Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Tuskam prognozē vēsturisku uzvaru

Polijas parlamenta vēlēšanās, kas norisināsies svētdien, visticamāk, uzvarēs līdzšinējā labējā premjerministra Donalda Tuska vadītā Pilsoniskā platforma (PO), tādējādi pirmo reizi kopš 1989. gada, kad krita komunistu režīms, viens politiskais spēks būs triumfējis divās Seima vēlēšanās pēc kārtas.

Tomēr viss liecina, ka PO un D. Tuska uzvara nebūs tik pārliecinoša, lai vienatnē valdītu arī nākamos četrus gadus. Kaut arī valdībai ir izdevies panākt labus ekonomiskos rādītājus, daudzi poļi uzskata, ka viņu labklājība varētu būt augstāka. Šādu noskaņojumu lielā mērā ir radījuši lielākās opozīcijas partijas Likums un taisnīgums (PiS) konservatīvā līdera, bijušā premjerministra Jaroslava Kačiņska populistiskie solījumi.

Nepacietīgie poļi

Pēdējās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka PO šajās vēlēšanās saņems 35% vēlētāju atbalstu, bet PiS - 27%, piektdien vēstīja Newsweek poļu izdevums.

Tik nopietns poļu vēlētāju atbalsts D. Tuskam ir saprotams, jo Polija bija vienīgā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kas nepiedzīvoja recesiju, bet pērn tās ekonomika pieauga par 3,8%. Šogad Polijas ekonomisko izaugsmi lēš 4% apmērā, kas būtu visaugstākais rādītājs no ES septiņām lielākajām valstīm, raksta BBC.

Polijas valdības māku bez satricinājumiem izvest valsti cauri globālās ekonomikas vētrām jo īpaši novērtē uzņēmēji, kuriem nenācās veikt smagus optimizācijas pasākumus jeb ķerties pie darbinieku masveida atlaišanas. «No trim politiskajiem spēkiem, kas pēdējo desmit gadu laikā ir bijuši pie varas, tikai PO ir izrādījusies saprātīga, profesionāla un atbildīga tieši ekonomiskajos jautājumos,» uzskata Jaceks Padē, kura vadītais uzņēmums Topsil ražo silikona detaļas veļasmašīnām un citām mājsaimniecības ierīcēm un tiek uzskatīts par vienu no Polijas biznesa veiksmes stāstiem, jo spēj konkurēt ar Rietumu lielajiem uzņēmumiem.

Tomēr analītiķi apgalvo, ka valdības spēja veiksmīgi pārvarēt krīzi automātiski nenozīmē vēlētāju apmierinātību, jo poļi sevi nesalīdzina ar citām valstīm, bet skatās uz pašu paveikto un uzskata, ka «Polijas brīnumam» vajadzēja rezultēties lielākā labumā. «Daudzi jūt sarūgtinājumu, jo ir nepieciešams ilgāks laiks nekā četri gadi, lai izjustu sakārtotas ekonomikas labumus,» prāto žurnālists Tomašs Cvoiks sarunā ar Deutsche Welle.

Vēlas atriebību

Pēc četriem gadiem opozīcijā atgriezties pie varas vēlas bijušais Polijas premjers J. Kačiņskis, kas visu D. Tuska valdīšanas laiku ir kritizējis valdību par nespēju uzlabot vienkāršo cilvēku dzīves apstākļus.

Tomēr vairāk par visu J. Kačiņskis D. Tuskam pārmet par sava dvīņubrāļa - bijušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska - bojāeju aviokatastrofā 2010. gadā Krievijas pilsētā Smoļenskā. L. Kačiņskis uzskata, ka Poliju satricinājusī katastrofa bija D. Tuska un Krievijas kopīgi inscenēta.

D. Tusks uzskata, ka viņa oponents pirmām kārtām vēlas atgriezties pie varas, lai atriebtos tiem, kurus viņš vaino mīļotā brāļa nāve, nevis lai risinātu valstij svarīgas problēmas.

Aptaujas liecina, ka vairāk nekā 10% vēlētāju atbalstu varētu iegūt nupat dibinātā bijušā PO biedra Januša Palikota partija, kas iestājas pret katoļu baznīcas lielo ietekmi Polijas politikā un atbalsta viendzimuma laulības, abortu aizliegumu atcelšanu un marihuānas legalizāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?