Meklējot vīnus šai slejai, veikalā satiku skolas laiku paziņu, kurš arī izvēlējās vīnu. Iedomādamies, ka esmu spējīgs, piedāvāju savus apšaubāmos padomus vīna izvēlē. Sen nebiju piedzīvojis tik smagu aplauzienu. Izrādījās, paziņa meklēja sarkanvīnu, kurš vislabāk garšotu, atšķaidīts ar aukstu Sprite!? Šis brīdis nāca kā atklāsme, ka eksistē kāda paralēlā pasaule, kurai mani un man līdzīgo centieni paskaidrot un ieinteresēt ir tukša skaņa. Pirms gadiem es būtu sašutis. Šodien saprotu, ka nesaprotu.
Angove Long Row Shiraz 2008. Baidoties vilties, mēs nepērkam nezināmus vīnus. Vai otrādi - garlaicības mākti, iekrītam uz neredzētām etiķetēm. Šis ir otrais variants.
Košā ķiršsarkanā krāsā ar purpuru burbuļos, vīns tumšs un alkoholisks. Pievienojiet melnu ogu, gatavu augļu, piparu un tabakas aromātus, ļoti maigus tanīnus un sulīgas vīnogas garšā, un jūsu priekšā / glāzē / mutē būs tipisks ausīšu širazs. Jūs gaidījāt ko citu? Nu tad nevajag pirkt ausīšu širazu. Garšā tomēr dominē skābums un augļi, tanīniem atvēlot vispieticīgāko lomu. Šis vīns nekādi nav nosaucams par nopietni būvētu, vairāk tāda vasaras lapene vai pat lecekts - forma ir, bet stabilitātes pietrūkst. Nesabalansēts produkts, ziniet. Negaidīti ātri no glāzes izvējojas gan plūmju, gan garšvielu aromāti, pēcgaršai atstājot viegli atpazīstamas atmiņas par vaniļu un grauzdētu rupjmaizi. Dikti maigi tie tanīni. Tādus īstus širazēdienus šis vīns nepavilks. Protams, saderēs ar liellopu un cūku, gandrīz ikvienu garšvielainu mērci, bet tomēr ieteikšu izvairīties no pārmēra pikantērijām, tex-mex un treknajiem cepešiem. Tad viss būs kārtībā. Izdzersim un aizmirsīsim.
Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon 2007. Smagsvars un autoritāte. Sen kārojās noķert šo vīnu ar atlaidi, un, re, sapņi piepildās. Varētu padomāt, ka esmu ķēries pie visnepateicīgākā darbiņa vīna aprakstos - izdomāt kaut ko jaunu par Meistara radīto. Necaurredzami sarkans, gatavs, nobriedis. Smaržās ķiršaini upeņains, ar ādas un tabakas smaržās tērptu smagnējo ozolkoka ritmu un garšā augļaini pilns un tanīnaini stabils. Tāds izskatās dzimtas patriarhs kādā jubilejā, uzlūdzot kundzi uz vienu mierīgu deju, - viņam nekas nevienam nav jāpierāda, viņš apzinās savu svaru un neies jau tiem jaunajiem līdzi lēkāt. Tanīni ir samtaini noapaļojušies, lieliski saspēlējas ar tabakai līdzīgo rūgtumu un garšvielainu pikantumu pēcgaršā. Sen nav baudīts vīns, kuram būtu tik ļoti piepildīta garša. Ieteikšu pamēģināt šo vīnu ar kādu dārzeņu sautējumu vai pīrāgu - karijs, paprika. Protams, ja jūsu maltītē paredzēta gaļa, arī te viss būs kārtībā. Sieri. Izturēti, cieti sieri. Šoreiz šķiet, ka vislabākās piedevas varētu būt vienkāršākās - kāds vītināts šķiņķis vai pikanta desa, spāņu čorizo, piemēram, saderēs ar šo vīnu kā cimds ar roku.