Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uzplēš Kraistčērčas rētas

Neatkopusies no februārī notikušās spēcīgās zemestrīces, kas laupīja vismaz 181 cilvēka dzīvību, Jaunzēlandes otra lielākā pilsēta Kraistčērča pirmdien piedzīvoja jaunu pazemes grūdienu sēriju, kas sēja paniku vietējos iedzīvotājos.

Jaunzēlandes varasiestādes paziņoja, ka pilsētas apkaimē notikušas vismaz 10 zemestrīces, no kurām spēcīgākā sasniegusi sešas balles pēc Rihtera skalas. Stihijas rezultātā bojātas ēkas, autoceļos parādījušās milzu plaisas, bet no tuvējiem kalniem gāzās akmeņi. Par laimi, šoreiz neviens cilvēks nav miris un arī nopietnus ievainojumus neviens nav guvis, vēsta Reuters. Ugunsdzēsēji izglāba divus cilvēkus, kuri bija iesprostoti zemestrīcē bojātā baznīcā pilsētas centrā.

Pēc notikušā vairums Kraistčērčas iedzīvotāju atstājuši savas darba vietas un mitekļus, baidoties no jauniem pēcgrūdieniem. Pilsētas mērs Bobs Pārkers brīdināja, ka tuvākajās dienās jābūt gataviem 4-5 balles stipriem pazemes grūdieniem.

Aptuveni 50 tūkstošiem ēku zemestrīču rezultātā pārtrūkusi elektrības piegāde. Vairumā māju elektrība atkal varētu būt pieejama tikai otrdien, tādēļ tūkstošiem cilvēku vajadzēja gulēt nekurinātās mājās, jo pašlaik Jaunzēlandē naktīs gaisa temperatūra ir tikai mazliet virs nulles. Vairākos pilsētas rajonos nebija pieejams arī dzeramais ūdens.

Pirmdienas zemestrīces iedzinušas vēl lielākas bailes Kraistčērčas iedzīvotājiem, kuri 22. februārī piedzīvoja postošo 6,3 ballu stipro zemestrīci. «Mēs nevaram audzināt savus bērnus atmosfērā, kurā viņiem ir bail doties uz mājām, doties ārā, lai būtu kopā ar draugiem,» kāds Kraistčērčas iedzīvotājs sacīja britu raidorganizācijai BBC.

Kopš traģiskajiem notikumiem gada sākumā vairāk nekā 300 tūkstošu iedzīvotāju lielo pilsētu ir pametuši aptuveni 50 tūkstoši cilvēku, kuri devušies uz drošākiem apgabaliem Jaunzēlandē vai kaimiņvalsti Austrāliju. Domājams, ka pēc vakardienas notikumiem par līdzīgu soli izšķirsies vēl vairāki tūkstoši kraistčērčiešu.

Jaunzēlandes premjerministrs Džons Kejs paziņoja, ka pirmdienas pazemes grūdieni krasi ietekmēs pilsētas atjaunošanu, tomēr valdība negrasoties padoties. «Kraistčērčas iedzīvotājiem jāzina, ka visa Jaunzēlande domā par viņiem un turpinās atbalstīt un būs ar viņiem šajā ļoti sarežģītajā laikā,» televīzijas uzrunā sacīja Dž. Kejs. Pēc februāra zemestrīces tika lēsts, ka pilsētas atjaunošana izmaksās 12 miljardus dolāru (5,76 miljardi latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?