Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vēl tikai krāj pieredzi un audzē muskuļus

Lai gan pagājuši tikai desmit mēneši kopš mājsaimniecību elektrības tirgus brīvlaišanas, Latvijas tirgū sevi pieteikuši vairāki jauni spēlētāji, kuri gan atzīst, ka vēl atrodas tikai ceļa sākumā, taču nenoliedz, ka uztur veselīgas ambīcijas nākotnē palielināt klientu skaitu.

Patlaban Latvijā bez jau sen zināmā Latvenergo elektrību mājsaimniecībām piedāvā četri komersanti - SIA 220 Enerģija, SIA Win Baltic, SIA Baltcom, kā arī SIA AEON Energy, kas ir visjaunākais tirgus dalībnieks un nupat noslēdzis pirmo darbības mēnesi, taču tāpat kā pārējie uzņēmēji ir gana optimistisks par iespēju veiksmīgi attīstīt biznesu šajā tirgus nišā un cīnīties par klientiem mājsaimniecību sektorā.

SIA AEON Energy pārstāvis Gatis Aleksandrovs atturas nosaukt precīzu klientu skaitu, vien norādot, ka, salīdzinot ar citiem jaunajiem mājsaimniecību elektrības tirgus dalībniekiem, kuri desmit mēnešos spējuši piesaistīt līdz 2500 klientiem, viņa uzņēmuma rezultāti ir vērā ņemami. G. Aleksandrovs atzīst, ka pašreizējā peļņa 10-20 centu apjomā no klienta mēnesī ir maza, tomēr viņš uzskata, ka, turpinot aktīvi strādāt un ar dažādiem mārketinga instrumentiem piesaistot aizvien lielāku klientu skaitu, mājsaimniecību elektrības tirgū komersantam ir iespēja labi nopelnīt, tajā skaitā arī mazinot piecenojumu biržas cenai. «Jo lielāks ir klientu skaits, jo lielāka iespēja komersantam samazināt piecenojumu, tādējādi piedāvājot interesantāku gala cenu klientam, attiecīgi spējot paaugstināt savu pievilcību jaunu potenciālo klientu acīs,» stāsta uzņēmējs.

G. Aleksandrovs atzīst, ka Latvijā ir diezgan grūti iekustināt klientus uz pārmaiņām, tādēļ pagaidām mājsaimniecības visai kūtri apdomā elektrības pārdevēja maiņu. «Piecenojums maksimāli 20 centu apjomā ir pārāk mazs koridors, ar kuru tirgotājs var operēt cīņā par klientu. Tādēļ svarīgs ir tieši serviss, ko esi gatavs klientam nodrošināt - kādus bonusus vari klientam piedāvāt, lai viņš izdarītu izvēli par labu tev. Instrumenti ir visdažādākie. Piemēram, mūsu uzņēmums šobrīd kā vienu no servisiem nodrošina klientiem regulāru atgādinājumu nosūtīšanu par nepieciešamību nolasīt un nosūtīt ikmēneša skaitītāja rādītājus. Piedāvājam arī īpašu tarifu senioriem,» izklāsta G. Aleksandrovs.

AEON Energy pārstāvis prognozē, ka brīvā elektrības tirgus iespējas mājsaimniecības sāks izjust nākotnē, kad tirgū būs nostabilizējušies dažādie pārdevēji un konkurēs par katru klientu ar visdažādākajiem piedāvājumiem. «Tirgus mainās, un sagaidāms, ka nākotnē būs daudz vairāk izmaiņu klientiem pieejamā servisa un cenu ziņā,» uzsver G. Aleksandrovs.

«Elektrību faktiski pārdodam par biržas cenu ar nelielu piecenojumu. Klientu skaits mums ir samērā mazs, taču tam iemesls ir loģisks - mums nav tik daudz līdzekļu, lai reklamētos ar lielām mārketinga kampaņām, kā tas, iespējams, ir citiem tirgus dalībniekiem. Līdz šim vairāk strādājam klientu piesaistē ar tiešā pasta palīdzību, kā arī nedaudz reklamējamies radio,» stāsta SIA WIN Baltic pārstāvis Iļja Komisarovs.

