Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vēl jākrāj pusfinālu pieredze

Augstākās nozīmes un līmeņa spēļu pieredzes trūkums izrādījās viens no izšķirošajiem faktoriem, kāpēc Latvijas vadošais tenisists Ernests Gulbis Francijas atklātā tenisa čempionāta pusfinālā tomēr nespēja izrādīt lielāku pretestību pasaules otrajai raketei serbam Novākam Džokovičam. Parīzē sasniegtais gan var kalpot par labu pamatu tam, lai jau tuvākajā nākotnē šādu spēļu latvietim būtu vairāk.

Sezonas otrajā Grand Slam turnīrā Parīzē Gulbis guva lielāko panākumu savā līdzšinējā tenisista karjerā. Turnīra gaitā viņš pieveica divus pasaules ranga labākā desmitnieka tenisistus, bet pusfinālā pret serbu Novāku Džokoviču uzvaru sērija pārtrūka. Gulbja treneris Ginters Bresniks gan jau pirms spēles atzina, ka latvieša uzvara šajā spēlē būtu brīnums. «Ernestam nav izredžu pret Džokoviču. Viņš spēlē augstā līmenī, taču joprojām ir desmit līdz piecpadsmit procentu zemāk par Džokoviča vidējo līmeni. Novāks stundām var spēlēt stabili, tāpēc uzvaras trīs vai četros geimos setā Ernestam būtu lielisks sasniegums,» turnīra oficiālajā mājaslapā bija citēts treneris. Viņa prognoze piepildījās, turklāt Latvijas tenisists pārpildīja trenera raksturoto «lieliskā sasnieguma» normu.

Pirmos divus setus zaudējis ar 3:6, Ernests trešo ar tādu pašu rezultātu uzvarēja. Diemžēl ceturtajā setā neizdevās «aizķerties», jo tad jau iniciatīva, visticamāk, būtu Latvijas tenisista rokās. Par to liecina arī Džokoviča pēc spēles paustais gandarījums par to, ka pamatīgajā svelmē nebija jāaizvada piektais sets. Zīmīgi, ka serbs uz preses konferenci ieradās divas stundas pēc spēles.

Kvalitātes ziņā Gulbim šī spēle neizdevās tik laba kā iepriekšējās. Pirmo reizi šajā turnīrā viņam nepiespiesto kļūdu (44) bija vairāk par iesistajiem punktiem (40). Arī izšķirošajos brīžos pretinieks darbojās pārliecinošāk - Gulbis realizēja 2 no 7 breikbumbām, kamēr Džokovičs izmantoja pusi no 10 iespējām gūt punktu pie latvieša serves. Trešā seta gaitā par sevi lika manīt muguras sāpes.

Jūtas atvieglots

Gulbis pēcspēles preses konferencē nenoliedza, ka izjutis papildu stresu un satraukumu. «Neesmu pieradis aizvadīt šāda līmeņa spēles, tāpēc tas ir pašsaprotami. Labā lieta ir tā, ka, par spīti satraukumam un nogurumam, tomēr uzvarēju trešo setu. Bija redzams, ka arī viņam tāds ir, nebiju vienīgais,» sacīja tenisists. Pirms spēles gan lieka uztraukuma neesot bijis - dienas režīms neesot īpaši atšķīries no ierastā. Viņš norādīja, ka nevienam no konkurentiem tā nebija pārāk veiksmīga spēle - kortā drīzāk valdījusi smaga cīņa. «Iespējams, izpildīju tikai kādus piecus ļoti labus sitienus, ņemot vērā gan no labās, gan no kreisās puses. Arī serve nebija tāda, kādu vēlos. Bija sajūta, ka viņš jutās līdzīgi.» Pēc Gulbja domām, ceturtajā setā serbam pārsvaru nodrošināja noturība. «Viņš divas reizes pārsita bumbiņu pāri tīklam, bet es kļūdījos. Man biežāk jānokļūst šādās situācijās, Grand Slam pusfinālos, un tad zināšu, kas jādara, lai spertu šo nelielo soli pretī uzvarai.» Salīdzinājumam - Džokovičam šis bija jau 22. Grand Slam turnīra pusfināls.

