Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Truksnim nāksies skaidrot amata ķēdes lietderību

Jūrmalas mēram Gatim Truksnim būs jāraksta paskaidrojums Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) par amata ķēdes iegādāšanās lietderību. Politiķis uzskata, ka amata zīme ir normāla parādība un šādi tiek atjaunota pirmās Latvijas republikas tradīcija.

Diena jau ziņoja, Jūrmalas domes priekšsēdētājs ir trešais Latvijā, kuram kopš neatkarības atjaunošanas izgatavota amata zīme, taču patlaban bez G. Trukšņa to svētku reizēs uzliek tikai Jelgavas mērs Andris Rāviņš, savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs to kaklā kāris tikai vienreiz, stājoties amatā 2009. gadā. Jūrmalas mēra ķēde izgatavota aptuveni par Ls 3000 no apzeltīta sudraba. «Pamazām atjaunojam Latvijas laika tradīciju, kad Kārlis Ulmanis 52 pilsētām uzdāvināja šādas amata zīmes. Kur pazuduši oriģināli, es nezinu, bet tā ir arī Eiropas tradīcija, un pēc būtības amata ķēde ir tāda pati regālija kā zīmogs un karogs,» uzskata G. Truksnis. Amata ķēdes ir arī tiesnešiem un augstskolu rektoriem, kuriem neviens to nepārmet, norāda Jūrmalas mērs. Interesanti, ka 2006. gadā, kad Lielo pilsētu asociācijā apspriesta iespēja lielo pilsētu domju priekšsēdētājiem atjaunot šādas amata zīmes, tāda Jūrmalā izgatavota, tikai toreizējā domes priekšsēdētāja Inese Aizstrauta to ne reizi nebija uzlikusi, jo viņu no amata atcēla. Dienai izdevās noskaidrot, ka šī amata zīme maksājusi nepilnus 1000 latus. G. Truksnis nenoliedz, ka šāda ķēde atrodas domes īpašumā, taču, viņaprāt, to nevar izmantot, jo tā neatbilstot nekādām heraldikas prasībām. Pazaudēta šī ķēde neesot. Cik zināms, neviens no pēdējo gadu mēriem, kuri Jūrmalā mainās bieži, to nav izmantojis, piemēram, Ģirts Trencis atceras, ka apskatījis to esot, bet lietojis ne, jo uzskata to par ārišķību. Ķēdi ne reizi nav lietojis arī Romualds Ražuks, kurš to uzskatījis par bezgaumīgu: «Tai nebija pielietojuma, un es ar to justos neērti.» Jāteic, ka par šīs amata zīmes lietošanu nebija pieņemts nolikums.

Tā kā spēkā esošais tiesiskais regulējums nenosaka pašvaldību priekšsēdētājiem amata ķēžu lietošanas nepieciešamību, VARAM pieprasījusi Jūrmalas pilsētas domei skaidrojumu, kādu normatīvajos aktos noteikto pašvaldības funkciju un uzdevumu izpildei tika iegādāta šī amata ķēde. Saņemto informāciju VARAM plāno izvērtēt un nosūtīt Valsts kontrolei, lai tā veic minētās situācijas finanšu, likumības un lietderības revīziju un sniedz savu atzinumu par šādas rīcības ar pašvaldības finanšu līdzekļiem tiesiskumu, pareizību un efektivitāti, informēja VARAM pārstāve Linda Tilta. G. Truksnis Dienai izteicās, ka dome gatavojot atbildi, taču piebilda, ka nesen ticies ar ministru Edmundu Sprūdžu un esot apspriedis daudz nopietnākas problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?