Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tūkstoškārtām viņa graujas

Nekas nav mainījies. Jura Kulakova vadītās rokgrupas Pērkons koncertā pārpildītajā Palladium Rīga (1. maijā) pat gribas nevis spraukties pēc iespējas tuvāk, bet izvēlēties vietu tālāk no skatuves, lai noķertu tādu pašu sajūtu kā astoņdesmitajos gados, kad grupa regulāri spēlēja pilnās zālēs un estrādēs.

Jo Pērkona mūzikai piemīt stadionu rokam raksturīgais spēks, kas to aiznes krietni tālāk par pirmajām rindām. Un astoņdesmito gadu sākumā Latvijā tas bija kas jauns un nepieredzēts žanrā, kurā dominē roka enerģija, nevis lipīgu meldiņu daudzkārtīga atkārtošana, kamēr tie pielīp pat tiem, kuri koncertā nokļuvuši nejauši. Turklāt Pērkona gadījumā tas nebija (pagātne atbilst arī tagadnei) tikai rokmūzikas skanējums, kur teksti latviešu valodā sastiķēti kopā pa zilbēm, lai būtu piemēroti roka dzimtās angļu valodas diktētajiem ritmiskajiem principiem.

Dziesmu dziesma

Jura Kulakova klasisko dziesmu (izņemot koncerta sarakstā neiekļuvušo Lapas birst) pamatā ir viņam tuvāko savas paaudzes spalvas meistaru Māra Melgalva un Klāva Elsberga dzeja, no senākiem klasiķiem tas vislielākajā mērā ir Eduards Veidenbaums, bet grupas tituldziesmas vārdu autors ir Rūdolfs Blaumanis. Tieši dziesma Pērkons, ko plašāk pazīst ar neoficiālo nosaukumu Pērkons dārd, atskaņota pirmās daļas beigās, kļuva par vienu no koncerta kulminācijām, un ne vien tāpēc, ka tā ir Pērkona dziesmu dziesma. Tā piedevām vistiešākajā veidā apliecina Pērkona daiļrades kā nemirstīgas klasikas saikni ar šobrīd aktuālo latviešu popmūzikā. Daļa šīs dziesmas ir grupas Instrumenti hita Peace pamatā, un Pērkona koncertā tās laikā pie bungām, nomainījis Ikaru Ruņģi, sevi lieku reizi kā rokmūzikas bungu monstru apliecināja Instrumentu muzikālais centrs Reinis Sējāns. Viņš ir burtiski audzis ar Pērkona mūziku, jo ir grupas ģitārista Leona Sējāna dēls. Nav šaubu, ka tad, kad Pērkons vairs nekoncertēs, viņu muzikālais materiāls turpinās dzīvot ne vien ierakstos, bet arī uz skatuves, jo jaunajiem latviešu mūziķiem Jura Kulakova kompozīcijās ir ko smelties atliku likām, ne vien tās interpretējot pa savam, bet arī uz to pamata veidojot mūsdienīgus skaņdarbus.

Akuratere sasper dzirksteles

Kulakovs, no kura sejas nepazūd laimes izteiksme par notiekošo viņa grupas koncertā 2012. gadā, piesaka dziesmu pēc dziesmas, un ir skaidrs, ka vienā koncertā, pat ja tas ir trīs stundas garš, nepietiks vietas visiem Pērkona hitiem, kurus klātesošie ļaudis zina no galvas un dzied varenā korī, kad solists Raimonds Bartaševics pavērš pret viņiem mikrofonu. Pietrūka Labu vakar, Kukurūzas, No naktssargu būšanām, Neatvadīsimies, Lampas un zvaigznes, Atcēla vilcienu, Iedzer brāli, Klabēšanas un Zibens gaismā tavas acis. Protams, ka nekādi nevarēja iztikt bez Balādes par gulbi, kurā Ieva Akuratere, jau pašā koncerta sākumā atstājusi nodziedātu līdz asarām himnisko Zaļo dziesmu, atplauka pankdīvas Ninas Hāgenas cienīgā niknumā un, izkliedzot frāzi «ka jāsit vēl», burtiski saspēra zibeņu dzirksteles zem Palladium jumta. Slavenā Pērkona pirotehnika, ar ko viņi arī reiz bija pirmie Latvijā, tika iedarbināta arī šajā koncertā.

Muzikālo tēmu pārbagātā Mana dienišķā dziesma, protams, bija Raimonda Bartaševica zvaigžņu stunda, tāpat kā Gandrīz tautasdziesma ar slaveno basģitārista Jura Sējāna vokālo uznācienu piedziedājumā («kas meitiņu baltu dara, ja ne krāna ūdentiņš»), jau folklorizējusies balāde Pie baltas lapas vai Dziesma par sapumpurotu zaru. Ar to Pērkons sāka savu klasisko hitu parādi, izskanot ievadošajai Sastrēgumstundai, kas ar savu sarežģīto uzbūvi lieliski kalpoja kā skaņas aparatūras noregulēšanas gabals, lai sagrieztu visas pogas atbilstoši pilnajai zālei. Uz tautā reizēm par kanibālu dziesmu dēvēto Mēs pārtiekam viens no otra pievienojās kādreizējais Pērkona dziedātājs, tagadējais Operas solists Nauris Puntulis, un šī hita piedziedājums viņa tagad akadēmiski trenētajai balsij ir kā radīts. Otrreiz Nauris uz skatuves parādās tikai uz Ballīti, lai stātos līdzās savu vietu Ievai Akuraterei atstājušajam un beidzot dziedošajam Ikaram Ruņģim, par kuru runājot, Kulakovs allaž atgādina, ka viņam brālis dzied operā.

Nav šaubu - Pērkons savā ceturtajā gadu desmitā joprojām dārd, un Juris Kulakovs sola, ka stāsts ar šo koncertu nebeidzas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?