Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vajag likumu par fiskālo disciplīnu

Kāds ir iekasēto nodokļu apmērs valstī, tāds dzīves līmenis. Tādā zemē kā Latvija budžets sastāda 30% no IKP. Bet, lai nodrošinātu pārtikušu dzīvi, ar šo budžetu nepietiek. Tādēļ galvenais uzdevums ir ekonomikas attīstība, IKP pieaugums un tam sekojošs budžeta palielinājums. Bet ir vēl otrs, ne mazāk svarīgs uzdevums - iekasēt visus nodokļus.

Ja nodokļus iekasēt grūti, īpaši no tiem, kas izvairās no maksāšanas, jo ir nepilnīga uzskaite vai citi cēloņi - pamatā no ēnu ekonomikas, tad vienmēr ir kārdinājums iekasēt vairāk no tiem, kuri nevēlas vai nevar izvairīties no nodokļu maksāšanas, kuri ir viegli administrējami. Piemēram, PVN, siltumenerģija, nekustamais īpašums un daži citi, tā pasliktinot apstākļus uzņēmējdarbībai, radot vēlēšanos to pārcelt uz citām valstīm. Galvenais, ka ierēdņiem tas ir ērti un vienkārši. Kad trūkst striktu likumu, kas nosaka atbildību par nodokļu nemaksāšanu, ēnu ekonomika attīstās ļoti strauji. Tas noved pie nevienlīdzīgas konkurences uzņēmējdarbībā.

Kas var būt vienkāršāk, kā likvidēt ēnu ekonomiku, likt pilnībā maksāt visus nodokļus. Tas būtu taisnīgi un ļautu ekonomikai attīstīties uz valstī esošā nepopulārā nodokļu sloga rēķina.

Tikai no darba algas vien netiek iekasēti apmēram 800 miljonu latu, apmēram 40% strādājošo saņem algu aploksnēs, jo viņi nodokļus maksā no 200 latiem. Ir arī tādi, kas vispār nemaksā. Ja darbinieki aploksnēs saņem vēl 300 latus, tad katrs nav samaksājis sociālo un ienākumu nodokli apmēram 2500 latu gadā. Ja šo skaitli pareizina ar 400 tūkstošiem cilvēku, neiekasētā nodokļu summa sastāda 800 miljonu latu. Vēl ir kontrabanda, naudas atmazgāšana un daudz kas cits.

Līdz ar to budžetā nesaņemtā summa ir apmēram 20% no visa šodienas budžeta. Cīņai ar šo ļaunumu tikai ar lozungiem lielas jēgas nav. Kāds ir valdības un valsts varas iestāžu uzdevums? Nodrošināt visiem vienādus apstākļus. Tas tiešām ir sarežģīts uzdevums. Bez stingra fiskālās disciplīnas likuma nekas neizdosies. Likumā jāiekļauj norma, kas nosaka lielu kriminālo un materiālo atbildību. Kā tas ir ASV, Vācijā un citās valstīs, kur visi baidās no nodokļu nenomaksāšanas.

Skaidrs, tas nav vienkārši izdarāms. Pie mums plaukst korupcija un radu būšana; neiznīcinot to, mēs neko nepanāksim.

Šodien vajadzētu noteikt tabu visa veida nodokļu paaugstināšanai, lai valstī nemitīgi netiktu mainīti spēles noteikumi, jo tas vienmēr atbaida arī investorus. Vēl piemērs - likums par mikrouzņēmumiem. Viena gada laikā mikrouzņēmumu skaits palielinājās 20 reižu. Neredzēts panākums! Ja viena uzņēmuma gada apgrozījums vidēji ir 40-50 tūkstoši latu, tad par šo gadu IKP vajadzēja pieaugt par 800 miljoniem latu un budžetā vajadzēja ieplūst ap 300 miljoniem latu. Bet tas nenotika, jo lielākā daļa no jaunizveidotajiem mikrouzņēmumiem ir esošo mazo un vidējo uzņēmu sadalīšanās produkts. Tādā veidā tie likumīgā kārtā var nemaksāt nodokļus. Rezultātā budžets nevis ieguva, bet zaudēja 120 miljonus latu.

Ja fiskālās disciplīnas likumā būs ierakstīts, ka par aplokšņu algu maksāšanu un saņemšanu paredzēts sods 10 gadu cietumā un mantas konfiskācija, 50% vairs neturpinātu riskēt, bet ar atlikušajiem 50% vajadzētu turpināt cīņu. Tādā veidā iegūtais budžets ļautu paveikt nodokļu un valsts struktūru reformu, nodrošinātu ekonomikas izaugsmes perespektīvu, kā rezultātā uzlabotos vispārējais dzīves līmenis.

*ekonomikas doktors, profesors, AS Dzintars valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?