Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Uzvarētājus nesoda

1966. gada rudens nebija sevišķi labvēlīgs siļķu zvejai Norvēģu jūras austrumu daļā. Dienvidrietumu virziena vēji reti kad pierima zem 15 metriem sekundē, viļņošanās liela. Man liktenis un priekšniecība bija lēmuši kā starpomam, kā dēvēja kuģa kapteiņa vecāko palīgu, nokļūt uz Liepājas okeāna zvejas flotes kuģa VZT-4287 ar reti neparastu vārdu Brīvā kaija.

Reisi parasti ilga trīs trīsarpus mēnešus. Siļķes sālījām 120 litru ietilpīgās mucās un nodevām pieņemšanas kuģiem jūrā. Mums reiss beidzās 5. janvārī, taču, tā kā normu jau bijām noķēruši, decembra otrajā pusē saņēmām bāzes vadības radiogrammu: «Paņemt pilnu kravu un iet uz ostu.» Kuģa sapulce nolēma pielikt maksimumu prāta un spēka, lai Jaungada naktī varētu apmīļot kas sievu, kas mīļoto meiteni, kas sliktākajā gadījumā pie kafejnīcas Kaija noķertu skaistuli.

Pēdējais dreifs reisā

Mūsu 72 tīkli bija gatavi siļķu uzbrukumam kaut kur uz 62. paralēles starp Bergeni un Olesunnu -15,8 jūdzes no krasta. Jāpiebilst, Norvēģija jau toreiz bija «privatizējusi», uzskatot par savu, jūru 12 jūdžu attālumā no krasta. Tā kā cerības bija uz krietnu lomu, tika sagatavota tara, izceltas sāls mucas, pārbaudīti mehānismi. Visi cerēja, ka šis būs pēdējais dreifs šajā reisā. Kad tieši četros no rīta uznācu uz tiltiņa, otrinieks, kurš nodeva maiņu, ziņoja: viss kārtībā, apkārt redzami vēl seši kuģi, visi mūsējie. Laiks - simtprocentīgs «blieķis», jūra kā spogulis. Kaut kāds sestais prāts man lika ieslēgt lokatoru un... Apstulbu - attālums līdz tuvākajam krasta punktam bija 11,8 jūdzes! Atradāmies Norvēģijas teritoriālajos ūdeņos! Nekavējoties tika izziņota kuģa trauksme, pa translāciju nobļāvu: «Visiem steidzīgi uz tīklu pacelšanu!» Loms tiešām bija labs, pieci seši simti kilogramu uz tīklu. Sālītāji netika galā, tad vēl gatavā produkcija jānolaiž rūmē. Otrais piegājiens tīklu izcelšanai bija nelaimīgs, pārslodzes dēļ pārstāja darboties tīklu «kratīšanas» mašīna, bet zivju tīklos kļuva arvien vairāk...

Kad mūs pirmoreiz apriņķoja krasta apsardzes lidmašīna, aiz borta vēl bija divas bojas - katram tīklam viena. Kapteinis saka: «Grieziet tos nost!» Drifmeistaram mantas žēl, atsaka, ka nav naža, lai gan katram trešajam vīram pie jostas ir makste ar nazi. Kad visi tīkli bija uz borta, kurss NW, gaita pilna un uz priekšu - tālāk no krasta! Vīri uz klāja pārgurumā beidzot atlaidušies kur nu kurais, pat zivju meistara parastie joki nebija dzirdami. Klusums likās neparasts, nedabīgs. Laikam jau tādēļ pēkšņi šo klusumu pāršķēlušais šāvienu troksnis likās kā no pašas elles nācis.

Tālāk no grēka

Neviens jau neievēroja, ka mums no aizmugures tuvojās tā pati krasta apsardzes lidmašīna - pavēlot apstāties, tika šauts ūdenī. «Ko darīsim?» noprasīja kapteinis. Es cītīgi skatījos lokatorā -līdz «robežai» drusku vairāk par 2,5 jūdzēm... Kad lidmašīna pārlidoja kārtējo reizi - līdz ar mastu galiem, izgāju no stūres mājas un pamāju, ka sapratām. Laikam jau viņiem bija dots rīkojums aizturēt arī pārējos mūsu bēdubrāļus, viņi pagrieza uz krastu. Mēs turpretī ar maksimālo ātrumu pretējā virzienā, tālāk no grēka. Kad pēc kādas pusstundas ieradās krasta apsardzes kuteris, mierīgi gulējām dreifā un apstrādājām savas zivis 12,6 jūdzes no krasta. Kuteris pāris reižu apriņķoja ap mums, kaut ko nobļaujot savā valodā. Es atbildēju tīrā krievu valodā kaut ko par māti - laikam jau viņi saprata, ka ar šiem muļķiem labāk pa labam.

Jauno gadu mājās mēs, protams, nesagaidījām -Ziemeļjūrā un Skagerakā dabūjām krietnu pretvēju. No mūsu flotiles kuģiem toreiz aizturēja četrus, konfiscēja zvejas rīkus un lomu. Mums viss beidzās laimīgi. Ne velti mūsu senči teica: uzvarētājus nesoda. Vienīgi kapteiņa iesirmā galva kļuva vēl sirmāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?