Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Valdībai nav laika iesildīties

Premjera Valda Dombrovska (Vienotība) veidotā trešā valdība otrdien saņēmusi Saeimas vairākuma uzticību - par to nobalsoja visi 56 koalīciju atbalstošie deputāti, kā arī Ingmārs Līdaka no ZZS, kurš gan vēlāk informēja, ka esot kļūdījies. Pirmajā Ministru kabineta sēdē premjers atzina, ka viņa vadītajai valdībai nebūs laika iesildīties.

Līdzīgi bija arī 2009. gada pavasarī, kad valdībai bija jāglābj valsts no bankrota, bet pēc 10. Saeimas vēlēšanām - jāved laukā no krīzes. Šoreiz mērķis ir panākt ekonomisko un politisko stabilitāti. Taču līdzi no iepriekšējās ministru komandas uz jauno valdību V. Dombrovskim ir atnācis tikai finanšu ministrs Andris Vilks un aizsardzības ministrs Artis Pabriks (abi Vienotība). Premjers savā pirmajā valdībā ir strādājis kopā arī ar satiksmes ministru Aivi Roni, kurš toreiz vadīja Ārlietu ministriju.

Uzrunājot Saeimu pirms uzticības balsojuma, V. Dombrovskis uzsvēra, ka savā komandā ir aicinājis arī ar partijām nesaistītus profesionāļus. Piemēram, varētu minēt zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Diviem jaunā Ministru kabineta locekļiem - veselības ministrei Ingrīdai Circenei (Vienotība) un tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (VL!-TB/LNNK) - jau ir iepriekšējā darba pieredze valdībā. Runā premjers minēja, ka valdībā būs arī cilvēki, kuri ir noskaņoti radikālākām reformām, nekā līdz šim, kas varētu būt adresēts izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim. Taču, lai tās īstenotu, ir nepieciešama sabiedrības iesaiste. Tāpat reformas nebūšot veiksmīgas bez sadarbības ar pašvaldībām, kurām ir jānodrošina stimuli, lai tās būtu ieinteresētas radīt uzņēmējdarbībai labvēlīgāku vidi savā teritorijā. Kā galvenos uzdevumus premjers minēja tūlītēju ķeršanos pie nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas un sekmīgu starptautiskā izdevuma programmas pabeigšanu.

Valsts prezidents Andris Bērziņš, uzrunājot jaunos ministrus valdības pirmajā svinīgajā sēdē, atzina, ka nav īsti mierā ar rezultātu - prezidentam ir bijušas gan piezīmes par valdības deklarāciju, gan par ministru sarakstu, un šī esot smagu kompromisu valdība. Valsts prezidents cer, ka darbos tai veiksies labāk, nekā koalīcijas veidošanas laikā. «Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ir liela pieredze valdības vadīšanā, tomēr viens nav karotājs, jo tikai saliedētā komandā ir spēks. Šoreiz iesildīšanās distancei laika faktiski nav. Šobrīd valdībai jābūt tik spēcīgai kā vēl nekad,» sacīja A. Bērziņš.

Dienu pirms uzticības balsojuma Valsts prezidents A. Bērziņš medijiem atklāja, ka par vairākiem kandidātiem ir saņemti arī viņiem neglaimojoši atzinumi no tiesībsargājošajām iestādēm. Neviens ministru kandidāts nomainīts netika, un nevienu uzvārdu ne prezidents, ne premjers neatklāja. Taču to no Saeimas tribīnes debatēs izdarīja Kārlis Seržants (ZZS), paziņojot, ka «uz prezidenta galda bija nolikti trīs ministru uzvārdi - R. Kozlovska, G. Bērziņa un E. Sprūdža», bet pirmie divi esot profesionāļi savā jomā. Visi trīs minētie ministri žurnālistiem apgalvoja, ka neesot saņēmuši nekādu informāciju, kas viņiem varētu liegt veikt amata pienākumus. R. Kozlovskis NATO samita laikā koordinēja sanāksmes drošības pasākumus, ko ārvalstu partneri atzinīgi novērtējuši, Dienai atgādināja E. Rinkēvičs.

Debatēs piedalījās visu partiju pārstāvji un neatkarīgie deputāti. Viens no viņiem Klāvs Olšteins, kurš pavasarī solīja sekot Valdim Zatleram, tagad līdzīgu solījumu deva V. Dombrovskim, kurš varot būt drošs par sešu no Zatlera Reformu partijas aizgājušo deputātu atbalstu. Opozīcijas pārstāvji savās runās bija nesaudzīgi - Saskaņas centra runātāji neparedzēja šai valdībai ilgu mūžu, jo «bez Saskaņas tai nav nākotnes». Raimondam Vējonim (ZZS) valdības veidošana atgādinājusi bērnībā iecienīto cirka spēli - «te iet augšā, te iet lejā». Viņaprāt, šajā laikā ir sašķelta sabiedrība, un «parādījās oligarhi, bet arī oligarhi ir dalīti labajos un sliktajos». R. Vējonim ir iespaids, ka valdību atbalsta labie oligarhi. Taču viņa kolēģis, bijušais satiksmes ministrs Uldis Augulis, parunājās ar savu pēcteci A. Roni, kura noskaņojums liecināja, ka jaunais ministrs necentīsies ministrijā sākt ar cilvēku nomaiņu pret sev lojālām personām, bet vispirms izvērtēs katra profesionālo atbilstību amatam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?