Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Vīns pavasarim

Marta pirmajās dienās saule jau iesildīja +6 °C. Cerīgi. Ziema vēl spirinās, bet tās liktenis ir nolemts, jāsāk pienācīgi gatavoties pavasarim.

Savā vēsturiskajā attīstībā vīns ir nesaraujami saistīts ar baznīcas rituāliem, un tiem, kas tos ievēro, pavasara sākumu iezīmē gavēnis pirms Lieldienām, veselas 40 dienas! Taču ir arī labā ziņa - Jāzepa dienā, 19. martā, ir ļauts paņemt brīvdienu no gavēņa stingrajiem rāmjiem un ļauties dzīrēm - un tad atkal rāmjos līdz Lieldienām.

Pavasaris parasti ievieš korekcijas arī mūsu ēdienkartē, un šodienas vīnus varētu pieskaitīt pie viegliem, neitrāliem, pat pavasarīgi vasarīgiem, kas ir samērā bikli un neuzbāzīgi.

Masi Soave Levarie 2010. Pirms pāris gadiem vīna medijos, presē un tīmeklī, bija lasāmas slejas par Soave izcilību. Kā bieži gadās, produkta izcilību nosaka ražotājs, viņa izpratne. Soave vīns nāk no Venēcijas reģiona Itālijā un top no vairākām balto vīnogu šķirnēm (Garganega, Trebbiano, Pinot Blanc u. c.). Vīna pamatu veido Garganega, jo vairāk to izmanto vīndaris, jo veiksmīgāks, izteiksmīgāks ir galarezultāts.

Parasti Soave ir vīns bez ekstrām garšā un aromātā, šoreiz Masi ir pamanījies 20% vīna izturēt ozolkoka mucās, tas nedaudz pievienojis aromātam kompleksumu un garšai stingrību. Vīns ir mirdzoši vizošs - tā ir kvalitatīva vīna pazīme. Neliels rūgtumiņš garšā, gluži kā pārkožot sulīga ābola brūngano sēkliņu. Sākumā vīns ir pat pārāk sprigans, jo jauns, bet jaunība ir pārejošs trūkums. Kā bieži gadās, savu labāko formu vīns parāda pēdējā pudeles trešdaļā, kad top līdzsvarots un liegs. Vidēji statistiskais Soave mūžs ir līdz diviem gadiem, bet gadās arī izņēmumi, to redzēsim pēc diviem gadiem.

Valckenberg Silvaner 2008, Rheinhessen. Lai arī Vācijas vīna hierarhijā nepārprotami un pamatoti dominē rīslings ar savu daudzveidību un iespaidīgo attīstības potenciālu, godpilno trešo vietu vīnogulāju platības ziņā starp baltvīniem (pēc Riesling un Mᅢᄐller-Thurgau) notur Silvaner. Tas savās izpausmēs ir biklāks par Riesling, bet interesantāks par Mᅢᄐller-Thurgau, un aromātā pat ir neliela līdzība ar Sauvignon Blanc (ērkšķogas, svaigi pļauta zāle), tikai mazāk intensitātes, koncentrācijas, kā arī piparmētras un bumbieru nianses aromātā.

Latvijas restorānu ēdienkarti pavasarī iekarojuši tādi vīna ziņā kaprīzi dārzeņi kā sparģeļi. Kombinācijā ar sparģeļiem līdzās nesausiem Mozeles rīslingiem, sausiem Muscat labi jūtas Silvaner, kas garšā nenogremdēs to maigo un pietiekami neierasto garšu. Tas ir patiesi viegls un delikāti vasarīgs vīns, kas rada pavasarīgu noskaņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?