Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Turcija drupās meklē izdzīvojušos

Glābēji Turcijas austrumos starp spēcīgās zemestrīces radītajām gruvešu kaudzēm pirmdien neatlaidīgi centās atrast izdzīvojušos. Pēdējās dekādes laikā postošākā zemestrīce ar 7,2 magnitūdu spēku Turciju satricināja svētdien, iznīcinot simtiem ēku un dzēšot vairāk nekā 270 cilvēku dzīvību. Vissmagāk skarta Erdžišas pilsēta Irānas tuvumā, kurā mīt ap 75 tūkstošiem iedzīvotāju. Tomēr amatpersonas brīdina, ka mirušo skaits aizvien augs, jo zem drupām iesprostoti vēl daudzi katastrofas upuri.

Meklē gruvešos apraktos

«Es jutu tikai to, ka visa zeme šūpojas, un biju kā pārakmeņojies. Tas ilga mūžību. Un troksnis, varēja dzirdēt to skaļo, skaļo troksni,» atmiņās ar Reuters dalījās Hakans Demirtass, kurš zemestrīcē zaudējis savas mājas. «Man aizvien ir bail, es esmu šokā. Man nav nākotnes, un es tur neko nevaru darīt.»

Zemestrīcei sekoja vairāki spēcīgi pēcgrūdieni, kas nerimās arī pirmdien. Desmitiem tūkstoši cilvēku, palikuši bez mājām vai baidoties no pēcgrūdienu draudiem zemestrīci pārdzīvojušajām ēkām, nakšņoja ielās, kamēr gaisa temperatūra sasniedza tikai pāris grādu virs nulles. «Ļaudis ir tiešām nobijušies,» ziņoja telekanāls CNN Turk. «Izdzīvojušie tagad mēģina pārdzīvot auksto laiku.»

Turcijas austrumos pārtraukta elektrības piegāde un bojātas telefonlīnijas. Cilvēki mēģina sasildīties, dedzinot ugunskurus no izpostīto māju koka materiāliem. Daudzviet pārtraukta arī gāzes piegāde, lai novērstu iespējamus sprādziena draudus.

Turcijas Sarkanais Pusmēness zemestrīces skartajā reģionā uzstādījis ap četriem tūkstošiem telšu un apgādā cilvēkus ar segām un siltām maltītēm. Erdžišas pilsētas slimnīca esot pilnībā izpostīta, un ievainotos nākas aprūpēt slimnīcas dārzā.

Glābšanas darbos iesaistījušās aptuveni 1275 glābšanas komandas, un palīgā steigušies arī brīvprātīgie, kas ar kailām rokām atrok gruvešus, zem kuriem dzirdami iesprostoto palīgā saucieni.

Palīdzību piedāvājušas arī vairākas valstis, tostarp Armēnija un Izraēla, kurām ar Turciju ir saspīlētas attiecības. Premjers Redžeps Tajips Erdoans pateicās visiem palīdzības piedāvātājiem, tomēr Turcija spēšot tikt galā pašas spēkiem. Kā informē aģentūra AP, neskatoties uz atteikumu, palīgā ieradušies Azerbaidžānas, Bulgārijas un tuvumā esošās Irānas glābēji.

Vaino neizturīgās ēkas

Papildus vairāk nekā 270 bojāgājušajiem ievainojumus guvuši vairāk nekā 1300 cilvēku. Premjers R. T. Erdoans norādījis, ka mirušo skaits tikai augs, jo glābēji nav sasnieguši vēl vairākus nomaļākus ciematus.

«Ēkas ir veidotas no dubļu ķieģeļiem, kas ir neizturīgi zemestrīces laikā. Man jāteic, ka gandrīz visas ēkas šādos ciematos ir iznīcinātas,» premjers norādījis ziņu konferencē, novērtējot postījumus. Tomēr varasiestādes mierina, ka mirušo skaits būs mazāks, nekā sākotnēji prognozēts. Turcijas Seismoloģijas dienests svētdienas vakarā lēsa, ka varētu būt zaudēts līdz pat tūkstoš dzīvību.

Turku seismologs Polgats Gulkans raidsabiedrībai BBC stāstīja, ka valstī bieži ignorēti dažādi būvniecības standarti, tāpēc katastrofas laikā ēkas ir tik neizturīgas. Amatpersonas norādījušas, ka nepieciešams stingrāk uzraudzīt celtniecību. «Mums, iespējams, zemestrīču drošas ēkas nepieciešamas tikai 30 līdz 40 sekunžu reizi 30 līdz 40 gadu laikā, bet mums šīs ēkas vajag jau tūlīt,» uzsvēris Erdžišas mērs Zulfikars Arapoglu.

Turcija atrodas vienā no pasaules seismiski aktīvākajām zonām, un to šķērso daudzi plātņu lūzuma punkti. Nelielas zemestrīces valstī ir ierasta parādība. Tomēr tik spēcīga zemestrīce, kā svētdien, nebija piedzīvota dekādi. Tās epicentrs atradās 20 kilometru dziļumā un 16 kilometru attālumā no Vanas pilsētas. Tā bija jūtama pat Armēnijā un Irānā. 1999. gadā divos pazemes grūdienos, kas pārspēja septiņas magnitūdas, Turcijā gāja bojā tuvu 20 tūkstošiem iedzīvotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?