Rīga, Ziemeļu iecirknis 47
Rīga, Brasas iecirknis 33
Talsu iecirknis 29
Jelgavas iecirknis 28
www.ic.iem.gov.lv/gis2/

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?