Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uz mierīgu deju

Brīdī, kad no koka norauts dzidrais ir gatavs un sēkliņas ir brūnas, ir skaidrs, ka rudens klāt. Lai kā gribētos apskaust tos, kuriem vasara cauru gadu vai vismaz garāka nekā mums, tomēr sezonalitāte ir vajadzīga. Nepieciešams taču kāds punkts, no kura skaitīt. Tradicionāli rudenī sākas mācības. Es kādu mācību saņēmu burtiski pirms dažām dienām.

Meklējot vīnus šai slejai, veikalā satiku skolas laiku paziņu, kurš arī izvēlējās vīnu. Iedomādamies, ka esmu spējīgs, piedāvāju savus apšaubāmos padomus vīna izvēlē. Sen nebiju piedzīvojis tik smagu aplauzienu. Izrādījās, paziņa meklēja sarkanvīnu, kurš vislabāk garšotu, atšķaidīts ar aukstu Sprite!? Šis brīdis nāca kā atklāsme, ka eksistē kāda paralēlā pasaule, kurai mani un man līdzīgo centieni paskaidrot un ieinteresēt ir tukša skaņa. Pirms gadiem es būtu sašutis. Šodien saprotu, ka nesaprotu.

Angove Long Row Shiraz 2008. Baidoties vilties, mēs nepērkam nezināmus vīnus. Vai otrādi - garlaicības mākti, iekrītam uz neredzētām etiķetēm. Šis ir otrais variants.

Košā ķiršsarkanā krāsā ar purpuru burbuļos, vīns tumšs un alkoholisks. Pievienojiet melnu ogu, gatavu augļu, piparu un tabakas aromātus, ļoti maigus tanīnus un sulīgas vīnogas garšā, un jūsu priekšā / glāzē / mutē būs tipisks ausīšu širazs. Jūs gaidījāt ko citu? Nu tad nevajag pirkt ausīšu širazu. Garšā tomēr dominē skābums un augļi, tanīniem atvēlot vispieticīgāko lomu. Šis vīns nekādi nav nosaucams par nopietni būvētu, vairāk tāda vasaras lapene vai pat lecekts - forma ir, bet stabilitātes pietrūkst. Nesabalansēts produkts, ziniet. Negaidīti ātri no glāzes izvējojas gan plūmju, gan garšvielu aromāti, pēcgaršai atstājot viegli atpazīstamas atmiņas par vaniļu un grauzdētu rupjmaizi. Dikti maigi tie tanīni. Tādus īstus širazēdienus šis vīns nepavilks. Protams, saderēs ar liellopu un cūku, gandrīz ikvienu garšvielainu mērci, bet tomēr ieteikšu izvairīties no pārmēra pikantērijām, tex-mex un treknajiem cepešiem. Tad viss būs kārtībā. Izdzersim un aizmirsīsim.

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon 2007. Smagsvars un autoritāte. Sen kārojās noķert šo vīnu ar atlaidi, un, re, sapņi piepildās. Varētu padomāt, ka esmu ķēries pie visnepateicīgākā darbiņa vīna aprakstos - izdomāt kaut ko jaunu par Meistara radīto. Necaurredzami sarkans, gatavs, nobriedis. Smaržās ķiršaini upeņains, ar ādas un tabakas smaržās tērptu smagnējo ozolkoka ritmu un garšā augļaini pilns un tanīnaini stabils. Tāds izskatās dzimtas patriarhs kādā jubilejā, uzlūdzot kundzi uz vienu mierīgu deju, - viņam nekas nevienam nav jāpierāda, viņš apzinās savu svaru un neies jau tiem jaunajiem līdzi lēkāt. Tanīni ir samtaini noapaļojušies, lieliski saspēlējas ar tabakai līdzīgo rūgtumu un garšvielainu pikantumu pēcgaršā. Sen nav baudīts vīns, kuram būtu tik ļoti piepildīta garša. Ieteikšu pamēģināt šo vīnu ar kādu dārzeņu sautējumu vai pīrāgu - karijs, paprika. Protams, ja jūsu maltītē paredzēta gaļa, arī te viss būs kārtībā. Sieri. Izturēti, cieti sieri. Šoreiz šķiet, ka vislabākās piedevas varētu būt vienkāršākās - kāds vītināts šķiņķis vai pikanta desa, spāņu čorizo, piemēram, saderēs ar šo vīnu kā cimds ar roku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?