Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Uzvarēs, ja konsolidēsies

Tikai tad, ja labējās partijas spēs konsolidēties, tās spēs uzvarēt Saeimas vēlēšanās, sestdien Jaunā laika domes sēdē Līgatnē sacīja partijas līdere Solvita Āboltiņa. Viņas kolēģis Edgars Jaunups nepieciešamību latviskajām partijām tuvināties uzskata par tikpat svarīgu uzdevumu kā krīzes pārvarēšana.

Viņš _Dienai_ kā sarunu partnerus minēja Pilsonisko savienību, _Tēvzemei un brīvībai_/LNNK, Sabiedrību citai politikai, kā arī Tautas partiju. Taču konsolidācija ar TP, pēc domes priekšsēža Arta Kampara domam, ir iespējama, ja TP izvēlas frakcijas vadītāja Māra Kučinska iezīmēto virzienu - kopā ar _Jauno laiku_ strādāt valdībā, lai izvestu valsti no krīzes.

«Ja Tautas partijā iniciatīvu atkal pārņems vecbiedri un partija ies agresīvo, Valda Dombrovska valdību kritizējošo ceļu, šī tik ļoti vēlamā sadarbība būs apgrūtinoša,» sacīja A.Kampars. Viņš pēdējos TP līdera Mareka Segliņa izteikumus uzskata par zīmi, ka izšķiršanās ir notikusi par labu vecbiedriem.

M.Segliņš pagājušajā nedēļā bija kritisks pret TP Saeimas frakciju un nosodīja partijas nespēju iestāties par sevi valdībā, pakļaujoties JL spiedienam. Tas izpaužoties ar sava viedokļa uzspiešanu, nepieļaujot diskusijas par labāko risinājumu. M.Segliņš domā, ka partijai «ir jāspēj sisties par savu lietu». Savukārt M.Kučinskim šķiet, ka vajag nevis «sisties», bet izstrādāt skaidru rīcības plānu. M.Segliņa pārmetumus A.Kampars novērtēja kā «sabiedrisko attiecību speciālistu uzbūvētu retoriku, kas ir melīga», jo reformu īstenošana ir novilcināta TP atbildības jomās.

E.Jaunups uzskata, ka latviskajām partijām - arī Tautas partijai - ir dots pusgads, lai atteiktos no šāda veida retorikas un personīgajām ambīcijām, lai visas varētu nosēsties pie viena galda un sākt sarunas par apvienības veidošanu nākamās Saeimas vēlēšanām. Ja tas izdotos, šajā apvienībā varētu iesaistīties arī spēcīgas personības, kas šobrīd nav nevienā partijā. «Lielā savstarpējā skaudība, nenovīdība, šķelšanās un ķildošanās ir iemesls, ka Rīgas domē pie varas ir Saskaņas centrs. Vai latviešu politiķi saprot, ka savas tautas priekšā var bankrotēt pilnībā, vai arī - sēžamies pie galda un izdarām visu iespējamo, lai vienotos,» sacīja E.Jaunups.

Jānis Lagzdiņš (TP), kurš pirmais pēc vēlēšanām ierunājās par partiju konsolidāciju, vēlāk jau izteica šaubas, vai ar TP kāds gribēs konsolidēties. Kad vēlāk konsolidācijas tematu attīstīja TB/LNNK līderis Roberts Zīle, izskanēja, ka ar JL ir iespējama daļas TB/LNNK un daļas TP biedru tuvināšanās. Tikmēr otru TP daļu labprāt «sev pievienotu» LPP/LC, kuras iesaistīšana apvienībā E.Jaunupa modelī nav paredzēta. Tajā nav arī Zaļo un Zemnieku savienības, kas jau ir veikusi konsolidāciju.

M.Kučinskis, lūgts komentēt E.Jaunupa piedāvājumu, sacīja - pēc dažiem mēnešiem sabiedrība redzēs, kāds īsti ir Rīgas domē pie varas esošais Saskaņas centrs un kāda ir tā politika. Tad arī varēs secināt, vai Saeimas vēlēšanās šim politiskajam spēkam ir izredzes atkārtot tādus panākumus kā Rīgas domes vēlēšanās. Ja labējās partijas redzēs, ka SC patiešām apdraud to pozīcijas un «ir drauds sabiedrībai, tas būs stimuls, lai latviskās partijas spētu konsolidēties», uzskata M.Kučinskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?