Divas nedēļas Parīzē Gulbis esot izbaudījis no visas sirds. «Nevaru teikt, ka bija tikai pozitīvas emocijas. Bija daudz stresa. Šobrīd jūtos atvieglots. Neesmu priecīgs, jo zaudēju, bet esmu atvieglots, jo nu man būs pāris brīvu dienu. Salīdzinot ar iepriekšējo reizi, kad Grand Slam turnīrā spēlēju arī otrajā nedēļā, sapratu daudz vairāk. Toreiz nesapratu, kas un kā notiek, bet šoreiz mēģināju izprast visus šeit notiekošos procesus. Arī negatīvās lietas, lai nākamreiz būtu labāk.» Minētā iepriekšējā reize bija 2008. gadā, kad Gulbis sasniedza Francijas atklātā tenisa čempionāta ceturtdaļfinālu. Pēc tam viņš nevienā no sezonas prestižākajiem turnīriem nebija ticis tālāk par trešo kārtu, un arī to viņš šajā laikā sasniedza tikai reizi - pagājušā gada Vimbldonas čempionātā.

Ies līdz pirmajai vietai

Gulbis apzinās, ka Parīzē sasniegtais var kalpot kā atspēriena dēlis jauniem panākumiem. «Līdz pirmajai vietai,» latvietis atbildēja uz jautājumu, cik tālu gatavs ir iet. Izklausās pārlieku ambiciozi, taču pēdējo nedēļu sniegums paver Ernestam labas iespējas uzkrāt šāda līmeņa spēļu pieredzi. Parīzē nopelnītie 720 ATP reitinga punktu ļaus viņam pakāpties par septiņām pozīcijām un šonedēļ debitēt pasaules ranga vadošo desmitniekā, uz ko tenisists tiecies jau ļoti sen. «Man nepietiek ar sasniegto. Jau šobrīd gribu ko vairāk. Esmu kļuvis atkarīgs no panākumiem,» tenisists ar smaidu paziņoja, ka sasniegtais vairojis viņa motivāciju tiekties vēl tālāk. Jau pēc divām nedēļām Vimbldonā sāksies sezonas trešais Grand Slam turnīrs, kur latvietis, visticamāk, būs izlikts ar ļoti augstu numuru. Ernests gan noliedza, ka tas ietekmēs viņa izredzes Londonā Rolland Garros kortos. «Tas neko nemainīs. Iešu kortā un spēlēšu savu spēli. Cīnīšos līdz pēdējai izspēlei. Ja zaudēšu pirmajā kārtā, tad zaudēšu.» Lielāka nozīme ir viņa attieksmei pret treniņiem un tenisu, kas kopš pagājušā gada kļuvusi krietni nopietnāka un dod rezultātu. «Varbūt ievilkšu kādu cigāra dūmu kopā ar treneri. Tas ir vienīgais netikums, kas man palicis,» atbildot uz jautājumu, vai tiešām viņš nesvinēs šo panākumu, nosmējās Gulbis.

Jau šonedēļ elites tenisisti no māla seguma pārcelsies uz Vimbldonai raksturīgo zālienu. Gulbis piedalīsies Londonas Queen's Club turnīrā, kur agrāk startēja regulāri, bet pēdējos gados nav spēlējis. Šajās sacensībās gan svarīgākais ir aprast ar seguma maiņu, un latvietis nenoliedz, ka to uztvers vairāk kā papildu treniņu iespēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gulbis 1
Džokovičs 3

3:6, 3:6, 6:3, 3:6
Francijas atklātais tenisa čempionāts
pusfināls
Gulbis Džokovičs
13 netveramas serves 9
5 dubultkļūdas 1
57 pirmās serves procents 67
40 iesistie punkti 30
44 nepiespiestās kļūdas 25
2/7 izmantotās breikbumbas 5/10

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?