Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Vilks iebaro pašvaldības

Cik apņēmīgi cīnīties par pašvaldību interesēm, panākot vismaz pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas nodrošināšanu no valsts budžeta, vietējie līderi trešdien ieradās uz Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdi, tik negaidīti premjers Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) ar alternatīvo piedāvājumu par papildu dotācijas piešķiršanu nabadzīgākajām pašvaldībām panāca valdībai vajadzīgo LPS domes atbalstu Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokolam, kurš jāpievieno valsts budžeta projektam.

LPS padomnieks Māris Pūķis atcerējās tikai divus gadījumus, kad pašvaldības protokolu nav parakstījušas, - abi, viņaprāt, bijuši Andra Šķēles valdību laikā. Pirms sēdes vairāki domnieki sprieda, ka šī varētu būt trešā reize, kas gan netraucētu valdībai budžeta likumu iesniegt Saeimā. LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis sēdē atgādināja, ka viens no galvenajiem jautājumiem, par ko pašvaldības ar valdību nav vienojušās, ir par ieņēmumiem no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kas tagad sadalās - 80% pašvaldību budžetā, 20% valsts budžetā. Domnieki bija noskaņoti cīnīties vismaz par 82%, ja nevar saņemt prasītos 85%.

Finanšu ministrs A. Vilks aicināja saglabāt esošo sadalījumu, jo no pašvaldību daļas palielināšanas iegūtu dažas lielās pilsētas un Pierīgas novadi. Tā vietā ministrs piedāvāja piešķirt 5,6 miljonus latu lielu dotāciju 89 trūcīgākajām novadu pašvaldībām finanšu nepieciešamības 97% apmērā nodrošināšanai, kā arī 5,9 miljonus latu lielajām pilsētām Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij un Liepājai, kas ir ar viszemāk vērtētajiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju. Šīs pilsētas dotāciju jau saņēma arī šogad.

Vairāki novadu pārstāvji atzina, ka tas ir taisnīgi. Tukuma novada priekšsēdis Juris Šulcs teica - kā nabadzīgas pašvaldības pārstāvis viņš atbalsta piedāvājumu, jo, ja pašvaldības būtu izcīnījušas 82% vai 85%, tad, «kas ir bagāts, tas saņemtu vēl vairāk». Tagad gan cietīs tie, kas ir tā dēvētajā pelēkajā zonā. Bagātās pašvaldības par sevi sēdē necīnījās, bet asociācijas pārstāvis Māris Kučinskis vēlāk pieļāva: ja te būtu Ivars Godmanis vai Aigars Kalvītis, nekas tāds nenotiktu, «bet Dombrovskis ar savu mieru iedvesa tādu respektu, ka nopirka visus par pieciem latiem - šis nebija plānotais ieguvums no sarunām, bet es Dombrovski apbrīnoju, nevis nosodu». A. Jaunsleinis balsojumā atturējās. V. Dombrovskis arī apsolīja, ka sabiedriskā transporta vietējo reģionālo maršrutu tīkla kopējais apjoms netiks samazināts. Vairāki vietējie līderi nebalsoja par protokolu, jo nepiekrita valdības nodomam plānošanas reģioniem atņemt sabiedriskā transporta organizēšanas kompetenci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?