Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Vīns un velna čura

Lai arī man patīk iedzert glāzi vīna pie vakariņām vai arī vienkārši tāpat, neesmu vīna pazinējs. Sarkanu vīnu no balta atšķirtu ar aizvērtām acīm, bet vai tas ir franču, itāļu vai Jaunās pasaules vīns? Uz tādu konkursu - pēc garšas noteikt vīna izcelsmi - neparakstītos. Tāpat nespēju vīnā sajust kraukšķošas ērkšķogas un delikātus mandeļu toņus. Bet tas man netraucē gar vīna plauktiem staigāt sarauktu seju vai iestāties pozā, ka tiramisu bez Marsalas vīna nav nekāds tiramisu.

Pirms kāda laika es biju brīnišķīgā vīna bārā kopā ar vīna ekspertu. Mums bija ar vīnu nesaistītu lietu apspriešana, bet piedevās - tapas un vīns. Man aiz stūra noliktā mašīna vīnu neļāva, tāpēc pie sevis nosolījos, ka kādreiz tur atgriezīšos, lai nobaudītu pilnu komplektu. Taču stāsts nav par tapām, bet par vīnu.

Izmantojot situāciju un tuvumā esošo vīna veikalu, lūdzu speciālistu izvēlēties man vīnu. Dažus no zemākiem plauktiem un vienu no augstā. Pirmie bija vienkārši ikdienas franču vīni, kurus arī tā, ne uz ko nesaceroties, pie pastas vakariņās izdzēru.

Tas no augstā plaukta bija patiešām dārgs. Pirms mājas ballītēm paslēpu, lai netiktu izdzerts kā pēdējais un gaidīju īpašu dienu tā nobaudīšanai. Vai nu vajadzēja ilgāk gaidīt, vai biju gaidījis par ilgu. Skaista pudele, atturīgi aristokrātiska etiķete, bet, jau atverot, gaisā neuzvēdīja svaigu augļu aromāts. Zinu, ka sarkanvīnam jāļauj piesātināties ar skābekli, bet pat tas vīnam un man nepalīdzēja. Nekas neatlika, kā teikt tāpat kā tai mazajai meitenei ūdensbumbu un resnu runču filmā - velna čura, skāba, pē. Vienu glāzi aiz cieņas pret samaksāto naudu izdzēru, bet šis vīns pat medījuma sautēšanai nederētu, nemaz nerunājot par Boloņas mērci.

Pēc tam savu bēdu stāstu atstāstot ieteicējam un prasot atļauju uzrakstīt sleju par dārgu vīnu bezjēdzību, viņš stāstīja, ka šis vīns ir sarežģīts un kaprīzs. Daži gadi var būt lieliski, neaizmirstami, un daži gadi ārā lejami. Vīns nav nekāds makdonalda burgers, kas visur izskatās un garšo vienādi.

Savukārt tiramisu nemaz neplānoju saldajā ēdienā, ja mājās nav Marsalas vīna. Nav jau tā, ka esmu klasikas piekritējs (turklāt Marsalas vīns nav bijis klāt pie tiramisu pirmsākumos), bet, izmēģinot šo un to, šim vīnam piemīt vislabākā savienošanās spēja ar pārējām sastāvdaļām. Droši vien ne jau tikai saldai garšai ir lielākā loma, bet tam īpašajam statusam. To vīnu neviens tāpat vien nedzer - tas ir domāts tiramisu.

Tāpat kā tam vīnam no paša āboliem, ko sievastēvs, savam dēlam mazam esot, ielika pagrabā, lai būtu ko kāzās dzert. Dēls izauga, iemācījās meditēt, apprecējās, un kāzās vīns nebija vajadzīgs. Tad nu tādu gandrīz 20 gadu vecā, apsūbējušajā pudelē ar nesalasāmu gadu virsū parastā dienā attaisījām un dzērām. No mazām glāzītēm, klusējot - stipru kā konjaku, garšīgu kā saulainu dienu un beigās ar laimīgu stāstu. Gluži kā viss dzīvē, attiecībās, ēdienā un vīnā. Galvenais ir sajūta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?