Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ungāri protestē pret autoritārismu

Nepilnus divus gadus pēc nākšanas pie varas Ungārijā valdošā centriski labējā partija Fidesz ir panākusi, ka tiek pieņemta virkne pretrunīgu likumu, kas samazina tiesu varas un mediju neatkarību. Partijas un valdības vadītāja Viktora Orbana dedzīgie centieni panākt izmaiņas daudzos svarīgos likumos kulminēja aprīlī, kad Ungārijas parlaments, kurā Fidesz ir divu trešdaļu vairākums, pieņēma jaunu konstitūciju, kas stājās spēkā 1. janvārī.

Jauno valsts pamatlikumu asi kritizē Ungārijas lielākais opozīcijas spēks Sociālistiskā partija un pilsoniskā sabiedrība, kas pirmdien Budapeštas centrā sarīkoja plašu demonstrāciju. Bažas par daudzajām izmaiņām Ungārijas likumdošanā paudušas Eiropas Savienība (ES) un ASV, bet politikas vērotāji apgalvo, ka šajā Centrāleiropas valstī notiek varas «orbanizācija» jeb virzīšanās uz autoritārismu.

Apklusina medijus

2010. gada maijā Fidesz parlamenta vēlēšanās ieguva 53% balsu, kas tai deva 263 krēslus 386 deputātu lielajā likumdevējā. Šāds vairākums partijai ļāva veikt izmaiņas konstitūcijā, un Fidesz savas likumiski iegūtās tiesības izmantoja.

2010. gadā parlaments pieņēma mediju likumu, kas piešķir valdībai lielākas pilnvaras kontrolēt medijus. Likuma ievērošanas pārraudzība tika deleģēta politizētai Nacionālajai mediju un komunikācijas padomei, kas varēja piemērot naudassodu līdz 200 miljoniem forintu (506 000 latu) arī privātajiem medijiem, kuri, piemēram, aizskar «personas cieņu» vai vēsta «politiski nesabalansēti». Tas arī ļauj pieprasīt žurnālistiem atklāt avotus gadījumos, kas saistīti ar nacionālo drošību.

Pēc ES un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas iebildēm, ka likums ierobežo preses un vārda brīvību, pērn martā tajā tika veiktas izmaiņas. Tā rezultātā par «politiski nesabalansētām» ziņām netiks sodīti interneta izdevumi un blogi. Mīkstināts arī punkts par «uzbrūkoša satura» aizliegumu. Tomēr joprojām padome, kuras sastāvā ir tikai Fidesz pārstāvji, brīvi var piemērot lielas sodanaudas žurnālistiem un redaktoriem.

Decembrī Ungārijas parlaments pieņēma likumu, kas paredz apvienot centrālo banku un finanšu tirgu regulējošo institūciju. Saskaņā ar likumu bankas funkcijas pārņems jauna organizācija, kuras priekšsēdētāju amatā uz sešiem gadiem iecels Ungārijas prezidents pēc premjerministra ierosinājuma. Likuma dēļ pirms dažām nedēļām Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija atsauca savu misiju, kas atradās Budapeštā, lai apspriestu iespējamo starptautisko aizdevumu Ungārijas ekonomikas problēmu risināšanai.

Visur ieceļ savējos

Lielākā cietēja no V. Orbana valdības veiktajām konstitucionālajām izmaiņām ir tiesu vara, kas faktiski ir zaudējusi neatkarību. Vispamatīgāk «apstrādāta» ir konstitucionālā tiesa, kura turpmāk nevarēs pārskatīt likumus, kuri ietekmē valsts budžetu, piemēram, tādi, kas attiecas uz nodokļiem un taupības programmām. Ja kāds vēlēsies apstrīdēt atsevišķu likuma normu atbilstību konstitūcijai, viņš nevarēs vērsties tieši pie konstitucionālās tiesas, bet būs spiests iziet garu tiesvedības procesu, sākot ar zemākajām tiesu instancēm.

1. janvārī darbu uzsāka jaunizveidotais Nacionālais tieslietu birojs, kura vadītāju ieceļ parlaments. Šis cilvēks vienpersoniski varēs noteikt, kas stāsies to vairāk nekā 200 tiesnešu vietā, kuriem līdz ar Jaunā gada atnākšanu vajadzēja doties pensijā, jo tiesnešu pensionēšanās vecums tika samazināts no 70 uz 62 gadiem. Viņš arī varēs nozīmēt tiesnešus konkrētu lietu izskatīšanai.

Jaunā konstitūcija nosaka, ka turpmāk valsts oficiāli sauksies Ungārija, nevis Ungārijas Republika. Tajā teikts, ka «nācijas garīgo un intelektuālo vienotību uztur Dievs un kristietība», neskatoties uz to, ka tikai 21% Ungārijas iedzīvotāju sevi atzīst par praktizējošiem kristiešiem. Pamatlikumā arī teikts, ka dzīvība ir aizsargājama no ieņemšanas brīža, bet laulība ir uzskatāma par likumīgu, ja tā tikusi noslēgta starp vīrieti un sievieti.

Līdz ar jaunās konstitūcijas pieņemšanu Fidesz sevi ir nodrošinājusi ar milzīgu varu arī tad, ja tā vairs nebūs valdībā. Ir palielināti daudzu svarīgu amatu pilnvaru termiņi un vairumā gadījumu šajos posteņos atrodas Fidesz lojālisti, kuri varēs ierosināt izmeklēšanu pret valdošajiem politiķiem, vērsties pret medijiem un nozīmēt tiesnešus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?