Viņš arī piebilst, ka «plānos ir tuvāko divu gadu laikā piesaistīt 5000-10 000 klientu». Pēc I. Komisarova teiktā, viens no klientu piesaistes instrumentiem ir mazākas gala cenas piedāvāšana, kas gan ir iespējama, tikai nosakot mazāku uzcenojumu elektrības biržas cenai, kura visiem pārdevējiem ir vienāda. Tas, protams, nozīmē mazāku peļņas apjomu no viena klienta, bet ļauj gūt lielāku kopējo peļņu, pieaugot klientu skaitam.

SIA 220 Enerģija pārstāve Madara Jurgelāne norāda, ka uzņēmuma ienākšana Latvijas mājsaimniecību elektrības tirgū ir likumsakarīgs darbības paplašināšanas solis, jo tas jau guvis pieredzi Zviedrijas, Somijas un Igaunijas mājsaimniecību tirgos. Turklāt plānots attīstību turpināt un sākt stādāt arī Lietuvā, tiklīdz tās mājsaimniecību elektrības tirgus tiks atvērts.

«Pārdošanas principi visos tirgos ir vienādi. Atliek tikai sistēmu nedaudz pielāgot konkrētajam tirgum,» teic M. Jurgelāne.

Patlaban 220 Enerģija klientu skaits Latvijā tuvojas 3000, kas esot normāls apjoms, ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju piesardzīgo attieksmi pret pārmaiņām. M. Jurgelāne pauž, ka uzņēmums plāno strādāt pie klientu loka paplašināšanas, vienlaikus norādot, ka 220 Enerģija vēlētos iegūt vairāk klientu ar vērienīgu elektroenerģijas patēriņu, jo tieši šādiem klientiem viens no elektrības pārdevēja maiņas faktoriem varētu būt zemāka cena, ko uzņēmums cenšas saviem klientiem nodrošināt.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs uzsver, ka «elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā jāvērtē plašākā - Eiropas Savienības - kontekstā. Latvijas elektroenerģijas tirgus ir daļa no integrācijas plašākā tirgū, tajā skaitā izbūvējot jaunus starpsavienojumus. Atvērts tirgus nepieciešams, lai elektroenerģija varētu brīvi plūst un vienlaikus lai tirgū varētu ienākt jauni spēlētāji, tādējādi palielinot konkurenci un samazinot cenu. Kā pozitīva pārmaiņa Latvijā minams arī fakts, ka elektroenerģijas tirgus vairs netiek subsidēts, izņemot aizsargātā lietotāja pakalpojumu.»

Vērtējot citu ES dalībvalstu pieredzi elektroenerģijas tirgus atvēršanā, var prognozēt, ka ar laiku tādu patērētāju, kuri maina elektroenerģijas tirgotāju, skaits pamazām pieaugs, ko noteiks gan piedāvātā cena, gan arī piedāvāto pakalpojumu klāsts. Piemēram, nākotnē tirgotāji varētu piedāvāt vienā pakā gan gāzi, gan elektrību,» pieļauj J. Spiridonovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tirgotāji

Elektroenerģiju mājsaimniecībām jau tirgo pieci uzņēmumi - a/s Latvenergo, SIA 220 Enerģija, SIA Win Baltic, SIA Baltcom, kā arī SIA AEON Energy.
Atbilstoši AS Sadales tīkls mājaslapā pieejamajai informācijai, ir vēl trīs uzņēmumi, kuriem ir interese strādāt šajā sektorā - SIA Imlitex Latvija, SIA Starfit Energy un SIA ECO Baltija vide.
Uz vienu klientu tirgotājs, pēc pašu tirgus dalībnieku teiktā, mēnesī nopelna vidēji 10-20 eirocentu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?