Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vēders un tukšums

Kad galīgi nav ko ēst, vajag ēst to, kas ir. Šo ebreju tautas gudrību atceros ik reizi, kad ledusskapis skaļi bauro, ka ir izsalcis kā zvērs. Proti, ka tas ir tukšs. Dievampaldies, ka mūsdienās veikalos vairs nav kā padomju gados - pārtikas preču plauktā gozējas saulespuķu eļļa, kādi nebūt makaroni vai grūbas, brētliņu konservi tomātu mērcē (labākajā gadījumā) un indīgi zilas lielas sērkociņu paciņas.

Bilde dokumentāla, autentiska, ko šo laiku cilvēkiem ar prātu vairs nesaprast. Vai augstskolas kopmītnes nedēļu pirms stipendijas - bez studentu populārās anekdotes «brokastīs rīsi, pusdienās rīsi, vakariņās nerīsi» bija arī realitāte - brokastu krūzīte tējas, pusdienās krūzītē buljona kubiņa «tēja», vakariņās - vienkārši vārīts ūdens jeb, kā tolaik pieticīgi teica, - tēja bez tējas un buljona.

Un tad es uz pusi gada nokļuvu Ellas Samuilovnas aprūpē. Manas dzīvokļa saimnieces labākā īpašība bija vienkārši šausmīgi zemā īres maksa - 20 rubļu (toties apmešanās 100 metru no Puškina laukuma vai puskilometru no Kremļa Maskavā, tagad tur dzīvokļus izīrē vismaz par 1000 dolāriem mēnesī). Sliktākā - viņai patika it visur «piedalīties», ko tikai tagad novērtēju, - Ellas tante bija vientuļš cilvēks, vīrs un dēls, kā pati teica, «nosprāga badā tā slepkavas Staļina paradīzē» - lēģerī.

Viens gan - Ella Samuilovna iemācīja uz mūžīgiem laikiem divas lietas - uz grīdas nejauši nokritušai maizītei atvainoties (un man likās, ka tas tāds latviešu tikums - bučot maizes riecienu) un kā paēst «no nekā». Piemēram, absolūts Ellas Samuila meitas gastronomiskais hits bija cepti kartupeļi ar daudz, daudz ķiplokiem («Muņģik, kad puņķi tek pa visiem caurumiem ārā, - ideālākās zāles: minūtes trīs paelpo cepamo kartupeļu un ķiploku tvaikus!» - viņai labpatikās mani uzrunāt tā, jo «Normunds - tas skan pārāk ārzemnieciski») un svaigi siets biezpiens, ko E. S. nesa no tirgus («jo vai tad tas ir biezpiens/piens/krējums - no veikala, tās ir Dieva meitas rīta čuras»), baltajā čaganumā viņa dāsni iemaisīja dilles un sīpollokus. Kad es saku «daudz» - tas arī nozīmē ļoti daudz, gandrīz proporcijā puse uz pusi. Zaļais biezpiens ir vislabākais augošam organismam un smadzenēm - apgalvoja Ellas tante.

Patiesībā jau viņai tiesa un taisnība. Priekš kam nez kādas tur gaļas, desas, kūpinājumi, pat zivis un citas masīvas piedevas, ja ir cepti kartupeļi ķiploku aizdarā un zaļais vitamīnu biezpiens? Produkti, kurus mēs, pārticībā vēdera baudām kalpojošie, šodien jau uzskatām par «neko». Elementāro minimumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?