Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Vecmodīgas maizītes

Siltās bagetes ar kraukšķīgo garoziņu, pufīgās čabatas ar pesto vai kaltētiem tomātiem, smaržīgās fokačas ar rozmarīnu, protams, ir gardas.

Taču, kad tuvojas Līgo, der pamēģināt arī latviešu tradicionālās maizītes. Rīgas dzirnavnieka maizniekmeistars Edgars Grāvītis, kurš tās šoreiz mums gatavoja, teic, ka žuļiki esot populāra cara laiku recepte, kas tolaik gatavoti tikai no rupjajiem kviešu miltiem.

Savukārt es no bērnības atceros ūdenskliņģerus, kādus tos toreiz vārīja/cepa mana vecāmamma. Iespējams, bērnības atmiņu dēļ no visām trim receptēm personīgi man vislabāk garšoja tieši šie kliņģeri. Tāpēc ka, iepriekš applaucēta verdošā ūdenī, kliņģeru mīkla iegūst tādu staipīgi sīkstu konsistenci. Garšīgi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Speķpīrāgi un kliņģerīši

Sastāvdaļas: 560 g kviešu miltu, 220 g kviešu pilngraudu miltu, 1 tējk. sāls, 40 g cukura, 150 g sviesta vai margarīna, 3 olas, no kurām 1 ola apsmērēšanai, 50 g rauga, 2 tējk. ķimeņu, 585 g ūdens. Pīrādziņu pildījumam: 300 g žāvētas cūkgaļas, viens sīpols, melnie pipari pēc garšas
1. Vispirms aktivizē raugu - tam pievieno apmēram 50 ml silta ūdens, 1 tējk. cukura, 100 g miltu (visu ņem no kopējā daudzuma), samaisa, līdz izveidojas bieza krējuma konsistence, un ļauj, lai tā rūgstot dubultojas apjomā.
2. Tikmēr smalki sagriež gaļu un sīpolu, pievieno piparus un mazliet apcep.
3. Gatavo mīklu - sviestu vai margarīnu samaisa ar cukuru, pievieno olas, sāli un atlikušos miltus, izmaisa.
4. Pievieno uzrūgušo raugu, izmaisa un samīca mīklu. Mīkla būs gatava, kad tā viegli atlēks no rokām un no bļodas malām.
5. Noliek mīklu atpūsties uz 10-15 minūtēm.
6. Uzrūgušo mīklu sadala gabaliņos, no kuriem veido vai nu gaļas pīrādziņus, vai kliņģerīšus (var arī sapīt standziņas). Pīrāgus pilda ar gaļu.
7. Pīrādziņus (kliņģerīšus) apsmērē ar olu, uz plāts 10-15 minūtes pieraudzē un liek cepties 220 °C temperatūrā.

Ūdenskliņģeri

Sastāvdaļas: 1200 g miltu, 25 g presētā rauga (ja izmantojat sauso raugu, tas jāņem trīs reizes mazāk), 50 g sviesta, 1/2 tējk. sāls, apmēram 640 g ūdens, ķimenes pēc garšas, vēl 25 g sviesta, ko ielikt pa vidu ķimeņu maizītēm
1. Vispirms aktivizē raugu - tam pievieno apmēram 50 ml silta ūdens, 1 tējk. cukura, 100 g miltu (visu ņem no kopējā daudzuma), samaisa, līdz izveidojas bieza krējuma konsistence, un ļauj, lai tā rūgstot dubultojas apjomā.
2. Lielā bļodā ber atlikušos miltus, pakāpeniski pielej ūdeni, pievieno sviestu, uzrūgušo raugu un pārējās sastāvdaļas un samīca pastingru mīklu, ko noliek atpūsties uz 20 minūtēm, lai tā uzrūgst.
3. Uzrūgušo mīklu dala gabaliņos pa 50 g, veido apaļas ķimeņmaizītes vai kliņģerīšus.
4. Tos atstāj uz galda vai paplātes kādas 20 minūtes un pieraudzē.
5. Tad tos liek verdošā sālsūdenī. Tiklīdz kliņģerīši uzpeld, tos ņem ārā no katla ar putu karoti un apsmērē ar olu, pārkaisa ar ķimenēm (tās var arī iemīcīt mīklā).
6. Liek kliņģerīšus uzkarsētā cepeškrāsnī 190-200 °C temperatūrā un cep gatavus.

Žuļiki

Sastāvdaļas: 1040 g kviešu miltu, 960 g kviešu pilngraudu miltu, 400 g rozīņu, 400 ml piena, 700-800 ml ūdens, 24 g sāls, 60 g rauga, 120 g cukura, 1 ola apsmērēšanai
1. Vispirms aktivizē raugu - tam pievieno apmēram 50 ml silta ūdens, 1 tējk. cukura, 100 g miltu (visu ņem no kopējā daudzuma), samaisa, līdz izveidojas bieza krējuma konsistence, un ļauj, lai tā rūgstot dubultojas apjomā.
2. Bļodā ber miltus, pakāpeniski pielej pienu un ūdeni, pieliek raugu un visas pārējās sastāvdaļas un samīca mīkstu mīklu.
3. Ļauj mīklai kādas 20 minūtes atpūsties - pierūgt.
4. Tad veido dažāda izskata maizītes un liek uz cepamās plāts uz 15-20 minūtēm pieraudzēt.
5. Maizītes apsmērē ar olu, plāti liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 190-200 °C grādu temperatūrā, kamēr maizītes gatavas.
6. Pasniedz ar pienu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?