Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Vectēva jubilejas «kafijas galds»

Pirms pāris dienām ģimenei bija viesības par godu vectēva 82 gadiem. Vienā mājā - ģimenes vecākais un jaunākais loceklis, sen neredzēti brālēni, jubilāra sveikšana ar dziesmām un, protams, bagātīgi klāts galds. Kā vecmāmiņa teica - tāds neliels kafijas galdiņš.

Nemaz nevaru saprast, kā uz tā galda visam tur esošajam pietika vietas. Lavašā tīti dārzeņi, lavašā tīts lasis. Pupiņu salāti, siera salāti, krabju salāti un Olivjē salāti. Mēles rullīši un groziņi ar tādu un šitādu pildījumu. Siera bumbas dillēs uz krekeriem un avokado salsa. Bija pat pīrāgi un kola. Un kā viesībās pienākas - torte. Šķiņķa torte.

Kad vecmāmiņa stāstīja par to, kas ir uz galda, un tika pieminēti Olivjē salāti, mazāk kautrīgiem viesiem radās jautājums - kas tie ir par salātiem? Man viesiem nācās skaidrot, ka, vienkārši sakot, Olivjē salāti ir tas pats rasols, tikai ar francisku izcelsmi. Droši vien gadsimta beigu Maskavas labākā franču restorāna pavārs un salātu radītājs Lisjēns Olivjē rauktu pieri, bet mūsdienās par Olivjē salātiem mēdz saukt visu, ko jauc ar majonēzi. Un tradicionāli šos salātus ēd krievu Jaunā gada svinībās.

Olivjē salāti ir mani mīļākie salāti. Kā arī tie ir vienīgie salāti, kurus iegādājos jau gatavus. Lai arī Olivjē salātu garšu atzīstu tikai no viena veikala, tos pārdod daudzos. Un dažādas ir to sastāvdaļas, jo recepti radītājs paņēma sev līdzi kapā. Manējiem Olivjē salātiem ir klāt āboli, bet nav irbīšu un vēžu. Vecmāmiņas salātiem arī nebija nekādas vainas.

Līdz astoņdesmit diviem gadiem nodzīvot, būt pie labas veselības, patikt Aishas dziedāšana, zināt, ka viņas skatuves vārds tagad ir Aija Andrejeva, un vēl spēt atšķirt vienu mazmazbērnu no cita ir cienījams sasniegums. Bet vecums nenāk viens. Jau man, kurš nodzīvojis gandrīz trīs reizes mazāk un redzējis tik daudz recepšu, prasot, ko es labprāt ēstu vakariņās, atbilde nav ilgi jādomā. Spageti ar cieto sieru un pesto.

Lai arī viesi bija stāvā sajūsmā par «kafijas galdiņu», vectēvu tur nekas neinteresēja. Es ceru, ka tikai jubilejas satraukums bija tam par iemeslu, bet savā ziņā šis pasākums manām bailēm no lasīt nespēšanas vecumdienās pielika klāt vēl vienas - nespēju priecāties par ēdienu. Tāpēc kopš tās dienas es šādos brīžos pie daudz laimes, labas veselības vēlēšanas arī novēlu - lai ļoti labi garšo!

Klasiskā Olivjē salātu recepte. Nepieciešami ir 200 g svaigu salātu, derēs ledus salāti vai Ķīnas kāposts. 100 g melnā kaviāra. Divi mizoti gurķi. Divdesmit piecu vārītu vēžu gaļa. Tā vietā var izmantot konservētu omāru. Divu vārītu irbīšu gaļa. 10-15 mazu marinētu gurķīšu. Piecas cieti vārītas olas. Trīs ēdamkarotes sojas pastas. 100 g marinētu kaperu. Provansas mērce - franču etiķis, divi olu dzeltenumi un 400 g olīveļas. Var aizstāt ar majonēzi. Visu, izņemot kaviāru, kaperus un sojas pastu, sasmalcina. Pievieno atlikušās sastāvdaļas, traukā samaisa ar Provansas mērci. Lai ļoti labi garšo!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?