Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Uz sliedēm - ražots Latvijā

Nolikumu par jauno elektrovilcienu iepirkumu izņēmuši jau 16 vagonbūves uzņēmumi, to vidū ir arī pašmāju. Latvijas vilcienu ražotāji gan nav tik pieredzējuši, lai vieni startētu elektrovilcienu iepirkumā, tāpēc ir gatavi sadarboties ar lielākiem nozares spēlētājiem, un konkursa nolikums neliedz piedalīties uzņēmumu apvienībām, tāpēc vietējie arī neslēpj gatavību iesaistīties.

Rīgas Vagonbūves rūpnīcas (RVR) valdes priekšsēdētājs Gatis Kamarūts Dienai teic, ka ir iepazinies ar iepirkuma nolikumu un uzņēmums plāno piedalīties konkursā. Protams, ne viens pats, jo tiek prasīta lielāka pieredzes bagāža tieši elektrovilcienu ražošanā. Tiesa gan, G. Kamarūts izvairīgi runā par to, ar kuru uzņēmumu konkrēti RVR varētu kopā startēt, bet sarunas notiekot.

Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcas (DLRR) valdes loceklis Aivars Keskula atklāja, ka iepirkuma nolikumu uzņēmums ir izņēmis. «Pagaidām vēl neesam izlēmuši, vai piedalīsimies, vēl tikai vērtējam visas tehniskās prasības. Mūsu portfolio līdz šim tāda produkta nav bijis,» skaidro A. Keskula. DLRR varētu sadarboties ar Skinest Group, kuram šāda pieredze jau ir. «Tā būtu tehnoloģiju pārnese no viena uzņēmuma uz otru. Tādā veidā mēs dotu darbu tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju,» viņš piebilst.

Arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) uzsver, ka mūsu ražotāji varētu būt gatavi izpildīt atsevišķus darbus: «Neesmu pārliecināts, ka tie vieni paši būtu spējīgi uzbūvēt vilcienus no sākumā līdz beigām, jo nav vajadzīgās pieredzes. Otrkārt, nav arī prototipa tādam vilcienam, ko mēs uzskatītu par modernu un mūsdienīgu. Mūsu uzņēmējiem ir iespējas ar kādu no lielajiem ražotājiem pieteikties konkursā. Ja darbi tiktu veikti Latvijā, tas, protams, būtu ļoti apsveicami - tas dotu darbu ne tikai vietējiem iedzīvotājiem, bet zināmā mērā atjaunotu vilcienbūves tradīcijas Latvijā.»

Ministrs arī uzskata, ka konkursa nolikums ir sagatavots pietiekami plašs, lai varētu pieteikties ļoti dažāds pretendentu loks.

Medijos iepriekš izskanējušās ziņas par to, ka tiek lobēts uzņēmums Siemens ar tā Krievijas tirgum ražotajiem vilcieniem Lastočka, A. Matīss vēlreiz pilnībā noliedz: «Pirmkārt, Lastočka ir specifisks produkts specifiskam tirgum. Piemēram, Krievijā peronu augstums ir citāds nekā Latvijā. Mums tie ir 550 milimetri, Krievijā - 1,2 metri. Lastočka nenodrošinātu līdzenu iekāpšanu vilcienā. Otrkārt, iepirkums paredz pilnīgi jaunus vilcienus.» Ministrs nezinot, no kā aug kājas izskanējušajām baumām, tomēr nenoliedz, ka Siemens var radīt arī Eiropas standartiem atbilstošus vilcienus un piedalīties šajā konkursā. Pagaidām gan starptautiskās kompānijas nesniedz oficiālus paziņojumus par gatavību startēt. Kā Dienai norāda, piemēram, uzņēmuma Stadler pārstāvji, konkursa prasības joprojām tiekot vērtētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?