Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Vai cilvēku zāles der dzīvniekiem?

Saimnieki kļūdās, domājot, ja sunim slikti ar sirdi, iedošu viņam nitroglicerīnu, ko pats lietoju. Tā dzīvniekam var nodarīt pāri, jo bieži cilvēku zāles dzīvniekiem var būt kaitīgas! Humānās (cilvēku)zāles dzīvniekam jālieto piesardzīgi, un tās var ieteikt tikai veterinārārsts. Tā noteikts visā Eiropā un arī pie Latvijā.

Pirmā izvēle ir veterinārās zāles, kuru iedarbība uz dzīvnieku ir izpētīta un apstiprināta, tās ir zināmas, efektīvas, drošas. Ja tādu zāļu nav (ļoti daudzas veterinārās zāles Latvijā nav reģistrētas - tātad nav pieejamas, jo reģistrācijas process ir dārgs), veterinārārsts var izrakstīt cilvēku zāles, kurām zināmas aktīvās vielas, kas veterinārijā ilgstoši lietotas. Taču gadās, ka nelaime notiek tālos laukos, kur veterinārā ambulance nav gluži aiz durvju sliekšņa. Jebkurā gadījumā gādīgs saimnieks izveidos sava mājdzīvnieka aptieciņu, lai palīdzētu pirmās nepieciešamības gadījumā. To vislabāk izveidot kopā ar veterinārārstu. Aptieciņā noteikti jābūt pretcaurejas līdzekļiem ar probiotikām (labajām zarnu baktērijām, piemēram, Florentero, Fermactiv, vai toksīnus absorbējošiem līdzekļiem, piemēram, Pro-Pectalin tabletēm vai pastām, kas, uzsūcot toksīnus, iedarbojas līdzīgi kā Smecta vai aktīvā ogle, ko lieto cilvēkiem).

Sarežģītāk ir ar sirdszālēm. Sirds problēmas dzīvniekam var diagnosticēt tikai veterinārārsts, jo sirds vainas mēdz būt dažādas. Vienas zāles var dzīvniekam kaitēt, citas - ārstēt. Ja veterinārārsts diagnosticējis sirdskaiti, mājās noteikti jābūt specifiskajām vetārsta nozīmētajām suņu zālēm. Tāpat arī citu hronisku slimību gadījumā dzīvnieka aptieciņā jābūt zālēm, ko veterinārārsts izrakstījis.

Bieži saimnieki ievēro, ka dzīvnieks sāk kasīties. Pirmā doma parasti saimniekiem ir par kādu alerģiju uz barību vai vides faktoriem. Tomēr visbiežākais niezes cēlonis mājas mīluļiem ir blusas - pat ja dzīvniekam ir bijusi viena blusa, kas iekodusi un aizlēkusi prom, dzīvnieks ar alerģiju no blusas kodieniem var kasīties vēl divas (!) nedēļas.

Jau sācies siltais laiks, un blusas ir klāt, tāpēc mājas aptieciņā jābūt pretblusu līdzeklim vai vēl labāk - dzīvniekam jau ir jābūt apstrādātam pret blusām. Saimnieks pats var izvēlēties - iegādāties pretblusu siksniņu, pūderi, smidzināmo preparātu vai skaustā pilināmo. Kā veterinārārste un suņu īpašniece es dodu priekšroku skaustā pilināmajiem preparātiem. Bet dzīvnieku īpašniekiem ir dažāda pieredze, un arī šo līdzekļu klāsts ir gana dažāds - katrs var atrast savam dzīvniekam labāko. Pirms izvēlēties zāles, jānoskaidro, vai tās iedarbojas gan uz blusām, gan ērcēm.

Reti, bet gadās, ka suņiem tāpat kā cilvēkiem piemetas nātrene un parādās pumpas. Tad palīdz antihistamīna tabletes, piemēram, tavegils vai suprastins. Devas nosaka veterinārārsts. Nebūs pareizi, ja, nenosakot īsto niezes iemeslu, tūlīt sāksiet dot antihistamīnus - suņu niezei var būt dažādi iemesli.

Attiecībā uz zāļu lietošanu dzīvniekiem pats svarīgākais, kas jāatceras, ir, ka zāles dzīvniekam paraksta tikai un vienīgi veterinārārsts! Ir gadījumi, kad, saimnieki labu gribēdami, var savam dzīvniekam nodarīt lielu ļaunumu, kam sekas var būt ļoti bēdīgas, piemēram, bieži cilvēkiem lietoto paracetamolu nekad nedrīkst dot kaķiem, ibuprofēns un aspirīns var būt ļoti kaitīgs suņiem.

Pirms jebkuru cilvēku zāļu došanas dzīvniekiem noteikti jākonsultējas ar veterinārārstu.

*Universitātes Vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?