Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Topošajiem pedagogiem konkurss 12 uz vienu vietu

Kaisa vēlas darīt ko tādu, «kam tiešām ir nozīme». Paulai patīk darbs, kurā ir liela brīvība. Jusi grib strādāt ar bērniem, kas ļaujot ilgāk palikt jaunam. Anni vēlas darīt darbu, kas ir jautrāk nekā sēdēšana birojā. Šādus iemeslus, kas palīdzēja izšķirties par labu skolotāja profesijai, Dienai min topošie pedagogi, sastapti Helsinku Universitātē.

Visi jau esot strādājuši skolā. Kā bija? Pārliecinājāmies, ka tiešām vēlamies to darīt, atzīst topošie skolotāji. Jaunie skolotāji pēc studiju pabeigšanas tiešām skolā arī strādājot, lai arī speciālisti nenoliedz, ka pēdējā laikā aizvien vairāk Somijas pedagogu pēc dažu gadu darba skolā izvēlas mainīt profesiju.

Uzrunātajiem studentiem ir paveicies, ka viņi ir uzņemti skolotāju izglītības programmā, jo lielākā daļa gribētāju paliek aiz svītras. Topošajiem skolotājiem jārēķinās ar ciešu atlases sietu augstskolā. «Vieglāk ir iekļūt medicīnas fakultātē nekā skolotāju izglītības programmā,» atzīst Helsinku Universitātes Skolotāju izglītības departamenta direktors Jari Lavonens. Viņš stāsta, ka ik gadu sākumskolas skolotāju programmā piesakās aptuveni 1500 cilvēku, bet uzņem tikai 120. Turklāt ir vairākas atlases kārtas. Pirmajā potenciālie studenti tiek atlasīti pēc vidusskolas eksāmenu un lasītprasmes testa rezultātiem, taču viņiem vēl jāiztur nākamā kārta, kur viena no nozīmīgākajām daļām ir intervija. «Tā pārbaudām, cik viņi ir motivēti studijām, cik piemēroti darbam ar jauniem cilvēkiem, kāda ir viņu pieredze,» stāsta J. Lavonens. Potenciālajiem studentiem jāiztur arī dažādi grupu pārbaudījumi, lai varētu izvērtēt, cik labi viņi prot sadarboties ar citiem cilvēkiem. Ne tik smaga konkurence esot atsevišķu priekšmetu skolotājiem. Lielāka tā ir par iespēju kļūt, piemēram, par reliģijas mācības vai bioloģijas skolotāju, taču visvieglāk esot iekļūt matemātikas un fizikas skolotāju izglītības programmās.

Speciālisti stāsta - bažām, ka prasība pēc maģistra grāda skolotājiem aizbiedēs cilvēkus no šīs profesijas, nebija pamata. Somijas pieredze rāda, ka gluži otrādi - prasību paaugstināšana šai profesijai piesaistīja pavisam citas kvalitātes jauniešus, tāpēc augstskola var izvēlēties tikai pašus labākos. «Viņi ir ļoti, ļoti labi studenti. Reizēm teic, ka mums ir viegli strādāt skolotāju izglītībā, jo nekas daudz nav jādara. Tāpēc, ka viņi ir ļoti labi jau iestājoties,» saka Helsinku Universitātes Uzvedības zinātņu fakultātes dekāns Patriks Šeiņins.

J. Lavonens stāsta, ka skolotāju izglītība Somijā balstās uz trim pīlāriem - augsta līmeņa zināšanām par priekšmetu, ko skolotāji apgūst attiecīgās nozares fakultātē, praksi un orientāciju uz pētniecību, lai skolotāji vēlāk gan prastu izveidot mācību plānu, gan novērtēt savu un skolēnu darbu. Fakultātei ir divas īstas skolas, kurās topošie skolotāji profesionāļu uzraudzībā mācās strādāt ar skolēniem. Skolotāju izglītības programma tiekot atjaunota katru ceturto gadu, ņemot vērā jaunāko pētījumu secinājumus. Arī tagad darba grupa, kurā ietilpst gan universitātes pārstāvji, gan skolotāji, gan studenti, veidojot jaunu programmas plānu, kur būšot lielāks uzsvars uz skolotāja darbu multikulturālā vidē un bērnu ar īpašām vajadzībām iekļaušanu parastajās klasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?