Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Vējonim jauna ministrija, vecais kabinets

Par tik lielu atbalstu - 84 balsīm -, stājoties amatā, varētu būt gandarīts ikviens ministrs. Taču jaunais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) ir teju pirmais, kas saņēmis tādu Saeimas uzticību. R. Vējonis ir arī ar vislielāko pieredzi valdībā - viņš vadīja Vides ministriju kopš 2002. gada, un balsojumam Saeimā ceturtdien pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrijas (RAPLM) apvienošanas ar Vides ministriju bija vairāk formāls raksturs.

Taču ne tikai bijušie pašvaldību ministri Māris Kučinskis un Edgars Zalāns no apvienības Par labu Latviju!, bet arī Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis uz ministriju apvienošanu raugās ar neziņu, kas turpmāk gādās par reģionālo attīstību, jo šīs valdības redzējumu par to nevar atrast arī valdības deklarācijā. «Raimonds Vējonis ir labs vides ministrs, bet par lauku un reģionālo attīstību pašā valdībā nav skaidrības. Attīstības vīzijas valdību neinteresē. Tai ir viena vīzija - konsolidācija,» Saeimas sēdē sacīja bijušais pašvaldību ministrs Edgars Zalāns, kas arī bijušo ministru vārdā pateicās RAPLM ierēdņiem, uzteicot šo cilvēku darba prasmes un ieguldījumu attīstības vīziju sagatavošanā. Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis gan bijušo ministru uzstāšanās neuzskata par respektējamām, jo tieši šo cilvēku pārstāvētā Tautas partija īstenojusi novadu reformu pret vairāku pašvaldību gribu, lai īstenotu savas politiskās intereses un nostiprinātu varu konkrētās teritorijās. «Tagad beidzot ministrijas vadībā būs viens kārtīgs vīrs,» sacīja A. Brigmanis.

Abi PLL pārstāvji M. Kučinskis un E. Zalāns arī norādīja uz pretrunu ministrijas nosaukumā, kurā vides jēdziens ir sašaurināts līdz vides aizsardzībai, kas var nonākt pretrunā ar reģionālo attīstību. To Dienai uzsvēra arī LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, atceroties, ka agrāk diskusija un kompromisu meklējumi notika valdībā starp diviem ministriem, bet tagad šis kompromiss būs jāatrod ministrijas iekšienē. R. Vējonis pēc apstiprināšanas jaunajā amatā solīja aizstāvēt pašvaldību intereses valdībā, līdz 1. maijam paredzētajā diskusijā tikt skaidrībā, vai Latvijā būs otrā līmeņa pašvaldības un kas notiks ar plānošanas reģioniem. R. Vējonis noskaņots arī raudzīties, kas notiek problemātiskajās pašvaldībās - vispirms jau Jūrmalā. Jau 19. janvārī ar R. Vējoni plāno tikties gan Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija, gan Latvijas Pašvaldību savienības dome.

RAPLM ēka Lāčplēša ielā netiek aizslēgta, un arī Vides ministrijas darbinieki turpinās strādāt savās līdzšinējās telpās Daugavmalā. Tur tāpat kā līdz šim būs arī R. Vējoņa darba kabinets. RAPLM telpās paliks tie darbinieki, kas savu amatu saglabās, un šeit arī turpmāk varēs sastapt Laimdotu Straujumu, kura būs valsts sekretāra vietniece. Darbu ministrijā zaudējuši 38 cilvēki, bet kopējais līdzekļu ietaupījums ir 1,2 miljoni latu, informēja R. Vējonis. Līdz šim RAPLM bija izvietota divās ēkās, taču pēc reorganizācijas darbs turpināsies tikai vienā no tām.

Pagaidām neviens arī neplāno ministrijas zālē no sienas noņemt bijušo ministru fotogaleriju, kuru aizsāka Ivars Gaters, - viņš amatā stājās 2003. gada sākumā un toreiz pārstāvēja premjera partiju Jaunais laiks. Pēc viņa ministriju ir vadījis arī Andrejs Radzēvičs, M. Kučinskis, Aigars Štokenbergs, E. Zalāns un Dagnija Staķe. Par atsevišķas ministrijas izveidošanu pēc Saeimas vēlēšanām 2002. gadā izšķīrās Jaunais laiks, kura pārstāvētā Vienotība arī nolēma šo ministriju likvidēt, uzskatot, ka savu galveno uzdevumu ministrija ir veikusi - Latvijā ir izveidotas novadu pašvaldības un pabeigta pašvaldību reforma. Līdz 2002. gadam pašvaldību jautājumi bija valsts ministru vai īpašo uzdevumu ministru, kā arī vides un reģionālās attīstības ministru kompetencē. Valda Dombrovska valdības lēmums faktiski nozīmē atgriešanos pie tā, kas reiz jau ir bijis, to Saeimas sēdē uzsvēra arī premjers. Viņam šķita, ka pirms balsojuma nav nepieciešams pārliecināt deputātus, «jo tie cilvēki, kuri ar Raimondu Vējoni ir strādājuši, jau pazīst viņu kā profesionālu kolēģi». »

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?