Lai gan lielākā daļa Latvijas sabiedrības (87%) ir labi informēta par paaugstināta holesterīna līmeņa radītajām sekām un iespējamo risku saslimt ar dažādām sirds slimībām, vairums iedzīvotāju neko nedara, lai šos draudus mazinātu, un ikdienā lieto treknus pārtikas produktus (56%), liecina pētījumu aģentūras Omnicom Media Group sadarbībā ar Flora pro.activ veiktais pētījums.
Pārlieku trekna ēdiena iekļaušana ēdienkartē ir papildu drauds veselībai. Diemžēl tikai 29% aptaujāto vismaz reizi gadā pārbauda, kā dzīvesveids un uzturs ietekmējis viņu veselību. 18% aptaujas dalībnieki atzinuši, ka holesterīna līmeni asinīs pārbauda reizi divos līdz piecos gados, bet vairums jeb 53% - vēl retāk vai nepārbauda nemaz. Kā norāda Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis, izvēlēties ikdienas uzturā lietojamos pārtikas produktus vajadzētu ar vislielāko atbildību pret savu veselību. «Uztura pareiza sabalansēšana darbojas preventīvi, tādēļ ir īpaši būtiski pievērst uzmanību visiem faktoriem, kas ietekmē sirds veselību - izvēlēties pareizu uzturu, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un uzturā lietot pārtikas produktus, kas palīdz kontrolēt holesterīna līmeni,» uzskata A. Brēmanis.
Viena no holesterīna līmeni pazeminošajām vielām ir augu sterīni, kas cilvēka zarnu traktā kavē ar pārtiku uzņemtā holesterīna nokļūšanu asinīs. Ikdienā lietojot pārtikas produktus, kuru sastāvā ir augu tauki, iespējams kontrolēt savu holesterīna līmeni, īpaši nemainot ēšanas paradumus.
Aizvien biežāk mediķi un uztura speciālisti iesaka uzturā lietot pēc iespējas mazāk dzīvnieku izcelsmes tauku, kas sastopami sierā, sviestā un krējumā, un šos produktus aizvietot ar augu izcelsmes taukiem, piemēram, margarīnu vai dažādām augu tauku pastām. Vairākus gadus sabiedrība bija pārliecināta, ka margarīns ir sintētisks produkts, kura sastāvdaļas ir mākslīgi radītas. Tomēr, lai gan margarīnu ražo rūpnīcā, tā sastāvdaļas ir dabīgas, jo margarīna ražošanā izmanto augu eļļas, piena olbaltumvielas, vitamīnus, sāli, citas dabīgas vielas un mūsdienās tas nesatur transtaukskābes. Kvalitatīvs margarīns tiek ražots no labāko eļļu maisījuma, tādēļ tieši margarīnā ir lielāks omega-3 un omega-6 taukskābju daudzums, kas ir ļoti svarīgas cilvēka veselībai. Augu sterīnu pozitīvo ietekmi holesterīna līmeņa samazināšanā apstiprinājusi arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (European Food and Safety Authority/EFSA), ASV Pārtikas un medikamentu administrācija (US Food and Drug Administration) un citas starptautiskās organizācijas.