Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Vakara rituāls

Man patīk virtuves - gan sava, gan svešas. Vilina noslēpumi, kurus glabā garšvielu skapītis, ievārījumi un konservi - atmiņas par vasaru - pieliekamajos un, protams, virtuves grāmatu plaukts, kurā var atrast šo to interesantu. Varbūt tāpēc, ka virtuve ir vieta, kas neveic reprezentatīvo funkciju, un tās dzīve rit dabiski, saskaņā ar savu iekšējo kārtību un mājas iedzīvotāju paradumiem un gaumi.

Un vai tad ēdiena gatavošana un patērēšana nav intīmi rituāli, kas skar to īpašo metamorfozi, kad vīns pārvēršas par asinīm un maize - par miesu? Patiesi, cik neērti, pat neiespējami ir norīt kumosu sveša vai netīkama cilvēka klātbūtnē! Tāpēc lakricas konfektes, tomāti, āboli, cukurs, makaroni, veģetārie salāti un buljona kubiņš, ko mākslinieks Paulis Liepa ir attēlojis košā, urbanizēti stilizētā veidā, man šķita izteikti dzīvi apliecinoši. Par spīti tam, ka nedz izstādē redzamajā virtuves tēlojumā (zupa pārskrējusi, plīts nopilējusi...), nedz mājā (viesistabā pie sienas - grāmatu dedzināšanas instrukcija) nevalda ideāla kārtība un dzīvē vispār daudz kas noiet greizi. Kur gan ir rodams šis pacilājošais moments? Atbilde varētu būt - tajā rūpībā un aizrautībā, ar kādu mākslinieks pievēršas šiem virtuves atribūtiem un pabērniem, jo, fui, kurš gan sevi cienošs pavārs izmanto buljona kubiņus?!

Gotiņa

Paulim Liepam viss izdodas neparasti gaumīgi un mūsdienīgi, dažādās proporcijās sajaucot popārta burtiskumu, padomju nostalģiju, Če Gevaras ideālus un modernisma skaidrās līnijas. Jāatzīmē arī, ka Mūkusalas mākslas salona mazā zāle Pauļa Liepas grafikām ir visnotaļ piemērota izstādīšanas vieta. Tā kā šie darbi ir ļoti tālu no latviskajiem zirņiem ar speķi, proti, maigajām, pelēkbrūnajām toņu gammām ar izkliedētiem gaismas lāsojumiem, tiem nāk par labu zināma atrautība no realitātes. Tie drīzāk līdzinās izkārtņu spilgtajiem zibšņiem kādā megapolē, tumsai iestājoties, uzsūcot sevī lielās pilsētas murdoņu, kultūru un tradīciju daudzveidību. Kā sīkām zvaigznītēm kaisīti, darbos šur un tur uzdzirkstī multikulturālās urbānās vides vizuālie atribūti - zīmes, attēli, uzraksti, fonti, raksturīgi krāsu salikumi. Reizēm pavisam neuzbāzīgi, bet vienmēr eleganti - piemēram, grafikas Piens (tās lielāko daļu aizņem kaut kas līdzīgs izsaiņotai TIO plombīra «desai») augšējā labajā stūrī ir attēlota maza gotiņa. Smalka kompozīcijas vai humora izjūta? Abi. Katrs, kurš skatījis Pauļa Liepas grafikas, būs pamanījis, ka tās ir... apbružātas. Un bez smalkiem rāmjiem! Simpātisks šķiet nevis pats nobružājums (tas arī), bet mākslinieka attieksme - māksla nav nekas sakrāls, kam nedrīkst uzpūst dvašu. Māksla, vai zināt, «nolietojas», taču tādēļ nekļūst mazāk vērtīga. Un pat vēl trakāk - māksla «mētājas apkārt». Paulis, atbildot uz manu: «Kāpēc darbiem nosaukumi ir svešvalodās?», teic, ka tas iecerēts, lai rastos iespaids - šie darbi tikuši atrasti, nez no kurienes ievesti, neviens nezina to izcelsmi. Tātad no radītāja un institūcijām brīvs mākslas darbs, pasaules klaidonis, un šādos apstākļos saglabāt mākslas darbam raksturīgās, «obligātās» īpašības ir diezgan grūti. Lūk, piemēram, šķērsojot robežu, bija nepieciešams zīmogs pasē, kā arī atskaite par bagāžas saturu... Šos ironiskos žestus papildina mazi lodziņi, kas iespiesti grafiku lejas daļā, lai tur ierakstītu darba nosaukumu (vairākums ir vācu valodā - kā atsauce uz Ordnung muss sein pozīciju, kas nepieļauj, ka mākslas darbs paliek bez paraksta, sava kārtas skaitļa). Bet nošmulējumi un nobrāzumi Pauļa Liepas darbus izdaiļo tāpat kā rētas - vīrieti.

Konfekte

Man lakricas konfektes negaršo. Bet Paulim - garšo. Droši vien tas ir iemesls, kāpēc lakricas motīvs izstādē atkārtojas vairākkārt (skat, «ēdama» versija par melno kvadrātu!). Klasiskās XVII gadsimta klusās dabas parasti attēloja apetīti rosinošus gardumus, kas sakārtoti brīnišķīgās kompozīcijās uz sudraba paplātēm (kā atzīmē mākslas vēsturnieks Ernsts Gombrihs, šie darbi bija paredzēti turīgu ģimeņu ēdamistabu interjeriem), savukārt Pauļa Liepas žanra interpretācija ir sasniegusi diezgan lielu abstrakcijas pakāpi, un atsauce uz nature morte izstādē ir visnotaļ nosacīta. Katrā grafikā redzams tikai viens priekšmets (ja to vispār iespējams identificēt), kas, rādīts «dinamiskā» stilizācijā ar nejaušiem papildinājumiem no populārās kultūras repertuāra, tuvojas grafiskas zīmes statusam. Tomēr vienu kluso dabu šajā izstādē atrast var - tā veidojas skatītāja galvā, kur no mākslinieka piedāvātajiem objektiem viņš pats rada «pabeigtu pasauli, mākslīgu, taču cilvēka harmoniski sakārtotu veselumu», kā šī gada februāra/marta Studijas numurā rakstīja Helēna Demakova, raksturojot klusās dabas žanra fenomenu. Viss, kas ir tavā un manā virtuvē, ir neparasta klusā daba, ja vien izslēgsi televizoru un sēdēsi klusumā, kamēr ārā satumsīs un kaimiņu logos iedegsies gaismas, viņiem izpildot savus vakara rituālus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?