Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

VARAM kritizē atkritumu apsaimniekošanu Rīgā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) saskatījusi vairākus būtiskus trūkumus Rīgas domes 23. jūlijā pieņemtajos sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumos, tāpēc pašvaldībai, visticamāk, tie būs jāizlabo.

Lai gan paredzēts, ka visā valstī šķiroto atkritumu dalīta vākšana jānodrošina no 2015. gada 1. janvāra, Rīgas domes saistošajos noteikumos paredzēts šo pakalpojumu ieviest pakāpeniski garākā laika periodā. VARAM arī norādījusi, ka sadzīves atkritumu izvešanas minimālais biežums jānosaka gan privātmājām, gan daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām. Turklāt noteikumi nenosaka kārtību, kādā apsaimniekojami bīstamie sadzīves atkritumi pilsētā. VARAM konstatējusi, ka noteikumi neveicina poligonā apglabājamo bioloģiski noārdāmo atkritumu daudzuma samazināšanu, kā to nosaka normatīvie akti. Par nepamatotu ministrija uzskata koeficienta 0,2 piemērošanu sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātajam tarifam par sadzīves atkritumu apglabāšanu Rīgas pilsētas atkritumu poligonā. Tāpēc Rīgas pašvaldībai būs «jāpārskata saistošie noteikumi un jāveic precizējumi» vai arī argumentēti jāpamato, kāpēc tas nav jādara, paskaidroja VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere. VARAM pārstāve piebilda, ka labot pieņemtos noteikumus nācies arī citām pašvaldībām, dažām pat vairākkārt.

Reaģējot uz VARAM iebildumiem, Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā (RDMVD), kas izstrādāja noteikumus, ir izveidota darba grupa, kurā «iekļauti departamenta speciālisti atkritumu apsaimniekošanas jomā, kā arī Getliņu un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu pārstāvji. Darba grupa sagatavos viedokli par pašvaldības turpmāko rīcību», Dienai pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR). Viņš arī prognozēja, ka, visticamāk, Rīgas dome ņems vērā visas VARAM iebildes un izdarīs grozījumus saistošajos noteikumos, par ko deputātiem, iespējams, būs jālemj 22. oktobra domes sēdē. RDMVD Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš (LZP) VARAM iebildumus solīja ņemt vērā un veikt minētajos noteikumos labojumus. Viņš atzina, ka ministrijas minētajām noteikumu nepilnībām principā var piekrist, taču vienlaikus norādīja, ka tie vairāk ir redakcionāli noteikumu labojumi, jo pēc būtības VARAM tos ir pieņēmusi. Atbildot uz jautājumu, kāpēc, jau izstrādājot noteikumus, netika ņemti vērā, piemēram, likumā noteiktie šķiroto atkritumu dalītas vākšanas termiņi, A. Kļaviņš atzīst, ka acīmredzami ir pietrūcis profesionalitātes.

Pārvaldes darbinieki jau ir sākuši pilnveidot noteikumus, ņemot vērā ministrijas iebildumus, pastāstīja A. Kļaviņš, piemēram, lai tiktu nodrošināta poligonā apglabāto bioloģiski noārdāmo atkritumu daudzuma samazināšana. Vides pārvaldes vadītāja vērtējumā labojumu rezultātā noteikumu kvalitāte tikai palielināsies.

Diena jau rakstīja, ka šie noteikumi paredz Rīgu dalīt trijās atkritumu apsaimniekošanas zonās atbilstoši izpilddirekciju robežām un katrā no tām saimniekos viens konkursā uzvarējušais komersants, ar kuru būs jāslēdz līgums, - to vairs nevarēs izvēlēties. Atkritumi būs jāizved vismaz divreiz mēnesī, tas nozīmē šī pakalpojuma sadārdzināšanos, ja līdz šim to darīja vienreiz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?