Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Uzbrukumā Suručā vaino IS

Turcijas varasiestādēm izdevies identificēt personu, kas varētu būt sarīkojusi pirmdien valsts austrumu pierobežas pilsētā Suručā notikušo sprādzienu, kurā dzīvību zaudēja vismaz 32 cilvēki. Turcijas konservatīvā valdība trešdien apspriedīs, kādus pasākumus ieviest, lai pastiprinātu drošību uz robežas ar Sīriju, no kuras Turcijā iekļuvuši džihādistu kustības Islāma valsts (IS) sekotāji, kurus tur aizdomās par Suručas terora akta organizēšanu. Valdība arī noraidījusi pārmetumus, ka tā nav pietiekami aktīvi rīkojusies, lai apkarotu IS.

Pusaudze spridzinātāja

Asiņainais uzbrukums notika pirmdien pusdienas laikā Suručas kultūras centrā, kur bija sapulcējušies vairāki simti aktīvistu, pārsvarā studenti, kas gatavojās doties uz blakus esošo Sīrijas pilsētu Kobani, ko janvārī no IS atkaroja kurdu kaujinieki. Jaunieši vēlējās brīvprātīgi piedalīties smagās kaujās izpostītās pilsētas atjaunošanas darbos. Dažas stundas pēc uzbrukuma, kurā ievainojumus guva aptuveni simts cilvēku, varasiestādes paziņoja, ka to, visticamāk, sarīkojusi pašnāvniece spridzinātāja.

Turcijas premjers Ahmets Davutoglu, kurš otrdien apmeklēja Suruču, informēja, ka ir identificēts iespējamais spridzinātājs, bet politiķis neatklāja viņa vārdu. Premjers sacīja, ka ir «augsta iespējamība», ka terora aktu organizējusi IS, tomēr tiesībsargājošās iestādes pārbaudīšot spridzinātāja saistību arī ar citām teroristiskajām organizācijām.

Turku avīze Habertᅢᄐrk rakstīja, ka uzbrucēja bijusi kāda 18 gadu veca meitene, kura esot pievienojusies IS džihādistiem Sīrijā. Viņa kopā ar vēl divām IS sekotājām un četriem kustības kaujiniekiem pagājušajā mēnesī nelikumīgi esot iekļuvuši Turcijas teritorijā ar mērķi sarīkot terora aktu.

Jūnija beigās un jūlija sākumā Turcijas valdībai pakļautā Nacionālā izlūkošanas organizācija brīdinājusi drošības iestādes par IS plāniem sarīkot uzbrukumus Turcijas teritorijā. Reaģējot uz izlūkdienesta sniegto informāciju, Turcijas policija vairākās pilsētās sarīkoja plašas operācijas, kurās tika aizturēti vairāki simti cilvēku, tomēr viņu vidū nebija neviens no septiņiem IS locekļiem, raksta Hurriyetdailynews.com.

Kritizē valdības pasivitāti

Naktī uz otrdienu daudzās Turcijas pilsētās notika protesti, kuru dalībnieki apsūdzēja valdību nepietiekami aktīvā cīņā pret IS draudiem. Vairāki simti protestētāju, kas izgāja Turcijas lielākās pilsētas Stambulas ielās, apsūdzēja valsts prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu sadarbībā ar IS. Savukārt Vidusjūras piekrastes pilsētā Mersinā sadursmēs starp protestētājiem un policiju sašauti divi cilvēki.

Opozīcijas partijas uzskata, ka uzbrukums Suručā apliecina konservatīvās valdības nespēju aizsargāt valsts drošību. Lielākais opozīcija spēks - sociāldemokrātiskā Republikāņu tautas partija - paziņoja, ka Turcijas iekšējā drošība ir sabrukusi. Savukārt galēji kreisās Tautas demokrātijas partijas politiķis Mithats Sandžars uzskata, ka terora akts nebija negaidīts. «Informācija, ka IS veido atbalsta šūnas Turcijā, cirkulēja valdības aprindās. Valdībai vajadzēja būt piesardzīgai,» viņu citē Todayszaman.com.

Arī sabiedrotie Rietumos NATO dalībvalstij Turcijai iepriekš pārmetuši nevēlēšanos aktīvāk iesaistīties starptautiskajā koalīcijā, kas cīnās pret IS armiju Sīrijā, un nevēršanos pret grupējuma sekotājiem pašu mājās.

Šie pārmetumi acīmredzot bija uzklausīti, jo pirms divām nedēļām visā valstī notikušajās policijas operācijās tika arestētas ap 250 personām, kuras tiek turētas aizdomās par saistību ar IS un tai simpatizējošiem grupējumiem. Izskan minējumi, ka uzbrukums Suručā bija IS atbilde uz Turcijas varasiestāžu aktivitātēm, lai gan pēc terora akta grupējums nav nācis klajā ar paziņojumiem par saistību ar to.

Sagaidāms, ka pēc šīs nedēļas asiņainajiem notikumiem Turcijas valdība pastiprinās drošības pasākumus valsts iekšienē, piemēram, ieviesīs stingrākas kontroles uz robežas ar Sīriju, un pastiprināti vērsīsies pret IS un tās sekotājiem. Analītiķi nešaubās, ka tādā gadījumā IS varētu sarīkot jaunus terora aktus Turcijas teritorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?