Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Trūkst kvalificētu darbinieku

Šī gada tūrisma sezona Latvijā, līdzīgi kā visā Baltijā, ir uzskatāma par izaugsmes sezonu, radot optimistisku skatu nākotnē. Kaut arī Eiropas Tūrisma komisijas prognozes par tūrisma attīstību 2012. gadā ir visnotaļ piesardzīgas, Latvija pozitīvi izceļas uz citu Eiropas valstu fona, uzrādot stabilu ienākošā tūrisma apjoma pieaugumu.

Panākumu iemesli ir dažādi - pēc vairāku gadu pārtraukuma Latvija atkal ir nonākusi pasaules mediju uzmanības centrā, šoreiz kā pozitīvais ekonomiskās krīzes pārvarēšanas piemērs. Līdzīgi kā Latvijas iestāšanās ES radīja interesi par mūsu valsti kā jaunu galamērķi, arī šobrīd informācijas pieejamība rada interesi. Ne mazāk būtiskas bijušas arī dažādās mārketinga aktivitātes galvenajos tūrisma mērķa tirgos. Turklāt, ņemot vērā nozares specifiku, kad liela daļa sadarbības līgumu par cenām tiek noslēgta pat vairāk nekā gadu pirms tūrisma sezonas sākuma, Latvija ir bijusi salīdzinoši finansiāli pieejamāks galamērķis.

Šī sezona ir pierādījusi to, ka skaidri definēti prioritārie mērķa tirgi tūristu piesaistē sāk sevi attaisnot, un, veiksmīgi turpinot strādāt esošajos mērķa tirgos, jau tuvākajā laikā būs iespējams raudzīties arī uz jauniem tirgiem. Veiksmīgo tūrisma attīstību Latvijā lielā mērā nosaka ekonomiskā attīstība vairākos Latvijas mērķa tirgos, īpaši izceļama Vācija, Krievija un Skandināvijas valstis. Pateicoties ērtām un, pats būtiskākais, regulārām nokļūšanas iespējām, tūristu skaits no šīm valstīm, domājams, turpinās pieaugt arī nākotnē.

Tomēr ienākošā tūrisma potenciāls Latvijā ne tuvu vēl nav izmantots, un jau 2011. gada tūrisma sezona, tāpat kā šī, skaidri iezīmē vairākas nākotnes iespējas un uzdevumus. Laikā, kad situācija Eiropā saglabājas stabili trausla, tūrisma uzņēmumi savu darbību cenšas attīstīt divējādi - piedāvājot jaunus produktus esošajiem klientiem vai meklējot iespējas strādāt ar strauji augošajiem Ķīnas, Indijas un Latīņamerikas starptautiskā tūrisma tirgiem. Tomēr jaunu produktu attīstības iespējas gan esošajiem, gan potenciālajiem klientiem joprojām ir salīdzinoši apgrūtinātas.

Latvijas lauku tūrisma piedāvājums joprojām ir neizmantots ienākošā tūrisma attīstības potenciāls, ko apliecina tūristu skaita koncentrēšanās galvaspilsētā un ap to. Lai gan pieprasījums pēc lauku tūrisma saglabājas augsts, piedāvājuma kvantitatīvais un kvalitatīvais saturs ir ierobežots. Ārpus galvaspilsētas un atsevišķiem attīstītiem reģioniem vēlēšanās piedāvāt jaunus maršrutus tūristiem nereti beidzas, saskaroties ar vājām zināšanām un izpratni par starptautiskā tūrisma struktūru kopumā. Kvalificēta, tūrismā un viesmīlībā specializēta darbaspēka trūkums ir ievērojams un jūtams, tas savukārt rada nedrošības sajūtu par piedāvājumu, tā rezultātā, rodoties izvēles iespējai piedāvāt jau labi pārbaudītus produktus vai radīt jaunus, lēmums tiek pieņemts par labu pārbaudītām vērtībām.

Arī reģionālā sadarbība - gan starp valstīm, gan raugoties plašākā ģeogrāfiskā perspektīvā - netiek izmantota pilnībā. Domājot par tūrisma attīstības perspektīvām, skaidri jāapzinās Latvijas ģeogrāfiskā atrašanās vieta un piedāvājums - Latvija kā galamērķis lielā mērā ir nišas produkts, kura panākumi saistāmi ar prasmi mūsu valsti padarīt kā daļu no ģeogrāfiski plašāka, Ziemeļeiropas vai Centrāleiropas tūrisma piedāvājuma. Arī šī mērķa sasniegšanai kvalificēta un zinoša darbaspēka piesaiste ir ļoti būtiska.

*Via Hansa grupas meitasuzņēmuma Balticvision izpilddirektors un Biznesa augstskolas Turība lektors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?