Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Universālais trijnieks

Bundžu Jānis*

Nesen parādījās ziņa, ka nu jau divas komisijas, darba grupas, brigādes vai kā kuro sauc KNAB priekšnieka darbu novērtējušas ar trijnieku. Pēc piecu ballu sistēmas.

Vērtējuma stāsts tik zīmīgs, ka prasās pēc Pareizā Viedokļa.

Trijnieks ir vispareizākā atzīme. Modernizējot vērtēšanas sistēmas, vajadzētu pāriet uz «trijnieka principu» vispār. Piecnieku likt nevar, jo… nu kā tas izskatīsies. Divnieks…piedodiet, tad jau par muļķiem paliek tie, kuri izraudzīja. Trijnieks nozīmē tieši to, ko vajadzētu parādīt - diez kas nav, bet lietot var. Pēc attiecīgajiem oficielliem noteikumiem trijnieka vērtējums vēl interesantāks - «darbiniekam ir visas nepieciešamās kompetences». Kas būtu, ja patiešām komisija kādā prāta aptumsuma stāvoklī būtu ielikusi piecnieku? Visticamāk - «darbinieka kompetences ir par augstu ieņemamajam amatam». Galvu pret griestiem var sasist.

Divnieka vērtējums acīmredzot būtu, ka darbiniekam ir liela daļa nepieciešamo kompetenču, bet vieninieks - darbinieku neizdevās noķert. KNAB bezgalīgajā stāstā trijnieks būtībā ir tik universāls korķis, ka labāku nemaz nevar izdomāt. No vienas puses - komisija atradusi lietas, kuras būtu uzlabojamas. Jādomā - pietrūkst vēl kāds ducis iekšējo instrukciju un divi duči noteikumu, kā arī biroja teritorijā nedrīkst tirgot zivis. No otras puses - ir visas nepieciešamās kompetences, komponentes un karotes. Tādēļ par kādu nost ņemšanu vai palūgšanu ne runas nevar būt. Diez kas nav, bet lietot var.

Vienīgi Delna gan iečinkstējusies, ka tāds trijnieks nemaz nevar KNAB vadīt, jo blablabla… Bet tas vairāk izklausās pēc greizsirdīgas dīkšanas, ka netika pieaicināti. Labi vien ir, jo gandrīz visur, kur Delna savu pūkaino ķepiņu pielikusi, trijnieks parasti pārbuktēts par divnieku. Ar Kuģniecību pirms 100 gadiem sākot.

Svarīgi arī, lai nezinoši ļaudis kaut kādā veidā nepārprastu un neizkropļotu komisijas noteikto atzīmi. Tādēļ izvēlētā trijnieka «iekšām» uzlikts slepenības zīmogs.

Vēl vajadzētu kādu sabiedrisku pārraudzības komisiju, kuru vadītu «sabiedrībā mīlēts cilvēks ar nevainojamu reputāciju». Lūdzu, kandidātus! Pag, viena tāda komisija laikam jau ir. Jādomā, tik caurspīdīga, ka sen neviens nav vairs pamanījis. Diez kas nav, bet lietot var.

Tā ka var tikai pievienoties vērtējumiem par KNAB priekšnieka fundamentāli stabilo trijnieku. Protams, ka, pētot šo jautājumu, pacelsies jaunas kaislības, cita vidū arī - par pašu vērtētāju darba vērtēšanu. Te vislabāk būtu pieaicināt ekspertus no ārzemēm, iepriekš norādot, ka vērtējuma rezultātam jābūt… nu Jūs jau saprotat, ar kādu atzīmi. Jācer, šie sapratīs.

Gan jau, ka tāpat lietas kulsies uz priekšu un līdzīgā stāvoklī būsim arī apmēram uz aiznākamajiem Ziemassvētkiem. Ak, pareizi, līdz tam vēl sagaidāmas šādas tādas vēlēšanas, uz kurām pusvārīts KNABs būtu tā labākā uzkoda. Jo kompetences tak ir. Var lietot.

Pareizais Viedoklis.

Universālais trijnieks, protams, ir lieliska atzīme. Tieši tāds vērtējums būtu liekams arī nesenajā traģēdijā iesaistītajai virknei. Projektētāji, uzņēmēji, cēlēji, vēlēji, uzraugi, tirgotāji, ak, un politiķi arīdzan vidēji darbojušies uz trijnieku. Ir nepieciešamās kompetences…

Rezultāts diemžēl nav uz trijnieku. Lai kā varbūt gribētos.

Nu sadibinātas komisijas arī šajā lietā. Ļoti gribētos cerēt, ka izdosies pārvarēt tik ļoti izdevīgo trijnieka fenomenu.

Ne balts, ne melns. Ne jā, ne nē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

* ļoti neatkarīgs konsultants

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?