Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Valstij jākontrolē būvnieki

Pašreiz būvniecība ir pašvaldību autonomā kompetence. Par būvniecības uzraudzību, būvinspektoru izvēli un to uzdevumiem, kā arī par būvinspektoru uzraudzību un kontroli atbild pati pašvaldība. Jau iepriekš Valsts kontrole vērsusi uzmanību uz faktu, ka pašvaldību būvinspektori ir vienīgās amatpersonas, kas uzrauga būvniecību pašvaldībās, arī gadījumos, kad pati pašvaldība veic būvniecību.

Tas var radīt risku, ka būvniecības publiskā uzraudzība netiek pienācīgi nodrošināta un arī būves pieņemšana ekspluatācijā var notikt, nepilnvērtīgi izvērtējot tās gatavību un atbilstību normatīvo aktu prasībām.

No informācijas, ko apkopojam ik gadu, jāsecina, pašvaldību būvinspektori neveic regulāras pārbaudes būvobjektos būvniecības procesa laikā, kā arī pieeja pārbaužu veikšanai dažādiem būvinspektoriem ir atšķirīga.

Šādā situācijā valstij attiecībā uz atsevišķu veidu būvēm, kas tiek izmantotas sabiedrības vajadzībām, būtu nepieciešams izveidot efektīvāku uzraudzības sistēmu, kas garantē sabiedrības drošību, t. sk. minimizē risku par tādu traģēdiju kā Zolitūdē atkārtošanos.

Kā viens no jau iepriekš apspriestiem un Saeimā 1. lasījumā atbalstītajiem priekšlikumiem ir papildus pašvaldību būvvalžu īstenotajai būvniecības procesa uzraudzībai ieviest valsts kontroli pār sabiedrībai nozīmīgu ēku būvniecību, izveidojot Valsts būvniecības kontroles biroju (VBKB). Plānots, ka VBKB darbu varētu sākt šī gada septembrī.

Paredzēts, ka VBKB īstenos profesionālu uzraudzību pār sabiedriski nozīmīgo ēku būvniecības procesu un to nodošanu ekspluatācijā, pārliecinoties ne vien par dokumentu pareizību, bet arī par darbu izpildes kvalitāti un ēkas drošību ekspluatācijā. Birojs tiks veidots tā, lai tā funkcijas maksimāli nedublētos ar pašvaldību būvvalžu funkcijām.

Iecerēts, ka VBKB būs tiesīgs pieņemt ekspluatācijā sabiedriski nozīmīgas būves un arī būves, kas tiek būvētas par publisko, ES fondu vai citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļu finansējumu, ja pasūtītājs ir valsts iestāde vai pašvaldība.

VBKB būs Ekonomikas ministrijas (EM) padotībā esoša iestāde, kurā strādās nozarē zinoši un augsti kvalificēti speciālisti - būvinspektori, kuriem jābūt atbilstošai izglītībai un jābūt reģistrētiem būvinspektoru reģistrā.

VBKB veiks arī ekspluatācijā nodotu būvju apsekojumus. Šobrīd šādu ēku drošuma jautājums ir tikai pašu īpašnieku ziņā. EM priekšlikums paredz, ka VBKB būs tiesības pieprasīt un bez maksas saņemt informāciju un dokumentus, organizēt atkārtotu būvprojekta vai būves ekspertīzi, apsekot jebkuru būvi, ja saņemts iesniegums par normatīvo aktu pārkāpumiem vai bīstamību būvniecības procesā vai pēc tā, pieaicinot tās būvvaldes pārstāvi, kas izdevusi būvatļauju. Tāpat VBKB informēs speciālistu kompetences pārbaudes iestādi par būvspeciālistu pārkāpumiem.

VKBK arī varēs apturēt būvdarbus, ja tiks konstatēti būtiski būvniecības procesa pārkāpumi vai bīstamība. Tāpat VBKB varēs uzdot ekspluatācijā nodotas būves īpašniekam novērst bīstamību būvē, informējot par to pašvaldību, kā arī līdz drošības pārkāpumu novēršanai aizliegt būves ekspluatāciju, ja būs konstatēta tās bīstamība.

*EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?