Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Turcija draud iesaldēt attiecības ar ES

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans, kura astoņos valdīšanas gados Ankara mērķtiecīgi audzē starptautisko ietekmi un lolo sapņus nākotnē kļūt par lielvalsti, šonedēļ ar pretrunīgiem paziņojumiem ir pamatīgi saputojis starptautisko attiecību ūdeņus Vidusjūrā.

Viņš piedraudēja, ka nākamgad Turcija uz laiku varētu pārtraukt attiecības ar Eiropas Savienību (ES), kurā tā ļoti vēlas tikt uzņemta, bet pēc tam izteicās, ka tuvākajā laikā varētu apmeklēt palestīniešu apdzīvoto Gazas joslu, tādējādi pielejot eļļu jau tā sarežģītajām Turcijas un Izraēlas attiecībām.

Sanikno Kipru

R. T. Erdoans, kura partija pagājušajā mēnesī notikušajās Turcijas parlamenta vēlēšanās guva pārliecinošu uzvaru, bet pats pagājušajā nedēļā trešo reizi pēc kārtas tika apstiprināts par premjeru, paziņoja, ka Ankara apsver iespēju iesaldēt attiecības ar ES, sākot no nākamā gada jūlija, kad par Savienības prezidējošo valsti uz pusgadu kļūs Kipra, kuras valdību Turcija neatzīst.

«Mēs uzskatām par pazemojumu sēsties pie sarunu galda ar viņiem [Kipras grieķiem] Apvienoto Nāciju Organizācijā. Mēs nerunāsim ar valsti, kuru neatzīstam,» R. T. Erdoans sacīja intervijā Turcijas laikrakstam Milliyet pirms vizītes turku apdzīvotajā Kipras ziemeļu daļā, kur tika atzīmēta Turcijas 1974. gada 20. jūlija militārā iebrukuma, kura rezultātā nelielā sala tika etniski sadalīta, gadadiena.

Kipras prezidents Dimitriss Kristofiass, kurš 7. jūlijā Ženēvā tikās ar starptautiski neatzītās Kipras Turku Republikas prezidentu Dervišu Erolu, apsūdzēja R. T. Erdoanu «musinošu» paziņojumu izplatīšanā un sacīja, ka viņa vizīte «pseidovalstī» ir nelikumīga, vēsta UPI.

Analītiķi uzskata, ka gadījumā, ja Turcija savus draudus īstenos, tā riskē iedzīt vēl dziļākā strupceļā iestāšanās sarunas ES, kuras jau gadu nav pavirzījušās uz priekšu ne par sprīdi.

Izmanto Gazu

R. T. Erdoans šonedēļ nekautrējas pakaitināt arī Izraēlu, medijiem atklājot, ka viņš varētu ierasties Gazas joslā. «Ja apstākļi ļaus, es pieļauju vizīti Gazā,» sacīja Turcijas premjers.

Kādreiz ļoti tuvo sabiedroto Izraēlas un Turcijas attiecībās ķīlis tika iedzīts pērn jūnijā, kad Izraēlas kara flotes specvienība uzbruka Gazas palīdzības flotilei, nogalinot deviņus Turcijas pilsoņus.

Turcija vēlas, lai Izraēla atvainotos par notikušo un izmaksātu kompensācijas bojāgājušo radiniekiem, bet Izraēla uzstāj, ka tās karavīri ir rīkojušies starptautisko normu ietvaros un centušies apturēt kuģi, kas pārkāpa Gazas blokādi. Izraēlai arī nepatīk, ka Turcija ir nodibinājusi kontaktus ar Gazas joslā valdošo radikālo kustību Hamas, kuru ebreji uzskata par teroristiem.

Visticamāk, par R. T. Erdoana vizīti Gazā varētu izlemt pēc 27. jūlija, kad tiks publiskots ANO izmeklēšanas komisijas atzinums par Izraēlas armijas uzbrukumu flotilei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?