Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ūdens ceļojumi

Ūdens taupīšana Latvijā drīzāk ir intelektuāls izaicinājums nekā nepieciešamība, jo ūdens lielākoties mums pietiek. Tomēr pēc vispiesardzīgākajiem aprēķiniem aptuveni miljardam cilvēku trūkst tīra dzeramā ūdens. Diemžēl tas, ka ūdeni taupām šeit, nenozīmē, ka tāpēc tā būs vairāk, piemēram, Kenijā, Indijā vai Kalifornijā. Tomēr mēs neesam apjozti ar žogu, un dažādas preces ceļo šurpu turpu pa pasauli. Un šo preču saražošanai ir nepieciešams ūdens. Efektīvas un pamatotas ūdens taupīšanas vienādojums ir pavisam vienkāršs - izdarot ikdienas izvēli, jācenšas neatņemt ūdeni reģioniem, kur tā trūkst.

Tasei kafijas 200 l ūdens

Kafija vienreizlietojamajā krūzītē daudziem skrienošiem ļaudīm ir ikdiena. Lai tiktu pie kafijas, cik saiet vienā 300 gramu plastmasas tasītē, nepieciešams aptuveni 140 litru ūdens, kam jāpieskaita aptuveni 60 litru, kas tiek patērēti pašas krūzes saražošanai. Ja pieņemam, ka cilvēka mērķis ir padzerties kafiju, tad šo mērķi iespējams sasniegt, ietaupot tos 60 krūzītes litrus. Citreiz arī man sanāk vienlaikus skriet un dzert kafiju, taču reiz veicu kādu revolucionāru atklājumu - ja izmanto daudzkārt lietojamu termokrūzi, kuru ir iespējams aizvērt, trešdaļa kafijas neizlīst uz cimdiem. Tas bija iemesls, kāpēc nolēmu atturēties no tām muļķīgajām vienreizlietojamām krūzītēm. Protams, ne vienmēr sanāk staipīt līdzi termokrūzi, bet - būsim atklāti - to, ka katru rītu pa ceļam uz darbu kioskā nopērc kafiju, ir iespējams paredzēt. Un līdz ar to - arī novērst.

Ja varam atteikties no plastmasas krūzītēm vai pudelēm, sevišķi neietekmējot paši savu labsajūtu, tad ar ēdienu ir citādi. Un ūdens patēriņa kontekstā tas ir ļoti būtiski, jo apmēram 80 % dzeramā ūdens pasaulē tiek patērēti tieši lauksaimniecībā. Un diemžēl arī pusdienu šķīvī ar aci nevar ieraudzīt, cik ūdens bijis nepieciešams maltītes pagatavošanai. Lai saražotu 1 kg liellopa gaļas, nepieciešams 15 000-20 000 l ūdens, litrs piena nozīmē, ka patērēts ap 1000 l ūdens. Šie skaitļi var šķist pārsteidzoši, bet tā sanāk, ja skaitām kopā visu produkta dzīves ciklu, sākot no dzīvnieku barības audzēšanas un beidzot ar produkta izplatīšanu. Dzīvnieku izcelsmes produktiem, protams, sanāk iztērēt vairāk ūdens. Mieru tikai mieru - autore nav no tiem, kas, kreklu uz krūtīm plēsdama, iestāsies par veģetārismu. Autore pati ēd gaļu. Tomēr ar visu to ir iespējams ietaupīt ūdeni. Pirmkārt, ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija aprēķinājusi, ka viena trešdaļa visas saražotās pārtikas netiek apēsta. Tas nozīmē, ka pat īsti nav jāsamazina savs pārtikas patēriņš, lai ietaupītu resursus. Pietiek ar saprātīgu plānošanu. Var, piemēram, neapēsto pārtiku nevis izmest atkritumos, bet gan likt saldētavā un celt galdā citureiz.

Eksportē pārtikas veidā

Otrkārt, ir iespējams neatteikties no gaļas, bet tomēr atteikties (šis fenomens pazīstams arī kā Šrēdingera atteikšanās). Katru reizi, kad grasies iegādāties gaļas ēdienu, jāpajautā sev, vai tiešām šodien gribi gaļu. Ja gribi - uz priekšu. Bet, ja vienu dienu vari iztikt, tad iztiec. Starp citu, ar jautājuma «Vai tiešām to šodien gribu?» metodi raksta autore apmēram pirms 13 gadiem atmeta saldumu lietošanu, neko sev pat īsti neaizliedzot.

Arī tad, kad izēdam tukšu šķīvi un uzturā lietojam tikai augu valsts produktus, vēl aizvien ir iespējams to darīt atbildīgāk vai mazāk atbildīgi. Ir būtiski, vai dārzeņi ražoti valstī, kurā ūdens ir gana. It kā šķistu loģiski - jo sausāka valsts, jo mazāk eksportē pārtiku. Bet tā nebūt nav. Piemēram, Eiropas Savienības tirgū visvairāk lauksaimniecības produktu eksportē Spānija, kurai jau tā pašai ir problēmas ar ūdens apgādi. Gada laikā katrs spānis līdz ar pārtiku uz citām Eiropas valstīm eksportē 55 kubikmetrus ūdens. Starp lielākajām virtuālā ūdens saņēmējām ir, piemēram, Vācija un Lielbritānija, kas drīzāk var sūdzēties par nokrišņiem diendienā, nevis sausumu. Tas jāpatur prātā, ja ir jāizvēlas, piemēram, starp sausās Spānijas un gana slapjās Nīderlandes tomātiem.

Rozes «izdzer» ezeru

Līdzīgi ir ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē - nebūt ne tie mitrākie reģioni milzīgu ūdens daudzumu eksportē līdz ar pārtiku un citām precēm. Šobrīd Naivašas ezers Kenijā apņēmīgi iet pa skuju taku, un drīz tur vairs nebūs ezera, bet gan notekūdeņu dīķis. Vai mazliet neatgādina gadījuma ar Arāla jūru, kas izžuva, jo tika nolemts, ka labāk ūdeni patērēt kokvilnas ražošanai? Kas tad īsti notiek Naivašas ezerā? Galantie Eiropas kungi dāmām grib dāvināt rozes. Tas ir skaisti, ja neņem vērā to, ka trešā daļa visu griezto ziedu, kas tiek nopirkti Eiropā, nāk tieši no Kenijas - valsts, kur ūdens ir gana vērtīga prece. Kokvilnas ražošana un Arāla jūras nobeigšana pat kaut kādā ziņā šķiet sakarīgāka, jo kokvilnas apģērbu drīzāk var uzskatīt par nepieciešamību nekā skaistu rožu pušķi. Kaut kā šķiet nepareizi, ka izmantojam sausas attīstības valsts ūdens resursus, lai aizpildītu savu Maslova piramīdas spicīti...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lai izaudzētu, kārtīgi jāaplaista Ūdensietilpīgāk

Produkts Ūdens 1 kg saražošanai
Kvieši 1150
Rīsi 2656
Kukurūza 450
Kartupeļi 160
Sojas pupiņas 2300
Liellopa gaļa 16 000
Cūkgaļa 5900
Vistas gaļa 2830
Olas 4650
Piens 1000
Siers 5300
Vīns 1130
Importētāji Eksportētāji
1 Šrilanka ASV
2 Japāna Kanāda
3 Nīderlande Taizeme
4 Dienvidkoreja Argentīna
5 Ķīna Indija
6 Indonēzija Austrālija
7 Spānija Vjetnama
8 Ēģipte Francija
9 Vācija Gvatemala
10 Itālija Brazīlija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?