Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Vējoni nepaklausīja

Bija pagājušas tikai dažas stundas pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa tradicionālās uzrunas Saeimas pavasara sesijas pēdējā sēdē, kad deputāti ceturtdien izdarīja tieši to, no kā Valsts prezidents lūdza atturēties. Saeima, pieņemot galīgajā lasījumā grozījumus likumā par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās, noteica iespēju pašvaldībām ar saistošajiem noteikumiem pēc saviem ieskatiem samazināt uzņēmumiem nodokļu atlaides. Šis priekšlikums bija iesniegts pirms likuma izskatīšanas galīgajā lasījumā.

«Vairākas reizes jau esmu norādījis, ka man nav pieņemama Saeimas prakse trešajā lasījumā izskatīt un atbalstīt konceptuālus priekšlikumus, kas nav saistīti ar iepriekšējos lasījumos apspriestā likumprojekta mērķi,» sacīja R. Vējonis. Viņš trīs reizes ir nodevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai tās pieņemtos likumus, un visos gadījumos viņa iebildumus izpelnījušies tieši 3. lasījumā iekļautie priekšlikumi. R. Vējonis arī aicināja deputātus rūpīgāk vērtēt, cik pamatoti ir projektus izskatīt kā steidzamus, jo par sarežģītiem jautājumiem esot nepieciešamas nopietnas diskusijas, uzklausot ekspertus.

Likumā par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās ir noteikts - to teritorijās var piemērot nodokļu atlaidi, bet Saeima atbalstīja ierosinājumu, ka nekustamā īpašuma nodokļa atlaides procentuālo apmēru pašvaldība var samazināt, pieņemot saistošos noteikumus. Vilnis Ķirsis (Vienotība) debatēs norādīja - tas nozīmē, ka pašvaldība pēc tai vien zināmiem kritērijiem varēšot sašķirot uzņēmējus varai paklausīgajos un nepaklausīgajos. «Šeit no rīta stāvēja prezidenta kungs un skaidri norādīja, ka ir «atmetis» šajā sesijā atpakaļ vairākus likumprojektus tieši trešajā lasījumā, kur parādās nozīmīgi grozījumi. Nu, šis ir kārtējais!» izsaucās V. Ķirsis, kurš plāno lūgt Valsts prezidentu nodot Saeimai šo likumu otrreizējai caurlūkošanai.

Pēc prezidenta runas Diena vairākiem deputātiem lūdza pateikt, kas no augstākās amatpersonas sacītā ir visspilgtāk palicis atmiņā. Vairāki politiķi minēja tieši to, ko R. Vējonis bija sacījis par likumdošanas procesa kvalitāti. «Es pilnīgi piekrītu Valsts prezidentam,» atbildēja Imants Parādnieks (NA), kura teiktajam pievienojās arī Ingmārs Līdaka (ZZS) - viņš gan pieļauj, ka tā ir arī ministriju atbildība, jo īpaši gadījumos, kad pēdējā brīdī valdība Saeimu aicina izskatīt likumus, kas saistīti ar Eiropas normatīvu pārņemšanu. Tos pieminēja arī Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa), kurš par šiem jautājumiem runājot nemitīgi, bet nekas nemainoties. Romāns Mežeckis (NSL) uzskata, ka parlamentāriešiem būtu jādomā arī par lietderīgāku resursu izmantošanu, jo bieži tiekot saaicināti vairāki desmiti ekspertu, kuri tērē savu laiku un kopā ar deputātiem apspriežot likumprojektus, kurus Saeima, visticamāk, tā arī nepieņems. Kā piemēru viņš minēja neseno diskusiju par lobisma likumprojektu.

Vairāki politiķi bija arī pamanījuši, ka Valsts prezidenta runā nebija spilgtu vēstījumu sabiedrībai un tā bijusi adresēta tieši Saeimas deputātiem. Mārtiņam Bondaram (LRA) šķita, ka tā nav bijusi Valsts prezidenta runas līmenī, turpretim citi tautas kalpi prezidentu uzteica, jo vēstījumus tautai varot sacīt valsts svētkos, bet, novērtējot Saeimas darbu, ir jārunā tieši par to. Lai gan daļai sabiedrības šos procedūras jautājumus ir grūti saprast, tie ir svarīgi, piebilda Ainars Latkovskis (Vienotība), uzteicot prezidenta juristu komandu, kas, viņaprāt, rūpīgi vērtējot Saeimas pieņemtos likumus.

Kārlis Seržants (ZZS) uzsvēra arī citus R. Vējoņa pieminētos tematus - valsts drošību un to, cik svarīgi ir radīt uzņemējdarbībai labvēlīgu vidi. «Ekonomiskā izaugsme, vietējās un ārvalstu investīcijas mūsu tautsaimniecībā nebūs iespējamas bez kvalitatīviem likumiem un stipras tiesu varas. Uzticama, prognozējama un stabila tiesiskā vide ir nepieciešama mūsu uzņēmējiem un ikvienam Latvijas iedzīvotājam,» sacīja Valsts prezidents R. Vējonis. Viņš novērtēja arī Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), kas «ir augsts mūsu paveiktā darba novērtējums un starptautiskais apliecinājums, ka esam veiksmīga valsts». Saeima ceturtdien ratificēja likumprojektu par pievienošanos OECD, un līdz ar to Latvija ir kļuvusi par 35. attīstīto valstu klubiņa dalībnieci. Pēc Valsts prezidenta runas parlamenta vārdā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) arī sveica R. Vējoni šonedēļ nosvinētajā 50. dzimšanas dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?